Wymiana oslony przegubu oraz simeringa skrzyni biegow
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Mam do was pytanie czy aby wymienic oslone przegubu wewnetrznego czyli tego od skrzyni biegow to musze wyciagac cala polos i oslone wlozyc od strony zewnetrznej polosi czyli od strony kola do wewnetrznej czy poprostu moge wyjac jakos przegub wewnetrzny i zalozyc oslone? Drugie pytanie czy do wymiany oslony przegubu wew. musze spuszczac olej ze skrzyni(tak mechanik mi dzis powiedzial ze to konieczne.) i Trzecie pytanie jesli chce wymienic pierscien uszczelniajacy polos w skrzyni toco po koleji musze robic?chodzi o bore tdi silnik AGR skrzynia 5 biegowa
półoś masz zapewne przykręcaną na śruby do flanszy wiec olej nie poleje sie jesli tak jest, co do oslony to najlepiej wyjac poloskie wszystko odluscic i dopiero poskladac z nowa osłoną, bo bez wyjmowania raczej tego nie zrobisz a jak zrobisz to nie bedzie to dobrze zrobione, a co do uszczelniacza to olej musisz spuscic po pierwsze, po drugie wyjac półośke, po trzecie okrecic falnsze-chyba jest na jednej centralnej srubie i masz uszczelniacz na wierzchu, mam nadzieje ze pomoglem, pozdro
jak najbardziej to możliwe, ale wygodniej i bardziej "przejrzyście" można to zrobić w imadle,Lolek1333 pisze: czy poprostu moge wyjac jakos przegub wewnetrzny i zalozyc oslone?
nie musisz przy wymianie osłony przegubu,Lolek1333 pisze: Drugie pytanie czy do wymiany oslony przegubu wew. musze spuszczac olej ze skrzyni
w przybliżeniu coś takiego http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=235414" onclick="window.open(this.href);return false;Lolek1333 pisze:Trzecie pytanie jesli chce wymienic pierscien uszczelniajacy polos w skrzyni toco po koleji musze robic?
tylko ze ta skrzynia w na foto to od 1,4 i sdi, a kolega ma tdi i bedzie inna, wieksza, co nie zmienia faktu ze powinno byc podobnie, a co do wymiany gumy bez wyjmowanaia polosi to powodzenia moge tylko zyczyc
... hmm, powodzenie nie będzie potrzebne, wystarczą szczypce do ściągnięcia pierścienia zabezpieczającego na końcu półosi (np. http://allegro.pl/szczypce-rozporowe-do ... 36085.html" onclick="window.open(this.href);return false;)po tym banalnym zabiegu i wyjęciu podkładki na wielowypuście, przegub schodzi bezproblemowo a za nim osłona, nie trzeba koniecznie wyciągać całej półosiltorhan pisze:powodzenia moge tylko zyczyc
Dzięki za zainteresowanie tematem. a powiedzcie, zeby zdjąć flansze to jest jakoś przykręcona do osi/wałka wychodzącej ze skrzyni czy na klinie jest czy jak to?
- 21Golfista21
- Gadatliwa bestia
jest tam zabezpieczenie, pod "flanszą" jest sprężyna
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=351409 nowy nabytek
to nie, że ja się boję prędkości to prędkość boi się mnie :D
to nie, że ja się boję prędkości to prędkość boi się mnie :D