mk2 "grzeja" mi sie felgi

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
maccciej
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

mk2 "grzeja" mi sie felgi

Post autor: maccciej » sob lip 22, 2006 21:30

Witam, dzis dosłownie godzinke temu, jechałem samochodem, zrobiłem jakies 10 km. Po powrocie dotykam przednich felg, a one sa tak goace, ze by sie chyba dalo jajka usmarzyc. Co niektórzy stwierdza, że nagrzaly sie pewnie od słońca, ale dzisiaj przez cały dzien polerowałem felgi więc nie ma o tym wogóle mowy, dopiero pod wieczór je załozyłem

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images21.fotosik.pl/28/f649346d0807a928.jpg[/img][/url]

krzysztofek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: krzysztofek » sob lip 22, 2006 22:14

nie zapiekły Ci sie zaciski hamulcowe?? moze Ci te uszczelniacze tłoczyska przeszły juz na emeryture nalazło syfu i teraz masz taki efekt. To lubi sie zapiec w najmniej oczekiwanym momencie :(

Nie wiesz jaka bryka?? Kup sobie Golfika

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob lip 22, 2006 22:19

A pewien jesteś że wcześniej się tak nie grzały. Normalne jest że felgi się grzeją od hamulców. Mogą parzyć po paru hamowaniach.
Bardziej będą się grzać jeśli klocki hamulcowe nie odbijają. Poznasz to po uniesieniu auta i zakręceniu kołem, tarcza ma prawo tylko leciutko trzeć o klocki. Jeśli jest wyraźny opor to pomoże rozebranie i czyszczenie zacisków, ew. wymiana uszkodzonych gumek lub tłoczków. Czasami też niefirmowe klocki są trochę za duże i z oporami chodzą w prowadnicach, to wtedy trzeba je odrobinę spiłować żeby przesuwały się z maleńkim luzem

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » sob lip 22, 2006 22:42

Paweł Marek pisze: Normalne jest że felgi się grzeją od hamulców.
Dokładnie...Wypolerowałeś fele,ogladasz jakie ładne,dotykasz a tu gorące.Przedtem nie zwracałes na to uwagi.

Awatar użytkownika
vw_vandal
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: vw_vandal » ndz lip 23, 2006 10:00

Chłopaki ja bym jednak sprawdził klocki, zaciski przeczyścił to bo felga się nagrzewa ale nie do takiego stopnia żeby parzyć. Mogą być jedynie ciepłe. Ja tak myśle jakkrzysztofek. Umnie po ostrym hamowaniu są ciepłe.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]

Awatar użytkownika
gitfunfel
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: gitfunfel » ndz lip 23, 2006 10:21

U mnie przednie felgi po ostrym hamowaniu są tak gorące że nie się ich dotknąć. To chyba nic nienormalnego jak się ma zwykłe, niewentylowane tarcze.

Jeśli nad wszystkim panujesz to znaczy, że nie jedziesz wystarczająco szybko.

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » ndz lip 23, 2006 10:28

gitfunfel pisze:To chyba nic nienormalnego j
Też mi sie tak wydaje.Podam przykład-auta rajdowe lub F1,tam doskonale widać że tarcze są rozgrzane do czerwoności...

Awatar użytkownika
vw_vandal
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: vw_vandal » ndz lip 23, 2006 11:18

Chłopaki wczoraj czytałem tego posta i tak sobie pomyślałem, że dzisiaj rano jak będę jechał do pracy do zrobie test hamulców. Przejechałem 70 km, prędkości różne hamowanie częste ponieważ mieszkam i pracuje nad morzem pełno tu niedzielnych kierowców z całej Polski przed biurem ze 120 km\h ostre hamowanie ale nie takie żeby koła piszczały, szybka wysiadka i felgi są ciepłe nie pażą !!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]

fibolek

Post autor: fibolek » ndz lip 23, 2006 12:49

To normaqlne w moim mk2 z silniorem Rf1.6 poj było to samo.Wydaje mi sie że konstrukcja hamulunków w tych modelach jest taka ze dobrze jest ale na felach 13 a nie 14 bo wnioskuje sobie ze takie masz.

Awatar użytkownika
vw_vandal
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: vw_vandal » ndz lip 23, 2006 12:58

fibolek, jeśli chodzi o mnie to z przodu mam 13".

fibolek

Post autor: fibolek » ndz lip 23, 2006 13:30

vandal to przy 13 jest normą że nie powinny parzyć.Natomiast rozmiar powyżej już się grzeją mocniej nawet mocno,gofery z gaźnikami i wtryskami (npRP jednopunkt zwyklak) wydaje mi się że mają serwo hamulunków tak skonstrułowane oraz cały obieg że najlepiej jeździ się i oddaje ciepło(hamulunek) na 13-stkach.

Awatar użytkownika
vw_vandal
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: vw_vandal » ndz lip 23, 2006 13:32

fibolek, ale z tyłu mam 15 " i tez są tylko ciepłe (ale może dlatego że są szprychowe)

fibolek

Post autor: fibolek » ndz lip 23, 2006 13:40

vandal z tyłu nigdy nie będziesz miał takiej gorączki jak z przodu,ponieważ przód hamuje bardziej jakby było inaczej to by ci się gofer obracał.Oczywiście jest to tak skonstrułowane że jest to drobna różnica.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”