centralny zamek klapy bagaznika nie dziala
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Zamek centralny nie blokuje ani nie odblokowuje klapy bagaznika.Rozebralem tapicerke w bagazniku i nie wiem co dalej.
Lampka w bagazniku zapala sie po otwarciu i gasnie po zamknieciu tak wiec bezpiecznik oraz mikrostyk w zamku bagaznika jest chyba ok.Przypuszczam ze padl silniczek ktory przesowa to cale ,,ramie,, w zamku.Napiszcie mi jak sprawdzic czy w tej kostce z dwoma przewodami ktora steruje silniczkiem sprawdzic czy pojawia sie napiecie to znaczy jak podlaczyc i ustawic miernik bo jestem zielony w tym temacie.Jak na razie zeby odblokowac albo zablokowac bagaznik musze zlozyc tylne siedzenie i wsadzic lapke do bagaznika i recznie przesuwac to ,,ramie,,. Do zamka kluczyk wchodzi nawet nie w polowie zapewne ktos nigdy z niego nie korzystal i sie zasyfil na maksa
Zamek centralny nie blokuje ani nie odblokowuje klapy bagaznika.Rozebralem tapicerke w bagazniku i nie wiem co dalej.
Lampka w bagazniku zapala sie po otwarciu i gasnie po zamknieciu tak wiec bezpiecznik oraz mikrostyk w zamku bagaznika jest chyba ok.Przypuszczam ze padl silniczek ktory przesowa to cale ,,ramie,, w zamku.Napiszcie mi jak sprawdzic czy w tej kostce z dwoma przewodami ktora steruje silniczkiem sprawdzic czy pojawia sie napiecie to znaczy jak podlaczyc i ustawic miernik bo jestem zielony w tym temacie.Jak na razie zeby odblokowac albo zablokowac bagaznik musze zlozyc tylne siedzenie i wsadzic lapke do bagaznika i recznie przesuwac to ,,ramie,,. Do zamka kluczyk wchodzi nawet nie w polowie zapewne ktos nigdy z niego nie korzystal i sie zasyfil na maksa
Po pierwsze jaki to zamek - ori czy zamiennik.
Po 2 - foto
Po 3 - sprawdzenie przewodów i czy nie sa połamane
Po 4 - dopiero z tymi danymi ci pomożemy
Po 5 - bez obrazy, ale jak nie wiesz jak ustawi miernik żeby sprawdzić czy jest napięcie, lepiej sobie podaruj naprawę i jedź do elektryka - będzie szybciej, bez nerwów i nic nie zniszczysz.
Po 2 - foto
Po 3 - sprawdzenie przewodów i czy nie sa połamane
Po 4 - dopiero z tymi danymi ci pomożemy
Po 5 - bez obrazy, ale jak nie wiesz jak ustawi miernik żeby sprawdzić czy jest napięcie, lepiej sobie podaruj naprawę i jedź do elektryka - będzie szybciej, bez nerwów i nic nie zniszczysz.
zamek ori wymontowany foty zbedne bo i tak z nich nic nie wyniklo by a po co mam jechac i placic komus kase chcem sie tylko dowiedziec jak sprawdzic czy napiecie dochodzi do kostki ktora steruje zamkiem
-
- Nowicjusz
Re: centralny zamek klapy bagaznika nie dziala
Podłączę się pod temat. A co powiecie na taką sytuację bo k...e znaleźć nie mogę odpowiedzi. Otóż mam centralny z kluczyka w moim mk4 3d... centralka działa tylko od strony pasażera (u kierowcy padł mirkowłącznik) więc zamykają i otwierają się wszystkie drzwi i bagażnik. Sam bagażnik, a raczej wkladkę przeczyściłem bo nie mogłem ruszyć kluczykiem ale już działa. Teraz pojawia się moje pytanie. Czy otwierając bagażnik kluczykiem powinny się również otworzyć drzwi z uwagi na centralny? Bo niestety tak się nie dzieje. Zamek w pozycji | to klapa zamknięta, \ otwarta jednak kluczyk zostaje w takiej pozycji i nie powraca do wyjściowej tak jak w drzwiach. Czy możliwe by zamek ten pobierał tylko sygnał z centralki ale go nie wysyłał mimo reakcji na przekręcenie kluczykiem? Jak rozwiązać ten problem, najlepiej przy użyciu własnych sił? A może to być również mikro? Gdzie się on znajduje jeśli tak?
Zamek naprawiony
Ulamany byl kabelek od zasilania silniczka w klapie
Ulamany byl kabelek od zasilania silniczka w klapie
Ja moze trochę z innej beczki:
A mianowice: Nie działało mi oświetlenie bagażnika,dobierając się do mikrowlącznika(nie wiedziałem,ze on jest w zamku i grzebałem w zamku,który jest przy klamce otwierania klapy) I tam jest też jakiś mikowłącznik,był zniszczony:
I mam pytanko czy on jest odpowiedzialny za to,że daje jakiś sygnał,żeby lampka w bagażniku się zaświeciła ? Bo po wymianie mikrowylacznika w zamku(nie tym zamku z klamką) lampka w bagażniku świeci. Lecz po otwarciu klapy świeci tylko przez 15 sekund chyba i gaśnie,dopiero po otwarciu których kolwiek z drzwi(klapa bagażnika otwarta)lampka w bagażniku znów się zapala. Czyli wychodzi na to,ze "nie widzi" tego,że bagażnik jest otwarty. I teraz pytanie czy ten uwalony,zniszczony czujnik na zdjęciu jest za to odpowiedzialny ?? Na zdjęciu mikrowyłącznik i kable z kostkami,które od niego idą.
Trochę namieszałem w pisaniu,bo tu zamek,tam zamek,ale myślę,ze ktoś kto to rozbierał i wie o co chodzi to zajarzy.
A mianowice: Nie działało mi oświetlenie bagażnika,dobierając się do mikrowlącznika(nie wiedziałem,ze on jest w zamku i grzebałem w zamku,który jest przy klamce otwierania klapy) I tam jest też jakiś mikowłącznik,był zniszczony:
I mam pytanko czy on jest odpowiedzialny za to,że daje jakiś sygnał,żeby lampka w bagażniku się zaświeciła ? Bo po wymianie mikrowylacznika w zamku(nie tym zamku z klamką) lampka w bagażniku świeci. Lecz po otwarciu klapy świeci tylko przez 15 sekund chyba i gaśnie,dopiero po otwarciu których kolwiek z drzwi(klapa bagażnika otwarta)lampka w bagażniku znów się zapala. Czyli wychodzi na to,ze "nie widzi" tego,że bagażnik jest otwarty. I teraz pytanie czy ten uwalony,zniszczony czujnik na zdjęciu jest za to odpowiedzialny ?? Na zdjęciu mikrowyłącznik i kable z kostkami,które od niego idą.
Trochę namieszałem w pisaniu,bo tu zamek,tam zamek,ale myślę,ze ktoś kto to rozbierał i wie o co chodzi to zajarzy.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
mikro na fotce po przekręceniu kluczyka podaje sygnał dla centralnego zamka...i np otwiera pozostałe drzwi w aucie. Na światełko w bagażniku wpływu mieć nie powinien, chyba że jest kombinacja w stylu podpięcia kontrolki otwarcia bagażnika pod pozostałe drzwi lub dodatkowy alarm nie całkiem poprawnie podłączony...i dodatkowo złączenie kabli brązowo/czarnego i brązowo/niebieskiego przy mikro w zamku lub np popękane przewody w przelotce z klapy do budy...wtedy lampka faktycznie mogłaby się zapalać na chwilę po otwarciu auta centralnym...ale też fizyczne otwarcie jakichkolwiek drzwi (zakładamy że zamki są sprawne) powinno zapalać oświetlenie w bagażniku. Co do działania oświetlenia bagażnika poczytaj tutaj http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=5038497#p5038497" onclick="window.open(this.href);return false;
o naprawie samego mikro w zamku jest kilka tematów...
o naprawie samego mikro w zamku jest kilka tematów...
Ten mikro ze zdję powinien chyba byc na stale zamocowany przy zamku co nie ?! A gdybym tego mikro wywalił i wlutował sprawny mikro ?
- czarekcw
- kierownik kibla
Nie rozbierałem jeszcze tapicerki klapy bagażnika ale co się mogło stać? Objawy- zamykając auto na centralny zamek i przykładając rękę do klapy czuć, że siłownik centralnego działa ale na 10 zamknięć tylko raz jest zaryglowane porządnie, 9 razy można było otworzyć bagażnik (choć są zaryglowane drzwi i klapa). Ktoś miał coś z tym do czynienia?
Mój MK4 AKL "BASIS" http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=413429" onclick="window.open(this.href);return false;
- Qto
- _
- Kontakt:
czarekcw, obojętnie co by się nie działo to bez rozebrania klapy raczej się nie obejdzie
kable w prawej przelotce do obadania...no i sam siłownik. Kabla da się zobaczyć bez rozbierania klapy ale żeby naprawić to już lepiej zdjąć tapicerkę...żeby się dostać do siłownika zdjąć trzeba tak czy siak.
kable w prawej przelotce do obadania...no i sam siłownik. Kabla da się zobaczyć bez rozbierania klapy ale żeby naprawić to już lepiej zdjąć tapicerkę...żeby się dostać do siłownika zdjąć trzeba tak czy siak.
- czarekcw
- kierownik kibla
Tylko czytam tak ten poradnik i nie wiem czy da radę wymontować sam dolny plastik czy trzeba wszystko wywalać z klapy?
Mój MK4 AKL "BASIS" http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=413429" onclick="window.open(this.href);return false;
- Qto
- _
- Kontakt:
hmmm...najpierw zdejmuje się tą większą część...następnie mniejszą - wkoło szybyczarekcw pisze:nie wiem czy da radę wymontować sam dolny plastik
Witam. W moim golfie też nie działa centralny bagażnika, muszę zamykać na klucz. Kiedy rozebrałem tapicerkę zobaczyłem , prąd dochodzi, przewody są całe i przy otwartym bagażniku próbowałem zamykaćz pilota i otwierać i zauważyłem że czasem sie otworzy i zamknie a czasem nie. Ktoś wie co może być przyczyną. Z góry dzięki.
Pozdro dla forumowiczów
Pozdro dla forumowiczów
- Waqa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: centralny zamek klapy bagaznika nie dziala
sprawdzałeś przelotki w klapie? czy mówisz tak na podstawie przewodów, które zobaczyłeś po zdjęciu tapicerki z klapy?Dave1990 pisze:, przewody są całe