TRUDNO/CIĘŻKO ODPALA ZIMNY/CIEPŁY. REGULAMIN STR 116.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Forum Master
[TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!
Witam, może być gdzieś przewód nieszczelny, właściwie po wymianie filtra nie powinno być takich problemów. Musisz zlokalizować nieszczelność.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tomek
Dzisiaj sprawdziłem jeszcze raz sprawdziłem wszystkie przewody i są szczelne. Elektro zawór na pompie chodzi. Zastanawiam się tylko czy nad tym podgrzewaczem paliwa. Bo ze strzałka pełny przepust, a w przeciwnym kierunku tak o połowę mniejszy. Ogólnie rzecz ujmując objawy są takie: jak zgaszę już silnik to z pompy wraca powietrze kilka baniek, jak się już wyrówna to zaczyna ON spływać do pompy przez przewód powrotny pompy i znowu bąble. Na jazde to nie ma wpływu ale to odpalanie mnie cholernie denerwuje.
Macie jeszcze jakieś pomysły ??? mam nadzieje ze pompa nie jest na wykończeniu
Macie jeszcze jakieś pomysły ??? mam nadzieje ze pompa nie jest na wykończeniu
Re: [TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!
Witam,
Potrzebuję pomocy! Wręcz o nią błagam! Byłem już u 4 mechaników, u 2 elektryków na Vag'u. Nikt mi nie może pomóc.
Chodzi o golfa 3 97r 1.9 afn 110km.
Od około tygodnia, jak nadworze zrobiło się cieplej, to nie mogę odpalić auta. Rano o godzinie 5 jak jadę do pracy odpalam na tz. strzała, bez problemu. Ale już po pracy, jak jest ciepło to muszę go kręcić około 30 sekund i dodawać gazu bo inaczej nie odpali. Zaraz po odpaleniu jak go zgaszę i zapalam ponownie to jest ok. Ciepły silnik pali. Ale jak ostygnie a na dworze ciepło to nie chce odpalić. Przepływomierz sprawny, czujnik temp silnika ok, czujnik przepływu powietrza ok, rozrusznik i akumulator ok, kręci na 400 obrotów. Komputer nie pokazuje rzadnego błędu. Po odpaleniu auto chodzi jak malina, rzadnego dymku nie puszcza. O co tu chodzi?
Pozdrawiam
Potrzebuję pomocy! Wręcz o nią błagam! Byłem już u 4 mechaników, u 2 elektryków na Vag'u. Nikt mi nie może pomóc.
Chodzi o golfa 3 97r 1.9 afn 110km.
Od około tygodnia, jak nadworze zrobiło się cieplej, to nie mogę odpalić auta. Rano o godzinie 5 jak jadę do pracy odpalam na tz. strzała, bez problemu. Ale już po pracy, jak jest ciepło to muszę go kręcić około 30 sekund i dodawać gazu bo inaczej nie odpali. Zaraz po odpaleniu jak go zgaszę i zapalam ponownie to jest ok. Ciepły silnik pali. Ale jak ostygnie a na dworze ciepło to nie chce odpalić. Przepływomierz sprawny, czujnik temp silnika ok, czujnik przepływu powietrza ok, rozrusznik i akumulator ok, kręci na 400 obrotów. Komputer nie pokazuje rzadnego błędu. Po odpaleniu auto chodzi jak malina, rzadnego dymku nie puszcza. O co tu chodzi?
Pozdrawiam
-
- Forum Master
Witam, Ty Spaniardo, spróbuj zmienić o-ring na zaworku zwrotnym podgrzewaczu, jeśli takowy występuje, musisz wyeliminować te powietrze.
U Ciebie sawus, ewidentnie się zapowietrza, szukaj przyczyny. Zacznij od zmiany o-ringu na zaworku zwrotnym.
Pozdrawiam.
U Ciebie sawus, ewidentnie się zapowietrza, szukaj przyczyny. Zacznij od zmiany o-ringu na zaworku zwrotnym.
