padl akumulator?? mkII

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Shane84
Golf 2 D60
Golf 2 D60

padl akumulator?? mkII

Post autor: Shane84 » ndz lip 23, 2006 16:45

Witam.Od paru dni jak zostawie auto na noc to rano nie moge odpalic jest wyczerpany akumulator!! czy istnieje taka opcja zeby cos sobie ciagnelo prad??raczej to ze juz jest padaczka..bo tak naprawde nie wiem ile on ma lat..od kupna gofila (tzn 2 lata temu) byl tylko dwa razy ladowany,a nie raz dostawal w kosc jak muza chodzila caly dzien (na 8 glosnikach) i wszystko byl ok,a teraz nagle hmmmm..jak macie jakies sugestie to smialo ;)

dodam ze dzisiaj wstawiam na noc od innego mkII i zobaczymy co bedzie rano..taki maly pomysl!

greg

Post autor: greg » ndz lip 23, 2006 16:47

naładuj i zostaw przy nie założonych klemach
jak na drugi dzie nie odpali to akumulator jak odpali bez problemu to masz pobór prądu

[ Dodano: Nie Lip 23, 2006 4:48 pm ]
a sprawdzałeś poziom el;ektrolitu w te upały? bo już widziałem załatwiony akumulator trzymany przy grzejniku a teraz temp. jest podobna jak obok kaloryfera

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » ndz lip 23, 2006 16:50

Shane84 pisze:odam ze dzisiaj wstawiam na noc od innego mkII i zobaczymy co bedzie rano..
to jest b. dobry pomysł, co do "kradziezy" prądu to jeżeli masz np: auto alarm lub radio (blaupunkt) to to moze częściowo popierać prąd, posprawdzaj klemy czy są czyste (nie zaśniedziałe - ewentualnie przeczyść), warto jeszcze pojechać do elektromechanika ny spr. ładowanie i czy nie masz lewego poboru prądu, albi aku już się wykończył, ale po tym teącie z innym aku wiele sie wyjaśni

:-k ...

Shane84
Golf 2 D60
Golf 2 D60

Post autor: Shane84 » ndz lip 23, 2006 16:55

greg pisze:naładuj i zostaw przy nie założonych klemach
jak na drugi dzie nie odpali to akumulator jak odpali bez problemu to masz pobór prądu

[ Dodano: Nie Lip 23, 2006 4:48 pm ]
a sprawdzałeś poziom el;ektrolitu w te upały? bo już widziałem załatwiony akumulator trzymany przy grzejniku a teraz temp. jest podobna jak obok kaloryfera
wlasnie nie zdazylem sprawdzic poziomu elektrolitu..zrobie to jeszcze dzisiaj(bo tak sie te plastiki powyrabialy ze ciezko owtorzyc)ale pojde pozniej i zobacze,dolewalem gdzies ze 5 miecy temu i od tej pory nie sprawdzalem :(

[ Dodano: Nie Lip 23, 2006 16:56 ]
misiek10111 pisze:
Shane84 pisze:odam ze dzisiaj wstawiam na noc od innego mkII i zobaczymy co bedzie rano..
to jest b. dobry pomysł, co do "kradziezy" prądu to jeżeli masz np: auto alarm lub radio (blaupunkt) to to moze częściowo popierać prąd, posprawdzaj klemy czy są czyste (nie zaśniedziałe - ewentualnie przeczyść), warto jeszcze pojechać do elektromechanika ny spr. ładowanie i czy nie masz lewego poboru prądu, albi aku już się wykończył, ale po tym teącie z innym aku wiele sie wyjaśni

dolkadnie tez mam nadzieje ze to przelozenie aku duzo wyjasni..na pewno dam znac jak sie sprawy maja.. pzdr

[ Dodano: Nie Lip 23, 2006 16:59 ]
greg pisze:naładuj i zostaw przy nie założonych klemach

bardzo dobry pomysl!!! :pub: dzisiaj plan nr jeden(tzn przekladka od drugieo vw) a w tym czasie ten moj bedzie sie ladowal i jutro wieczorem wloze bez podlaczania klem !!! :panna:

Awatar użytkownika
MrUkAs
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrUkAs » ndz lip 23, 2006 17:40

A czy prawda jest to, ze jak ma sie nowy akumulator to przez najblizsze dwa lata nie trzeba zagladac do elektrolitu, bo go ubywac nie bedzie? Tak gdzies wyczytalem i nie wiem czy to w ogole prawda. A jak chodzi o sprawdzanie elektrolitu to mam aku Exide 50AH i co odkrece korek to nie wiem czy jest prawidlowo czy tez nie. Czym sie sugerowac, na co patrzec aby wiedziec, ze poziom jest prawidlowy?

