16885 Czujnik prędkości pojazdu zakres/możliwości
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
Wyskakuje mi taki błąd (objawy to prędkość czasami spadała mi do 0 jadąc np 100) pomyślałem że to czujnik w skrzyni i wymieniłem go na używany a tu teraz nic nie pokazuje 0 jest cały czas i zaczął mi śfirować poziom paliwa czy czujnik który kupiłem jest zepsuty sprzedawca zarzeka się że jest dobry jak to sprawdzić ????
Byłem w sklepie i mają taki czujnik z inną wtyczka ale ta część co zaznaczyłem jest nieruchoma powinna sie ruszać czy nie ten zaznaczony element
w moim samochodzie i w tym używanym czujniku rusza się ale w sklepie był w sumie identyczny czujnik ale różnił sie wtyczką i ta część się nie ruszała
czujnik prędkości śfiruje
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
Rusza się tylko czerwony element, kable do sprawdzenia, przerywają się w miejscu wejścia do korytka pod akumulator.
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.
Kod: Zaznacz cały
Znalazłem coś takiego
Czujnik ma 3 piny :+, -, wyjśie impulsów.
Podajesz "+" i "-" a potem wpinasz miernik pomiędzy "+" a wyjście impusów.
Obracasz palcem czujnik i obserwujesz miernik, na przemian powinien pokazywać 0 i napięcie zasilania ( a dokładniej to trochę mniej niż napięcie zasilania).
Może najprościej bedzie jak poprowadzę od nowa kable jeśli plus to rozumiem do akumulatora minus do masy (ale gdzie jest podpiety ) a ten środkowy kabel pewnie do licznika podpiety jest który to pin i kolor kabla ??? Może chociaż prowizorycznie podłącze to wtedy będe miec pewność czego jest wina licznika kabla
Problem chyba rozwiązany po pociągnięciu nowej masy okazało się że czujnik już działa, teraz tylko rozplątać muszę wiązkę i zlokalizować przerwę
Sprzedam kostkę stacyjki, czujnik prędkości do MK4 - priv