Pozdrawiam.
Tomek
Tomek, o-ring był wymieniony razem z filtrem. Mi już ręce opadają, nie wiem co może być przyczyną, w przyszłym miesiącu zawiozę auto to mechanika żeby sprawdzić pompę i zobaczymy. Chyba ze jeszcze jakieś rady, chętnie spróbuję...
Spaniardo, kolego mam to samo co Ty tylko mi kurzy na biało.
Umyłem ostatnio silnik i widzę lekkie zacieki spod pompy vacu, uszczelnienie jej od głowicy było już wymieniane, teraz planuję wymienić całą pompę.
Umyłem ostatnio silnik i widzę lekkie zacieki spod pompy vacu, uszczelnienie jej od głowicy było już wymieniane, teraz planuję wymienić całą pompę.
-
- Forum Master
Witam, wszystko fajnie, ale Spaniardo, ma silnik na zwykłej pompie, nie na pompkach.
Koledzy, nie może być powietrza w przewodach paliwowych!!!
Pozdrawiam.
Koledzy, nie może być powietrza w przewodach paliwowych!!!
Pozdrawiam.
Tomek
tomek08, powietrze z w baku zawsze będzie z tego co się orientuje i zawsze drobne bąble będą.
JacekB, zanim mi auto stanęło nie bylo żadnych bąbli (nie przypominam sobie) przede wszystkim palił od strzała. Przekręcałem kluczyk i jechałem, a teraz to jak mu się podoba. I jak go gaszę to ciurkiem lecą bąble taki przez 10 sek a później już po jednym co jakiś czas...
Spaniardo, skąd wiesz, że nie masz bąbli? Ja wiem że mam po tym jak mam między filtrem a silnikiem rurkę przezroczystą wstawioną.
Właśnie pisze że są bąble w układzie dzisiaj wyciągnąłem smok z baku czysto, ropa czyściutka i odkręciłem śrubę z powrotu na pompie bo jeden mechanik mi powiedział że jest tam dziurka o średnicy szpilki, okazało się że jest drożna, a i poprowadziłem dopływ oraz powrót z pompy bezpośrednio przez bańkę z ropą i dalej to samo. Więc wydaje mi się że to niestety pompa. W przyszłym tyg. się okaże dzięki wszystkim za pomysły
Panowie zaczął gadać normalnie co się okazało pod wtryskami przepuszczał powietrze odkryłem to przez przypadek drugi raz odkręciłem nakrętki od przewodów z pompy na wtryskach (chciałem spróbować jeszcze raz odpowietrzyć) i trochę więcej ropy właśnie w to zaznaczone miejsce spłynęło zauważyłem że robią się tam pęcherzyki, dokręciłem i już nie cofa całego paliwa no i teraz lecę na pozdrawiam
- qlimax
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam
mam w MKI silnik 1.6TD JR od dwóch dni jak zostawię go n noc i rano chce zapalić to musi ponad minute kręcić aż zacznie zaskakiwać i w końcu zapali...
jak zapali walnie chmure siwego dymu i juz pracuje normalnie..
jak go zostawię na chwile to pali od kopa ale jak ostygnie np dziś po 8h pracy znowu musiałem dlozej krecic...
co moze byc tego przyczyna....??
mam w MKI silnik 1.6TD JR od dwóch dni jak zostawię go n noc i rano chce zapalić to musi ponad minute kręcić aż zacznie zaskakiwać i w końcu zapali...
jak go zostawię na chwile to pali od kopa ale jak ostygnie np dziś po 8h pracy znowu musiałem dlozej krecic...
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=239807
-
- Forum Master
Witam,
Pozdrawiam.
sprawdź czy się nie zapowietrza.qlimax pisze: mam w MKI silnik 1.6TD JR od dwóch dni jak zostawię go n noc i rano chce zapalić to musi ponad minute kręcić aż zacznie zaskakiwać i w końcu zapali...
Pozdrawiam.
Tomek