problem z uczelnieniem od turbiny ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
witam mam problem z znalezieniem części tj chyba uszczelka wycieka tam olej dodaje zdjęcie podobne tak aby pokazać bo mojego nie mogę zrobić
to jest od innego modelu samochodu ja posiadam bore 1.9tdi 66kw proszę o szybka poradę turbawa jest po regeneracji pol roku temu ;/
to jest od innego modelu samochodu ja posiadam bore 1.9tdi 66kw proszę o szybka poradę turbawa jest po regeneracji pol roku temu ;/
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
To wymień uszczelkę i sprawdź układ doładowania ile jest w nim oleju ...
AGR czy ALH .. uszczelkę metalową dostaniesz w ASOlukaszvwbora pisze: bore 1.9tdi 66kw
-
- Nowicjusz
Re: problem z uczelnieniem od turbiny ?
ALH a jak sie nazywa ta uszczelka jak mam pytac bo przez tel na pewno mu nie wytłumaczęitaliano_83 pisze:To wymień uszczelkę i sprawdź układ doładowania ile jest w nim oleju ...AGR czy ALH .. uszczelkę metalową dostaniesz w ASOlukaszvwbora pisze: bore 1.9tdi 66kw
- italiano_83
- V.I.P.
W ASO poszukają po kodzie vin , sprawdź najpierw czy wycieka z pod uszczelki czy pękła rura, przecież to jest w ALH na wierzchu niemal, przykręcone do kolektora wylotowego. Jak z pod uszczelki to powiesz, że chcesz metalową uszczelkę między kolektor wylotowy a rurę do zaworu EGR i gość powinien skumać o co chodzi, numer to 038547A.
Zaznaczona w czarnym okręgu.
-
- Nowicjusz
italiano_83 pisze:W ASO poszukają po kodzie vin , sprawdź najpierw czy wycieka z pod uszczelki czy pękła rura, przecież to jest w ALH na wierzchu niemal, przykręcone do kolektora wylotowego. Jak z pod uszczelki to powiesz, że chcesz metalową uszczelkę między kolektor wylotowy a rurę do zaworu EGR i gość powinien skumać o co chodzi, numer to 038547A.
super dzięki wielkie a jeszcze jedno jak sprawdzić samemu układ doładowania myślisz ze przez ta uszczelkę samochód lekko stracił moc?
- italiano_83
- V.I.P.
Do tego przydały by się logi dynamiczne, wtedy widać wszystko jak na dłoni. Sam możesz sprawdzić szczelność układu doładowania, kontrolując czy nie ma gdzieś na wężach oleistych zacieków.lukaszvwbora pisze:super dzięki wielkie a jeszcze jedno jak sprawdzić samemu układ doładowania myślisz ze przez ta uszczelkę samochód lekko stracił moc?
Jak wycieka olej to jest źle, z powodu nieszczelności tam może jedynie dmuchać spalinami co może mieć wpływ na niedoładowanie ale nie olej.
Czy i ile silnik łyka oleju ?
Czy i ile silnik łyka oleju ?
-
- Nowicjusz
no nie za dużo po paru tygodniach od wymiany oleju zapaliła mi sie kontrolka ze jest za mal wiec dolałem (gdybym więcej jeździł to na pewno było by więcej a tak dolałem może pol szklankiSztomel pisze: Czy i ile silnik łyka oleju ?
no to ,to jest duzo
w normalnym 1,9 tdi znika ok 0,5l na 15 tys.km głównie przez odme
w normalnym 1,9 tdi znika ok 0,5l na 15 tys.km głównie przez odme
-
- Nowicjusz