Uszkodzona sonda lambda?

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
jpatryk125
Użytkownik
Użytkownik

Uszkodzona sonda lambda?

Post autor: jpatryk125 » śr maja 30, 2012 18:32

Witam wszystkich.
Mam do was pytanko. Podejrzewam uszkodzenie sondy lambda w moim golfie(1.8 RP benzyna). Wnioskuję to na tej podstawie, iż po pierwsze obroty na wolnych golfina ma bliskie 1000. Po drugie co tydzień pokonuje trasę 100 km przy stałych warunkach w trasie tzn. brak korków stała prędkość oscylująca w okolicach 100 km/h. Spalanie w temperaturze otoczenia w okolicach 5 stopni wynosiło jakieś 8. litrów. Kiedy przyszły temperatury rzędu 20-30 stopni spalanie wynosi ok. 8.2 litra(powinno spaść a wzrosło) (tankowanie zawsze do pełna na tym samym dystrybutorze). Podejrzewałem zepsute 2 rzeczy : czujnik temperatury oraz sonde lambda. Ponieważ obroty są nienaturalnie wysokie to padło na sondę. (Sonda z jednym kablem nie wymieniana raczej od nowości).
I teraz moje pytanko:
-czy to może być sonda a jak tak to jak to ewentualnie sprawdzić?
-no i w ogóle proszę was o jakieś podpowiedzi, sugestie itp.
Cel do osiągnięcia: (zmniejszenie spalania oraz obrotów na biegu jałowym)
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

ozzy1979

Uszkodzona sonda lambda?

Post autor: ozzy1979 » śr maja 30, 2012 20:18

Wymień od razu sonde - najlepiej na dedykowaną, nie zaś uniwersalną. Po drugie wsadź palca w rurę wydechową, lekko potrzyj i powiedz, co wyjmiesz na palcu. Jeśli dość sporo czarnej sadzy, to masz za bogatą mieszankę (sonda) lub rozstawiony wtrysk. Po przebiegach w trasie na palcu powinieneś miec bardzo lekki osad z sadzy, dosłownie tyci tyci. Spalanie masz stanowczo za wysokie - mój 1,8 GX przy tej prędkości (tylko ja i zero bagażu) spala jakieś 6,2-6,3 l/100 (obroty na silniku około 2200). Co do obrotów to nie pomogę.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Uszkodzona sonda lambda?

Post autor: Paweł Marek » śr maja 30, 2012 21:22

jpatryk125, akurat te podwyższone obroty przemawiają za czujnikiem temperatury , sprawdż po prostu omomierzem normy na forum.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
jpatryk125
Użytkownik
Użytkownik

Re: Uszkodzona sonda lambda?

Post autor: jpatryk125 » czw maja 31, 2012 19:37

Lambda wykręcona jutro będzie wymieniana na ori sondę marki bosch. Powiedzcie mi jeszcze czy jak podepnę nową sondę to ona już będzie śmigać czy może trzeba jakiś błąd usunąć itp.?? dodam jeszcze że sonda posiada tylko jeden przewód.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Uszkodzona sonda lambda?

Post autor: Paweł Marek » czw maja 31, 2012 20:51

ma działać od razu, możesz wykonać reset sterownika (opisy na forum)

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
jpatryk125
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jpatryk125 » czw maja 31, 2012 21:37

Rozumiem, że chodzi ci o reset kompa polegający na np. odłączeniu akumulatora(tj. Obu klem) i najlepiej po całej nocce podłączenie go z powrotem, następnie uruchomienie silnika i pozostawienie go na wolnych obrotach do momentu, aż nie włączy się wentylator chłodnicy?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Uszkodzona sonda lambda?

Post autor: Paweł Marek » pt cze 01, 2012 17:50

Tak. Jesli to wszystko nie pomoże na podwyższone obroty pytaj dalej ale najpierw sprawdź czujnik temperatury.

Awatar użytkownika
biercok mkII
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Uszkodzona sonda lambda?

Post autor: biercok mkII » pt cze 01, 2012 23:17

W 1.8 RP komp resetuje sie juz po 45s, nie trzeba czekac calej nocy. W tym linku jest fajnie opisane odnosnie resetu ecu w 1.8 RP, posty na pierwszej stronie i po przetestowaniu jestem takiego samego zdania. Warto przeczytac.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=37&t=44833" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
jpatryk125
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jpatryk125 » śr cze 06, 2012 20:19

Witam po raz kolejny dziękuje wszystkim za pomoc. Trasa 200 km znowu pokonana w 3 osoby. Spalanie 7.9 więc chyba ok?(tak jak zwykle prędkość 90-100, 0 korków (przy prędkości 100 na 5 biegu 3tys. obrotów)). Stojąc na światłach zauważyłem że kiedy silnik nagrzał się grubo poza połowę skali na liczniku to obroty nieco spadły do ok 900. więc dla "spokoju sumienia" chciałbym wymienić również czujnik temperatury(może coś jeszcze pomoże). Wrzucam zdjęcie z mojej komory silnika z zapytanie m który czujnik mam wymienić ponieważ są 3. Obrazek

Awatar użytkownika
jpatryk125
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jpatryk125 » czw cze 07, 2012 10:43

nikt nie wie który to czujnik?

Awatar użytkownika
teksior
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Uszkodzona sonda lambda?

Post autor: teksior » czw cze 07, 2012 11:06

wydaje mi sie ze 1 ale nie dam ręki uciąć, w PN mam gdzies na takiej wysokosci jak ty.

Golf MKIV -http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=383856
Golf MKII -http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=413484- Odjechał:(

KAZDY PREZES Z POLSKIEJ WSI, SMIGA GOLFEM GTI

Awatar użytkownika
biercok mkII
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Uszkodzona sonda lambda?

Post autor: biercok mkII » czw cze 07, 2012 20:41

1. Niebieski czujnik temperatury dla ECU.
2. Czerwony czujnik podgrzewanie jeza.
3. Czarny czujnik od wskazan temperatury na desce.
Dlaczego Ty nie masz tych czujnikow w kolorach, nie wiem.

Awatar użytkownika
jpatryk125
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jpatryk125 » pt cze 08, 2012 10:30

Co do kolorów to ja też nie wiem ale pamiętam że kiedyś spasła wsówka z czujnika nr2 i nie było wskazania na desce rozsdzielczej a to nie zgadzało by się z twoim opisem. Ale z tego co napisałeś jeśli mam za wysokie spalanie i obroty to należy wymienić czujnik nr1 (niebieski).
Chyba dobrze rozumuję?
a co do kolorów to auto jest z 1988 roku. może wtedy jeszcze kolorami nie oznaczali?

Wymienię czujnik, polatam trochę GOLFIKIEM i podzielę się wrażeniami odnośnie obrotów i spalania:)

Awatar użytkownika
biercok mkII
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Uszkodzona sonda lambda?

Post autor: biercok mkII » pt cze 08, 2012 22:10

Opisalem tak jak jest w RP a jak Ty masz hmm nie wiem. No tak niebieski odpowiedzialny za podwyzszanie obrotow gdy silnik ,,zimny''. Wiesz jak sprawdzic ten czujnik czy dobry?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk2 (1983 - 1992)”