[mkIV] Uszkodzony mikrostyk, alarm, oświetlenie wnętrza
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
tomas77921, Wstępnie mogę powiedzieć, że uporałem się z problemem, choć jest on jeszcze w fazie testów (działa od 2 dni ) przyczyną było zaśniedziałe wnętrze krańcówki, która znajduje się w na zewnątrz zamka (ta odpowiadająca za kopertówki i oświetlenie wenątrz). Krańcówkę da się rozebrać (wystarczy się przyjrzeć), po rozebraniu okazuje się obraz nędzy i rozpaczy, czyli syf z śniedzi... W wolnej chwili wrzucę fotki jako mini fotoporada. Pewnie w większości aut problem tej krańcówki da się rozwiązać w ten sposób
Mam VAG-a i VAG TACHO, w razie potrzeby pisać na PW :-)
- tomas77921
- Nowicjusz
damian-pp, wielkie dzięki za odpowiedzi , no to do roboty może się uda
- orzech17111
- Forum Master
- Kontakt:
jest mozliwosc zebym nie mial diody w drzwiach ? ;/ u pasazera szukalem u kierowcy :/ i nie ma :/... chyba ze jej nie czuje pod palcami ale rozwalac cale owiniete kable i szukac :/ jedyne wyjscie?
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
Re: [mkIV] Uszkodzony mikrostyk, alarm, oświetlenie wnętrza
Jest taka możliwość. W 2 MK4 w których walczyłem z krańcówkami (jeden z początku produkcji, drugi z 2002 roku, w obu fabryczny centralny zamek z alarmem) nie było diody, są z kolei diody w lampkach bocznych/kopertówkach. Może to one pełnią funkcję tamtej diody?orzech17111 pisze:jest mozliwosc zebym nie mial diody w drzwiach ? ;/ u pasazera szukalem u kierowcy :/ i nie ma :/... chyba ze jej nie czuje pod palcami ale rozwalac cale owiniete kable i szukac :/ jedyne wyjscie?
- orzech17111
- Forum Master
- Kontakt:
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
orzech17111, Przeczytaj mój powyższy post przyczyną była zaśniedziałą wewnątrz krańcówka. Można również wymienić diodę w kopertówce, koszt diody znikomy.
- orzech17111
- Forum Master
- Kontakt:
damian-ppp, czyli wymienic poprostu te lampki w drzwiach ? i nigdze nie dawac "diodowego:" podswietlenia i powinno byc okej? lub tez cos przeczyscic w nich?
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
orzech17111, Po pierwsze jaki masz konkretnie problem, co się dzieje? Masz diodowe oświetlenie? Czytałem, że również ono może powodować problemy... Moim problemem było gaśnięcie kopertówki i oświetlenia wewnątrz po podłączeniu kopetrówki, po odłączeniu oświetlenie wewnątrz działało. Sprawdzałem krańcówki, instalację, wszystko ok, okazało się, że wewnątrz krańcówki było pełno syfu (zaśniedziała) co powodowało w/w efekty. Tą krańcówkę odpowiadającą za oświetlenie (znajduje się na zewnątrz zamka) można rozebrać i wyczyścić
- orzech17111
- Forum Master
- Kontakt:
damian-ppp, no mialem wczesniej diodowe, i jest tak ze niestety raz sie kopertowki pala raz nie :/. szukam przyczyny i jedynie to bedzie albo mikrostyk lub ta dioda, choc jutro kupie normalne zarowki i sprawdze; )
Witam.
W przednich drzwiach zepsute mam mikrostyki odpowiedzialne za oświetlenie kabiny. Planuje montaż tradycyjnej krańcówki gdzieś w progu/drzwiach.
Jeśli ktoś zainstalował to proszę o info jaką i gdzie zainstalował krańcówkę oraz jak i w które kabelki się wpiąć.
Sądzę, że przydadzą się jakieś fotki dla potomnych.
