Dzwieki turbo<->intercooler w ARL'u.

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

kobzyr
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kobzyr » wt maja 29, 2012 17:23

Witam!

Czy ktos zwas slyszy w swoim ARL'u takie dzwieki jak na tym filmiku tutaj " onclick="window.open(this.href);return false; i tu " onclick="window.open(this.href);return false;. Występuje to zawsze jak wstaje turbo od 1800-2400 rpm, przy pelnym bucie. Oprócz normalnego świstu i gwizdu, słychać takie dziwne coś szszszszsz :). I ten ostatni dźwięk mnie wprawia mnie w konsternacje czy aby na pewno wszystko jest ok.Z góry dziekuję za Wasze odpowiedzi. Pozdro

misior19
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: misior19 » wt maja 29, 2012 18:26

Na pierwszym filmiku nić nie słysze niepokojącego :) Co do drugiego to jest to normalny objaw takie syczenie, czyli wstawanie turbiny. Także nie ma się co przejmować i dobierać różnych rzeczy do głowy.. A te ,,szszsz'' to słychać po zmianie na wyższy bieg przy pełnym bucie w okolicy 1,8-2,4tyś obrotów??? Taki syk.. Jeśli tak to normalne :) Pozdrawiam

kobzyr
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kobzyr » wt maja 29, 2012 19:06

misior19 pierwszy filmik jest z mojego Arl'a drugi znalalem grzebając po youtube. Generalnie jest tak jak piszesz. Cholerne Szszszszszsz, fajny świst.... jest po zmianie biegów i pozniej przy pełnym bucie. Jeśli łagodnie przechodzę ten zakres 1.8-2.4tys rpm i gdy depnę od 2.5tys.... to nic nie słyszę i jest tak jak powinno. Obserwowałem logi vag z kanału 011 003 przeładowań nie ma, przepływ na MAFie jest ok max do 1150 mg/str. Widzę ze masz ASZ tez to cholerne Szszszszszszsz słyszysz ?

Awatar użytkownika
Detektor
Forum Master
Forum Master

Post autor: Detektor » wt maja 29, 2012 19:23

Ja tam nie słyszę nic niepokojacego, nie doszukuj się tam niczego bo zapewne wszystko jest wporządku.

W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.

misior19
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Dzwieki turbo<->intercooler w ARL'u.

Post autor: misior19 » wt maja 29, 2012 21:29

Tak ASZ też tak świszczy bo to ten sam silnik co ARL tyle że z mniejszą turbiną i innym softem :) Tak ma ładnie świstać i nie ma się czego dopatrywać i czepiać... Tymbardziej jak masz ok wskazania doładowania na logach itd tp nie szukaj dziury w całym... też tak miałem, niepotrzebnie... Chyba że to jest straszny świst+ chmura dymu za Tobą to nieszczelność między turbo a kolektor ssący ale po pierwszym filmiku to wykluczam :pub:

misior19
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: misior19 » wt maja 29, 2012 21:33

A poza tym jak samochód ma usunięty katalizator to bardziej to słychać.. ja tak mam w swoim przypadku, kumpel ma ARL Leona.. i nie słychać tak bardzo tego, z tym że ma katalizator... który w pewnym sensie blokuje przepływ spalin i ,,dusi'' turbinke :)

kobzyr
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kobzyr » wt maja 29, 2012 21:54

umnie jest katalizator i w ecu jest seria... mam ochotę zajrzeć w końcu pod auto i po oglądać czy aby na pewno niema nieszczelności w dolocie

piaggio
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: piaggio » wt maja 29, 2012 23:11

Ja tam rowniez nic niepokojącego na pierwszym filmiku nie słysze, dla pewności możesz zdąć rure z dolotu i sprawdzić luz wirnika, czy przypadkiem nei obciera o muszle, oblukaj też cały dolot czy jest szcezlny i tłumiczek, jezeli wszystko bedzie ok, śmigał bym i nieprzejmował sie tym,

kobzyr
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kobzyr » pn cze 11, 2012 16:09

Dzis zerknąłem pod auto. Dolot jest szczelny poza zapoceniem na wyjściu z intercoolera. Z jednej strony IC jest minimalnie z drugiej bardziej widoczne. O ringi całe rury bezpęknięć. Generalnie dam sobie już z tym spokój... tylko się usmarowałem. Kiedyś pomyśle o jakimś customwym rozwiązaniu :)
Obrazek

kobzyr
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kobzyr » pn cze 11, 2012 16:16

a tu jest blue print :)
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”