Zazwyczaj nie podaje błędów. One po prostu psują się w ten sposób, że sterownik tych usterek nie wykrywa - w nastawniku przepustnicy (ta gruszka z gniazdem na 7 pinów) pęka membrana - nie jest to usterka elektryczna, więc tego nie wykrywa.
Natomiast ten drugi element - potencjometr przepustnicy - w nim wyciera się ścieżka, co powoduje, że potencjometr szumi - dokładnie tak samo, jak pokrętło głośności w starym radiu - czyli potencjometr daje nieprawidłowy sygnał o położeniu przepustnicy - np. przepustnica zamknięta, a on daje sygnał, że otwarta na 20%. Sterownik tego nie wykrywa jako błąd, bo skąd ma wiedzieć, że przepustnica jest w innym położeniu niż podaje mu potencjometr? Druga sprawa, to taka, że szum ma to do siebie, że występuje chwilowo. Sterownik 2EE nie ma pamięci błędów - a więc ten błąd również nie zostanie pokazany na kodach błyskowych.
Podstawa gaźnika - jeżeli była uszkodzona (najczęściej pęka) to dobrze, że będzie wymieniona. Radzę też wymienić te wężyki od podciśnienia - guma się starzeje, pęka, a spod tekstylnego oplotu tych pęknięć nie widać.
Co do sprawdzenia nastawnika przepustnicy - pisałem na forum, jak to zrobić, poszukaj sobie. Jeżeli chodzi o sprawdzenie potencjometru przepustnicy, to nie ma 100% metody - jest kilka sposobów na testy, ale to jest tak, że jak dany sprawdzian pokaże, że jest źle, to ok - potencjometr uszkodzony, ale jeżeli nie wykaże niesprawności , to nie znaczy, że jest dobry. Na szczęście daje się on regenerować (nowy do kupienia tylko w ASO za 900zł). No i kolejna sprawa, która może być przyczyną niesprawności to zaśniedziałe styki gniazda potencjometru, lub jego wtyczki. Jeżeli się nie błyszczą (wystarczy, że są matowe) to już może być problem z dławieniem się przy przyspieszaniu. To tyle. Jak co przetestować, jak zregenerować potencjometr, jak sprawdzić nastawnik - napisałem na forum - wystarczy poszukać. I tak już dużo napisałem - kolejny raz z resztą.... A i tak w ciągu miesiąca znajdzie się ktoś z tematem, że mu się obroty w 2EE wieszają, albo innym problemem z 2EE. Ręce opadają.....