Kolor swiec??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
ćwikła
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Kolor swiec??

Post autor: ćwikła » pn lip 24, 2006 08:04

Witam mam taki problemik...tydzien temu przyciganelm sobie gofera z belgi dla znajomego..silnik 1,8...oznaczenia nie wiem ale na 99% ADZ bowiem rocznik 96...problem polega na tym ze autko (choc nie zawsze) przy porannym odpaleniu puszcza dymek....wykrecilem wczoraj mu swiece i martwi mnie to dlaczego na 3 garach swiece sa takie jak powinny byc czyli kolor lekko szarawy a jedna swieca jest czarna i delikatnie gwint mokry......nie wiem czy autko bierze olej bo mam je tydzien....ale pewnie tak skoro puszcza dymek....czy uszczelniacze zaworowe maja wplyw na to ze jedna ze swiec jest delikatnie mokra i rózni sie kolorem od innych??

Awatar użytkownika
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: marek2907 » pn lip 24, 2006 08:19

wszystkie świece powinny być takie same. wszystkie świece były dobrze dokrecone? jak kupiłem swojego gofra też miał czarne świece ale przy wykręcaniu bardzo lekko puszczały i na ryże wydechowej była sadza (silnik 1,8 ABS) wyczyściłem je dobrze dokręciłem i teraz wszystko jest cacy :bigok:

[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]

Awatar użytkownika
ćwikła
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: ćwikła » pn lip 24, 2006 08:31

ale musi byc jakas przyczyny skoro jedna jest czarna a pozostale jasne.....mysle ze swiece byly dobrze dokrecone...w miare z jednakowa sila....wczoraj pozamienialem je miejscami i za kilka dni wykrece znowu....tylko chcialbym znac przyczyne

ALPINE CDA-7894RB
RAINBOW SAC 465.20
STEG K4.02
RF P3D410
DLS A6

Awatar użytkownika
spoon_r
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: spoon_r » pn lip 24, 2006 09:17

ogolnie powodem jej o\koloru jest to ze nie ma ona iskry.
spytaj poprzedniego wlasciciela kiedy ostatnio wymienial swiece, przewody, kopulke i palec rozdzielacza. pruczyna bowim najprawdopodobniej lezy postronie przewodu, kopulki badz po prostu swiecy(niedokrecona badz niesprawna).
ogolnie powodem jej o\koloru jest to ze nie ma ona iskry.

pozdrawiam

mobilni sprawdzam radyjko, gdzie mnie slychac? :D

Awatar użytkownika
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Razal » pn lip 24, 2006 09:21

Nagar mokry lub suchy - wygląd czarny czasem mokry czarny

Większość uszkodzonych świec zapłonowych można zaliczyć do tej kategorii. Pod pojęciem "suchy nagar" rozumiemy zwęglony nagar zebrany na głowicy świecy, przez co izolator przestaje pełnić swą rolę i następuje zanik iskry.

W przypadku "mokrego nagaru", na głowicy świecy zebrał się zwęglony nagar pomieszany z paliwem, co daje czarny, błyszczący kolor. Również w tym przypadku izolator przestaje pełnić swoją rolę i następuje zanik iskry.

Możliwe przyczyny:

- Uszkodzone automatyczne ssanie lub brudny filtr powietrza

- Mieszanka zbyt tłusta

- Silnik często użytkowany na wolnym biegu

- Zbyt późny zapłon

- Zbyt zimna świeca

Wygląd:

Nagar suchy
Obrazek
Nagar mokry
Obrazek

Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V

Awatar użytkownika
ćwikła
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: ćwikła » pn lip 24, 2006 09:49

Razal czytalem to wszystko......Spoon caly uklad zapolonowy wymienialem w belgi....dmuchalem na zimne bo wracalem autkiem sam i kable,palec swiece przewody byly wymienione...autko kupilem i stalo w belgi ok 3 tyg...tam troche jezdzilo po miescie...potem przylecialem do polski i mam taki problem jak wyzej....hmm zastanawiam sie nad zaplonem...ale autko pali na dotyk i chodzi równiótko....filrt powietrza takze nowy...olej nowy.....filtry nowe

[ Dodano: Pon Lip 24, 2006 09:50 ]
aha a czy kolejnosc wpiecia przewodów do kopulki ma znaczenie??nie ma tam numeracji....przewody wpialem do kopulki tak jak lecialo....

[ Dodano: Pon Lip 24, 2006 09:52 ]
aha jeszcze jedna sprawa...dzis autko pojechalo na zalozenie gazu...za godz odbieram..kompresja mierzona przed zalozeniem i wynik 12;12,5;12;12...martwi mnie tez ze puszcza dymka przy porannym odpaleniu

ALPINE CDA-7894RB
RAINBOW SAC 465.20
STEG K4.02
RF P3D410
DLS A6

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pn lip 24, 2006 10:04

ćwikła pisze:aha a czy kolejnosc wpiecia przewodów do kopulki ma znaczenie??nie ma tam numeracji....przewody wpialem do kopulki tak jak lecialo....
oczywiście, że ma znaczenie. Jeśli założysz źle to możesz nie odpalić, albo będzie szarpało silnikiem.Prawdopodobnie trafiając , trafiłeś :).
Powodem problemu mogą być uszczelniacze. Olej dostaje się do komory spalania i tworzy osad na świecy.

Awatar użytkownika
ćwikła
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: ćwikła » pn lip 24, 2006 10:18

bodzio_j pisze:
ćwikła pisze:aha a czy kolejnosc wpiecia przewodów do kopulki ma znaczenie??nie ma tam numeracji....przewody wpialem do kopulki tak jak lecialo....
oczywiście, że ma znaczenie. Jeśli założysz źle to możesz nie odpalić, albo będzie szarpało silnikiem.Prawdopodobnie trafiając , trafiłeś :).
Powodem problemu mogą być uszczelniacze. Olej dostaje się do komory spalania i tworzy osad na świecy.
Aha czyli uszczelniacze moga miec wplyw na osad na swiecy??tez wlasnie tak mi sie wydaje i chcialem sie upewnic

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”