Pozdrawiam
W przednich drzwiach zepsute mam mikrostyki odpowiedzialne za oświetlenie kabiny. Planuje montaż tradycyjnej krańcówki gdzieś w progu/drzwiach.
Jeśli ktoś zainstalował to proszę o info jaką i gdzie zainstalował krańcówkę oraz jak i w które kabelki się wpiąć.
Sądzę, że przydadzą się jakieś fotki dla potomnych.
Pozdrawiam
Kiedys w leonie kuzyniak tak zrobil, ale dennie to wygladalo. Z boku deski, gdzie jest klapka zakrywajaca bezpieczniki dal krancowke uniwersalna. Jak drzwi byly zamkniete to krancowka byla wcisnieta, a jak drzwi sie otwieralo to bolec sie wusuwal i swiatlo zapalalo:)
Ale mam do Was tez pytanko. Golf4 piec drzwi, niby widzi dobrze na kompie czy drzwi sa otwarte czy nie i kopertowki tez dzialaja dobrze. Ale wg komputera widzi ze tylne lewe drzwi sa zaryglowane (wcisniety bolec zamka od wewnatrz) nawet gdy drzwi sa otwarte. CZasem jak zamykam auto to te wlasnie tylne sie nie zamkna, a i nie moge przyuczyc pilota do zamka centralnego;/
Czy tam jeszcze w zamku jest jakas krancowka ktora odpowiada za to czy zamek jest zaryglowany?
Ale mam do Was tez pytanko. Golf4 piec drzwi, niby widzi dobrze na kompie czy drzwi sa otwarte czy nie i kopertowki tez dzialaja dobrze. Ale wg komputera widzi ze tylne lewe drzwi sa zaryglowane (wcisniety bolec zamka od wewnatrz) nawet gdy drzwi sa otwarte. CZasem jak zamykam auto to te wlasnie tylne sie nie zamkna, a i nie moge przyuczyc pilota do zamka centralnego;/
Czy tam jeszcze w zamku jest jakas krancowka ktora odpowiada za to czy zamek jest zaryglowany?
Tam gdzie kończą się pomysły, ja zaczynam tworzyć
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
Tak w zamku są krańcówki przekazujące sygnał do komfortu odnośnie zamknięcia/zaryglowania drzwi, przyczyna Twojego problemu są prawdopodobnie zimne lury w zamku lub oberwana wtyczka. Jedyne wyjście to wyjąć zamek, rozebrać i wszystko będzie wiadomoMario83 pisze:Czy tam jeszcze w zamku jest jakas krancowka ktora odpowiada za to czy zamek jest zaryglowany?
- damiano155
- Mały gagatek
- Kontakt:
gdzie znajduje się ta dioda w której części kabla???
-
- Nowicjusz
Witam wszystkich.
Ja mam problem taki co przedstawił autor tego tematu. Chodzi o pkt 3. Zle podłączone radio.
Mówi o przecieciu przewodu masy, jest to sprawdzone i mogę smiało przecinać?
Tak posiadam radyjko Pioneera DEH-4000UB.
Co dziwne radio przez dłuzszy czas działał i tak samo zamek centralny chodził bez problemu. Dziś troszkę kombinowałem w radiu i nastąpił taki błąd, ze zamek nie chciał zamykać się a po odłaczeniu radia zamek chodzi jak powinnien.
Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Ja mam problem taki co przedstawił autor tego tematu. Chodzi o pkt 3. Zle podłączone radio.
Mówi o przecieciu przewodu masy, jest to sprawdzone i mogę smiało przecinać?
Tak posiadam radyjko Pioneera DEH-4000UB.
Co dziwne radio przez dłuzszy czas działał i tak samo zamek centralny chodził bez problemu. Dziś troszkę kombinowałem w radiu i nastąpił taki błąd, ze zamek nie chciał zamykać się a po odłaczeniu radia zamek chodzi jak powinnien.
Pozdrawiam i liczę na pomoc.