www.SportCom.PL

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » ndz lip 23, 2006 17:44

MrUkAs pisze:A czy prawda jest to, ze jak ma sie nowy akumulator to przez najblizsze dwa lata nie trzeba zagladac do elektrolitu, bo go ubywac nie bedzie? Tak gdzies wyczytalem i nie wiem czy to w ogole prawda. A jak chodzi o sprawdzanie elektrolitu to mam aku Exide 50AH i co odkrece korek to nie wiem czy jest prawidlowo czy tez nie. Czym sie sugerowac, na co patrzec aby wiedziec, ze poziom jest prawidlowy?
powinieneś mieć z boku kreski a jeśli masz czarna obudowę to muszą cele być tak zalane by płyty nie wystawały ponad poziom elektrolitu

Gorzel
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Gorzel » ndz lip 23, 2006 19:14

witam,

mialem taki sam problem u siebie, kupile autko i na drugo dzien juz nie odpalilo:)...prad moze pobierac radio, alarm...ladowalem ukumulator na prostowinku i jak autko bylo nie ruszane jeden dzien to juz musialem pchac:)...proponuje kupis ukumulatorek i mies spokoj. Ja osobiscie kupilem akumulat ZAP z Piastowa (jest to niemiecki Schnider)..kosztowal mnie 140 zl. dziala bez zarzutu.polecam...ps nie kupuj w supermarkecie Silvera, moj wujek kupil i odpala z pychu swoja astre:)

Awatar użytkownika
MrUkAs
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrUkAs » ndz lip 23, 2006 19:56

misiek10111 pisze:
MrUkAs pisze:A czy prawda jest to, ze jak ma sie nowy akumulator to przez najblizsze dwa lata nie trzeba zagladac do elektrolitu, bo go ubywac nie bedzie? Tak gdzies wyczytalem i nie wiem czy to w ogole prawda. A jak chodzi o sprawdzanie elektrolitu to mam aku Exide 50AH i co odkrece korek to nie wiem czy jest prawidlowo czy tez nie. Czym sie sugerowac, na co patrzec aby wiedziec, ze poziom jest prawidlowy?
powinieneś mieć z boku kreski a jeśli masz czarna obudowę to muszą cele być tak zalane by płyty nie wystawały ponad poziom elektrolitu
No mam wlasnie czarna obudowe i 6 korkow. I nigdy nie umiem sobie poradzic z tym czy jest prawidlowo czy nie... ;)

www.SportCom.PL

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » ndz lip 23, 2006 20:00

MrUkAs pisze:I nigdy nie umiem sobie poradzic z tym czy jest prawidlowo czy nie...
wystarczy jak płun jest 5 mm nad płytkami które widzisz przez wzierniki

Shane84
Golf 2 D60
Golf 2 D60

Post autor: Shane84 » ndz lip 23, 2006 20:21

http://www.allegro.pl/item115483466_65a ... lator.html co o tym myslicie??

Gorzel
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Gorzel » ndz lip 23, 2006 20:44

akumulatory centry tez sa godne polecenia, cena tez przyzwoita zwlaszcza ze jest to duza pojemnosc aku poniewaz nasz ropniaka...polecam

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » ndz lip 23, 2006 20:47

Gorzel pisze:akumulatory centry tez sa godne polecenia
to jest fakt - centra jest dobra

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » ndz lip 23, 2006 20:49

zwróc uwage gdzie masz plus żeby pozniej nie kombinowac z kablami w samochodzie
przedluzać albo odwracac akumulator czy cos takiego ...
wazna sprawa tez jest aby twoj alternator mial wyzszy prad ładowania niz akumulator
ale niekonieczny w przypadku gdy robisz codziennie dlugie trasy
ja mam np.przy swoim silniku alternator co daje 70A a był 90, akumulator ma 75Ah, ta sytuacja jest nieciekawa ale jak robie codziennie do pracy i spowrotem 100km to jest doładowywany, moze kiedys zmienie alternator albo caly samochod ...
aha u mnie muza nie leci na cała p...e na postoju a przewaznie wcale :chytry:
wazne zeby mial tez duzy prad rozruchowy bo diesle troszke go potrzebuja :-)

Gorzel
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Gorzel » ndz lip 23, 2006 20:57

plus jest po prawej stronie czyli tak jak w VW...poprawnie:)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”