Kilka niedociągnięć?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- zamioculcas
- Użytkownik
- Kontakt:
Kilka niedociągnięć?
Dopiero poznaje swojego Golfa i mam do Was kilka pytań.
1) Czy wskazówki temperatury silnika i wskaźnika poziomu paliwa powinny się podnosić szybko czy powoli? Bo u mnie zanim wskazówka podniesie się do góry to mijają ze 3km.
2) Gdy odpale samochod z rana kiedy jest zimny z rury leci czarny dymek, po przejechaniu 2-3 km dymek już nie leci. Czy tak powinno być?
3) Mam założone opony 13, czy nie są one za małe?
4) Licznik mi przekłamuje o jakieś 8%, da się coś z tym zrobić?
Jak znajde coś jeszcze to dopisze do listy.
Pozdro
1) Czy wskazówki temperatury silnika i wskaźnika poziomu paliwa powinny się podnosić szybko czy powoli? Bo u mnie zanim wskazówka podniesie się do góry to mijają ze 3km.
2) Gdy odpale samochod z rana kiedy jest zimny z rury leci czarny dymek, po przejechaniu 2-3 km dymek już nie leci. Czy tak powinno być?
3) Mam założone opony 13, czy nie są one za małe?
4) Licznik mi przekłamuje o jakieś 8%, da się coś z tym zrobić?
Jak znajde coś jeszcze to dopisze do listy.
Pozdro
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ale która? jak temperatury to ok, przeciez musi sie nagrzac, jak plaiwa to tak nie powino byc, choc mozna sie przyzwyczaiczamioculcas pisze: Bo u mnie zanim wskazówka podniesie się do góry to mijają ze 3km.
nie powinno, ale twoje auto nowe juz nie jst w koncuzamioculcas pisze:Gdy odpale samochod z rana kiedy jest zimny z rury leci czarny dymek, po przejechaniu 2-3 km dymek już nie leci. Czy tak powinno być?
za male na co? jak do lansowania sie to z calą pewnoscia sa za małe! hehe do jazdy czemu niezamioculcas pisze:Mam założone opony 13, czy nie są one za małe?
pytnie czy przy 100 kmh przekłąmuje o 8 kmh a np przy 50 kmh o 4 czy tez na calej skai licznika jest takie samo przekłamanie? jak to drugie to masz źle założona wskazówkęzamioculcas pisze:Licznik mi przekłamuje o jakieś 8%, da się coś z tym zrobić?
a jaki masz dokładnie rozmiar opon? bo obwó koła ma wpływ na odczytywana preksoc, jak masz za male albo za duze (np profil opony 70 a nie 65) to licznik bedize przekłamywał
chyba mozna go przesklowac, ale pewny nie jestem albo wrócic do seryjnego rozmiaru opon albo zpomniec o tym pozdro
- zamioculcas
- Użytkownik
- Kontakt:
sas_gti pisze:ale która? jak temperatury to ok, przeciez musi sie nagrzac, jak plaiwa to tak nie powino byc, choc mozna sie przyzwyczaiczamioculcas pisze: Bo u mnie zanim wskazówka podniesie się do góry to mijają ze 3km.
nie powinno, ale twoje auto nowe juz nie jst w koncuzamioculcas pisze:Gdy odpale samochod z rana kiedy jest zimny z rury leci czarny dymek, po przejechaniu 2-3 km dymek już nie leci. Czy tak powinno być?
za male na co? jak do lansowania sie to z calą pewnoscia sa za małe! hehe do jazdy czemu niezamioculcas pisze:Mam założone opony 13, czy nie są one za małe?
pytnie czy przy 100 kmh przekłąmuje o 8 kmh a np przy 50 kmh o 4 czy tez na calej skai licznika jest takie samo przekłamanie? jak to drugie to masz źle założona wskazówkęzamioculcas pisze:Licznik mi przekłamuje o jakieś 8%, da się coś z tym zrobić?
