włącznik awaryjnych z mk4 do mk3
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
witam.
potrzebuje info jak podłączyć włącznik awaryjnych z mk4 do mk3. w mk3 idzie wszystko przez przekaźnik w skrzynce a w mk4 jest wszystko w włączniku tak?? prosiłbym kogoś o napisanie co i jak podłączyć żeby działało
potrzebuje info jak podłączyć włącznik awaryjnych z mk4 do mk3. w mk3 idzie wszystko przez przekaźnik w skrzynce a w mk4 jest wszystko w włączniku tak?? prosiłbym kogoś o napisanie co i jak podłączyć żeby działało
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Do włącznika a zarazem przerywacza (tego "nowego", z Golfa 4) musimy tylko doprowadzić plusa stałego, plusa z zapłonu, masę,podświetlenie oraz wyprowadzić napięcie na manetki (kolejne 3 przewody). Jak Kolega czuje się na siłach - to w miarę czasu podpowiem.
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Zico63b pisze:Jak Kolega czuje się na siłach - to w miarę czasu podpowiem.
spokojnie, cała instalacje ogarniam więc to żaden problem. chciałem tylko jakiś schemacik czy poprostu opis wtyczki i włącznika.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Oto kilka fotek. Na pierwszej widać znaleziony na necie wtyk awaryjnych z kablami fabrycznymi oraz dolutowanymi przez kogoś (te łatwo poznać). Podaję to by zorientować się w układzie pinów na schemacie, włączniku i jego wtyku. Np. pin 1 – pierwszy z prawej i pierwszy z dołu.
Fotka/rysunek kolejny to to, co trzeba wykonać. Z włącznika świateł awaryjnych doprowadzić przewody do manetek a do włącznika podświetlenie (pin 5), masę (6), zapłon czyli „15” (7) i stały plus – „30” (8).
I to w zasadzie „wszystko”, powinno zadziałać. Przerywacz dotychczasowy może zostać w swym gnieździe, lecz fabryczne przewody z manetek musimy odłączyć (i zaizolować miejsce odcięcia!) na odcinku za „naszym” podłączeniem się; pozostawienie przypiętych groziłoby „gryzieniem się” napięć.
Oznacza to, że nowego włącznika/przerywacza musimy być pewni – że jest sprawny. Powrót do układu starego jest kłopotliwy, wymaga połączenia (lutowania) odciętych połączeń.
Fotka/rysunek kolejny to to, co trzeba wykonać. Z włącznika świateł awaryjnych doprowadzić przewody do manetek a do włącznika podświetlenie (pin 5), masę (6), zapłon czyli „15” (7) i stały plus – „30” (8).
I to w zasadzie „wszystko”, powinno zadziałać. Przerywacz dotychczasowy może zostać w swym gnieździe, lecz fabryczne przewody z manetek musimy odłączyć (i zaizolować miejsce odcięcia!) na odcinku za „naszym” podłączeniem się; pozostawienie przypiętych groziłoby „gryzieniem się” napięć.
Oznacza to, że nowego włącznika/przerywacza musimy być pewni – że jest sprawny. Powrót do układu starego jest kłopotliwy, wymaga połączenia (lutowania) odciętych połączeń.
A nie prościej będzie przycisk z MK4 po prostu podpiąć pod ten z MK3 i niech ten z mk4 zwiera ten z mk3 ?
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
skaktus pisze:A nie prościej będzie przycisk z MK4 po prostu podpiąć pod ten z MK3 i niech ten z mk4 zwiera ten z mk3 ?
nie wiem czy to ważne, ale jakby co to ja chce wywalić włącznik przy kierownicy więc jak go nie będzie to nie miał co zwierać
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
To Kolega niech nie wyważa dawno otwartych już drzwi:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=460474" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=460474" onclick="window.open(this.href);return false;
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
jeśli sie nie mylę to w tamtym temacie włącznik nie jest przerywaczem.... czytałem już kiedyś nawet tamten temat. ale jakoś mi to nie jest podobne do mojej przeróbki.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Naturalnie - są to inne zupełnie połączenia; lecz o ile bardziej stylowe rozwiązanie w desce!!! Ten z Mk4 to w panelu mk3 niespecjalnie będzie wyglądał; przycisk dedykowany "Trójce" - owszem
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
z tego co kojarzę to w Golfie o którym mowa będzie cała deska z mk4 - matisim, jeżeli dobrze kojarzę, to mógłbyś precyzować co kombinujeszZico63b pisze:Ten z Mk4 to w panelu mk3 niespecjalnie będzie wyglądał
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Qto pisze:Ten z Mk4 to w panelu mk3 niespecjalnie będzie wyglądał
z tego co kojarzę to w Golfie o którym mowa będzie cała deska z mk4 - matisim, jeżeli dobrze kojarzę, to mógłbyś precyzować co kombinujesz
dokładnie tak decha z mk4 będzie. ale tu mowa o instalacji a nie o tym jak to wygląda i co będzie
jeśłi ktoś chce popatrzeć to można tu : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=4208169#4208169
jak podłącze włącznik i będzie działać to dam znać, a jak nie to też dam znać
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Wszystko działa po zrobieniu tego jak na schemacie. Rozumiem, że po wywaleniu włącznika z kolumny trzeba zrobić taką zworkę jak tutaj??:
http://images42.fotosik.pl/350/4556bc61d9929331med.jpg
http://images42.fotosik.pl/350/4556bc61d9929331med.jpg
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Tak jest - w/g porady Kolegi Variant yachtowy; zapomniałem o tym "szczególe"
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Wielkie dzięki, wszystko smiga włącznik świateł też zrobiłem i inne przełączniki na desce. A mógłbyś kolego Zico63b, mi opisać piny włącznika do otwierania klapki w mk4?? mam niestety sam włącznik bez wtyczki jak na razie.