Mam zamiar kupić wzmacniacz do MDS 08 w Bass Reflexie.
Myślę nad czymś porządniejszym w sensie jakości.
Biorę pod uwagę dwie opcje: albo dwukanałówka w mostku na samego IT albo czterokanałowka IT w mostku plus zestaw odseparowany Macrom, ktory mam w panelach MDF (ma tylko 20W rms, wiec niekoniecznie musi byc do tego wzmacniacz ale zagra zawsze lepiej jak pod radiem) - zestaw podlącze dopiero, gdy zmienię radio na takie z dwoma parami RCA.
Pierwsze pytanie:
Czy jeśli kupię sobie wzmacniacz dwukanałowy bez flitrów to subwoofer nie będzie grać pełnym pasmem,(radio Alpine CDE 9870 z jedną parą RCA i filtrem gornoprzepustowym na głosniki)?
Drugie pytanie:
W przypadku wzmacniacza czterokanałowego , w którym dwa kanały mają w mostku 100W RMS, ale za to wzmacniacz jest naprawdę dobrej klasy ( http://allegro.pl/precision-power-sedon ... 67289.html" onclick="window.open(this.href);return false; ) to będzie dobrze grało?
Na forach gloryfikuje się stare Alpiny, Sounstreamy czy JBLe. których "30 W na kanał gra tak jak wspólczesne 60W w tanich wzmacniaczach", więc stąd sobie pomyślałem, że może marką warto się też posugerować a nie watami.
Mówimy oczywiście o prawdziwych mierzonych watach.
Dwa pytania nurtujące mnie od jakiegoś czasu.
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkioSjUFKyMHzqmuU0GfCiXEIgR5re3-DV5-g48EwFKSNS3s23AQ
Jeżeli nie będziesz miał filtrów, to sub będzie dostawał pełne pasmo ( całego nie odtworzy sub ). Jednakże mało jest wzmacniaczy bez filtrów. Często przewijają się SONY z tzw. "złotej serii" bez filtrów.
Jeżeli nawet, to możesz zmontować filtr dolnoprzepustowy na np. 60Hz, czy 80Hz
Chociaż jeżeli to te Macromy o których myślę, to cięcie w okolicy 80Hz, bo Macromy te mają dół na 70Hz
Wzmacniacz, który podałeś nie ma 100W w mostku i tak samo innych parametrów podanych w manualu. Spójrz na podane napięcie przy którym ma te moce ( 14,4V ).
Takiego napięcia nie uzyskasz w aucie. 13,5-13,6V to są realne napięcia w aucie w którym masz włączone światła, dmuchawę i jakieś audio.
Także wzmacniacz ten ma mniej mocy niż te podane.
Wzmacniacz ten nadał by się do zasilenia tych Macrom-ów co masz.
Zrobić instalacje do zasilenia przodu było by dobrze. Może ten zestaw który masz tez mienisz. Wtedy byś miał zaplecze pod to już jakoś tam gotowe.
Wszystko zależy, czy to co już masz, to twoje docelowe CA, czy może jednak rozmyślasz czasem nad zmianą na coś mocniejszego ( mowa o przodzie ), lepszego jakościowo.
Jeżeli nawet, to możesz zmontować filtr dolnoprzepustowy na np. 60Hz, czy 80Hz
Chociaż jeżeli to te Macromy o których myślę, to cięcie w okolicy 80Hz, bo Macromy te mają dół na 70Hz
Wzmacniacz, który podałeś nie ma 100W w mostku i tak samo innych parametrów podanych w manualu. Spójrz na podane napięcie przy którym ma te moce ( 14,4V ).
Takiego napięcia nie uzyskasz w aucie. 13,5-13,6V to są realne napięcia w aucie w którym masz włączone światła, dmuchawę i jakieś audio.
Także wzmacniacz ten ma mniej mocy niż te podane.
Wzmacniacz ten nadał by się do zasilenia tych Macrom-ów co masz.
Zrobić instalacje do zasilenia przodu było by dobrze. Może ten zestaw który masz tez mienisz. Wtedy byś miał zaplecze pod to już jakoś tam gotowe.
Wszystko zależy, czy to co już masz, to twoje docelowe CA, czy może jednak rozmyślasz czasem nad zmianą na coś mocniejszego ( mowa o przodzie ), lepszego jakościowo.
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Dwa pytania nurtujące mnie od jakiegoś czasu.
Zgadza się - Macromy mają pasmo 25khz - 70 Hz, i przyznam, że jakość dźwięku jest dużo, dużo lepsza jak przy budżetowych JBLach. Byłaby jeszcze lepsza jakbym sobie kupił lepsze radio (marzy mi sie Nakamichi, ale jednak za drogo...).
Myślę, że jednak wzmacniacz do którego link podałem może mieć te 100W przy 13,5V, bo jest to ta sama klasa co Genesis albo Zapco (przynajmniej tak Google piszą), więc moc deklarowana jest często celowo zaniżona.
Czy z tego co napisałeś mam wnioskować, że jeżeli sobie ustawię filtr górnoprzepustowy na radiu (niestety tylko taki mam) na 80 hz, to dzwięk z suba będzie szedł na 80hz i niżej?
Myślę, że jednak wzmacniacz do którego link podałem może mieć te 100W przy 13,5V, bo jest to ta sama klasa co Genesis albo Zapco (przynajmniej tak Google piszą), więc moc deklarowana jest często celowo zaniżona.
Czy z tego co napisałeś mam wnioskować, że jeżeli sobie ustawię filtr górnoprzepustowy na radiu (niestety tylko taki mam) na 80 hz, to dzwięk z suba będzie szedł na 80hz i niżej?
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkioSjUFKyMHzqmuU0GfCiXEIgR5re3-DV5-g48EwFKSNS3s23AQ
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Dwa pytania nurtujące mnie od jakiegoś czasu.
No właśnie nie wiem, mam wrażenie, że niektórzy sugerują że ma; fizyka jednak chyba pozostaje fizyką.
Mam chrapkę na Sony XM 4040, ale chyba jednak będzie za słaby do IT, poza tym nie ma filtrów żadnych.
Mam chrapkę na Sony XM 4040, ale chyba jednak będzie za słaby do IT, poza tym nie ma filtrów żadnych.
Weź tego ppi no chyba że w super kasi e to wezmę go na półkę