a jaki masz dokładnie rozmiar opon? bo obwó koła ma wpływ na odczytywana preksoc, jak masz za male albo za duze (np profil opony 70 a nie 65) to licznik bedize przekłamywał
chyba mozna go przesklowac, ale pewny nie jestem albo wrócic do seryjnego rozmiaru opon albo zpomniec o tym pozdro
Wskazówka temperatury i paliwa obie strasznie wolno idą do góry:), a w primerze ojca 2.0TD silnik nagrzewa się po 1km, przekłąmuje bo jechałęm 1km z równą prędkością 60km/h i trwało to 65s a powinno 60s:), oponki mają rozmiar 165/65 przód i 175/65 tył. A ten dymek mnie drażni bo jak wyjade z garażu to tak śmierdzi spalinami że wytrzymać się nie da:(, no i spalanie mam chyba troche za duże, bo jakoś szybko wskazówka od paliwa opada:), ale spalanie sprawdze dopiero jak zatankuje do pełna.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
u mnie tez chodzą wolno, ale na pewno ta od temp i od plaiwa zachowuja sie inaczej
po minucie to żadne auto nie jest zagrzane , jak wskazówka tak pokazuje to jej nie wierz:), silnik jest dopiero wtedy dobrze zagrzany i przygotowany na katowanie jak temperatura dojdzie w każdy zakamarek bloku silnika i cały on bedize nagrzany rownomiernie ( a nei tylko w okolicahc czujnika który steruje wskaznikiem w srodku)
nie radze wkrecac auta przed upływem tych 5-10 minut....
to jak z tym rozmiarem opon?
po minucie to żadne auto nie jest zagrzane , jak wskazówka tak pokazuje to jej nie wierz:), silnik jest dopiero wtedy dobrze zagrzany i przygotowany na katowanie jak temperatura dojdzie w każdy zakamarek bloku silnika i cały on bedize nagrzany rownomiernie ( a nei tylko w okolicahc czujnika który steruje wskaznikiem w srodku)
- perez_77
- Mały gagatek
- Kontakt:
Czarny dymek leci ci z rana jak go pierwszy raz odpalasz poniewaz do wymiany jest Czujnik temperatury cieczy chłodzącej, też tak miałem ale wymieniłem i jest wszystko ok Spowdowane to jest tym ze czyjnik podaje do kompa złe wiadomosci i podaje ci za dużą mieszanke paliwa a w ten sposob wszystko niespala i idzie czarny dymek.
Pozdr
Pozdr
Ostatnio zmieniony ndz lip 23, 2006 14:02 przez perez_77, łącznie zmieniany 1 raz.
- zamioculcas
- Użytkownik
- Kontakt:
Rozmiar opon to 165/65 13" a tył 175/65 13" zimówki mam 14" ale narazie założe je dopiero na zime:)sas_gti pisze:u mnie tez chodzą wolno, ale na pewno ta od temp i od plaiwa zachowuja sie inaczej
[ Dodano: 23 Lip 2006 13:59 ]
Ile kosztuje taki czujnik?, i czy będę w stanie sam go wymienić? Czy jak ten czujnik jest uszkodzony to ma to na coś wpływ tzn. większe spalanie czy coś takiego?perez_77 pisze:Czarny dymek leci ci z rana jak go pierwszy raz odpalasz poniewaz do wymiany jest Czujnik temperatury cieczy chłodzącej, też tak miałem ale wymieniłem i jest wszystko ok
- zamioculcas
- Użytkownik
- Kontakt:
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
jesli jest faktycznie tak jak kolega mowi czuli ze 175/70 jest fabrycznie to roznica w obwodzie miedzy 13/165/65 a 13/176/70 to 5,3%
a wiec jadac 100 na kołach 165 bedzie pokazywał 94,7 km/h
zródło http://www.ostragorka.eu.org/~swietokrzyska/opony.html
- zamioculcas
- Użytkownik
- Kontakt:
Czyli mniej więcej wszystko by się zgadzało.sas_gti pisze:jesli jest faktycznie tak jak kolega mowi czuli ze 175/70 jest fabrycznie to roznica w obwodzie miedzy 13/165/65 a 13/176/70 to 5,3%
- zamioculcas
- Użytkownik
- Kontakt: