silentfake pisze:mam pytanie, czy wie ktoś może ile dodatkowych kg w samochodzie to mniej KM ?
Gdzieś słyszałem teorie ze +50kg to -10KM....
dla każdego auta wyjdzie inny wynik jakby to policzyc bo to zależy też od stosunku masy do mocy i dopiero wtedy mozna policzyc ile kg wagi to ile straty mocy...
exec pisze: Ktos moze ma alusy i stalowe w domu o takiej samej srednicy i moze podac wage tego i tego kola?
stalówki tego samego rozmiaru są lżejsze ale za to alusy mają korzystniej rozmieszczona masę, blizej srodka koła, wiec jest mniejsza bezwładnosc jak sie kolo kreci....suma sumarum aluchy mają przewagę bo jeszcze wietrzenie hamulców jest w nich lepsze.....natomiast stopy magnezowe (tzw magnezówki) sa najlzejsze i kruszą krawężniki , sam nieraz widziałem....
[ Dodano: Wto Lip 18, 2006 22:20 ]
piapia pisze:Ile mocy zabiera wydluzenie paska, dodatkowy napinacz i dolozenie sprezarki od klimatyzacji?
sam pasek i kółko na łozysku zabierze niewile , ale w tym kółku masz sprzegło elektromagnetyczne i jak właczasz klime to omawiane kółko zaczyna stawiać duuzó wiekszy opór....ale nie wiem ile zabiera.....moglbys zm,ierzyc od 0-100 z klima i bez , to nie powie ci ile KM ubywa ale poznasz lepiej sie zapoznasz z mułem...pozdro