tarcza hamulcowa MK2
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- yank
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
tarcza hamulcowa MK2
witam na forum mam pytanie jak mozna sprawdzić "domowym" sposobem czy tarcze hamulcowe nadaja sie do wymiany? mam zamiar hamulce robić i nie jestem powien czy tarcze są do wymiany a mechaniorom nie za bardzo ufam:) poradzćie jak moge to sprawdzić sam czy nadają sie do wymiany czy też nie....
-
greg
tarcze są na pewno do wymiany jeśli podczas hamowania czujesz bicie lub bębnienie (pokrzywione tarcze) oraz wtedy kiedy zużycie tarcz jest powyżej dopuszczalnej normy - zdejmujesz koło bierzesz suwmiarke + podkładki - takie na grubość minimum 1mm. Dostawiasz do tarczy po obu stronach podkładki tak żeby po przyłożeniu suwmiarki do tarczy suwmiarka nie opierała sie o progi tarczy. Dokonujesz pomiaru, następnie mierzysz grubość obu podkładek i odejmujesz od 1 wymiaru tj grubości tarczy 2 wymiar tj. grubość podkładek. Jeśli wyliczony wymiar jest poniżej dopuszczalnego wymiaru tj 8mm dla tarczy pełnej lub 18mm dla wentylowanej to należy wymienić tarczę - wymieniasz komplet.