1,6 FSI ikonka symbol silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Od jakiegoś czasu cyklicznie zapala się kontrolka z symbolem silnika. Ta po lewej stronie osi obrotomierza.
Gdy miałem uszkodzony przewód elastyczny wydechu palila się non stop. Po naprawie - zgasła samoistnie i był spokój. Dla porządku pojechałem do elektryka i usunął błędy komuterem.
Obecnie, mniej więcej co ok 500-600 km. znowu się zapala. Wydech jest absolutnie w porządku. Odkryłem, że po restarcie sterownika (komputera) gaśnie, aby ponownie po przejechaniu ww. dystansu ponownie się zaświecić.
Moje pytanie: czy syganlizuje ona inne jeszcze inne uszkodzenia, oprócz układu wydechowego ?
Gdy miałem uszkodzony przewód elastyczny wydechu palila się non stop. Po naprawie - zgasła samoistnie i był spokój. Dla porządku pojechałem do elektryka i usunął błędy komuterem.
Obecnie, mniej więcej co ok 500-600 km. znowu się zapala. Wydech jest absolutnie w porządku. Odkryłem, że po restarcie sterownika (komputera) gaśnie, aby ponownie po przejechaniu ww. dystansu ponownie się zaświecić.
Moje pytanie: czy syganlizuje ona inne jeszcze inne uszkodzenia, oprócz układu wydechowego ?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
kontrolka sygnalizuje błąd w sterowniku silnika...a tych może być całe mnóstwo, tak samo jak przyczyn które powodują błąd - najpewniej podpiąć komputer kiedy błąd jest na sterowniku, wtedy będzie wiadomo o co chodzi.grotof pisze:czy syganlizuje ona inne jeszcze inne uszkodzenia, oprócz układu wydechowego ?
Za kilka dni umówiłem się z mechanikiem i po prostu chciałem wcześniej co nieco się dowiedzieć. Przynajmniej, które zasadnicze podzespoły mogą powodować rzeczony błąd. Jeżeli ktoś posiada taką wiedzę to proszę o podzielenie się. Z góry dziękuję.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
każdy jeden czujnik, jego awaria, lub odczyty...okablowanie tych czujników, nawet włącznik świateł stop może powodować błąd.grotof pisze:Przynajmniej, które zasadnicze podzespoły mogą powodować rzeczony błąd.
- Pablo Corrado
- Forum Master
W FSI checka może wywalać nawet niewłaściwe paliwo. Tam są zalecane benzyny 98/premium. Jak lejesz zwykłą 95 to będzie wywalało błąd.
Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
czujnik NOx ???
tzn. co ten czujnik diagnozuje i gdzie jest umiejscowiony ?
tzn. co ten czujnik diagnozuje i gdzie jest umiejscowiony ?
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
czujnik kontroli spalin przed katalizatorem
ps. wpierw zrób diagnostykę
ps. wpierw zrób diagnostykę
Dzięki
Jutro jadę na dignostykę to będę wiedział coś więcej.
A z paliwem to rzeczywiście coś jest na rzeczy. Bo wywala każdorazowo po zatankowaniu po przejechaniu ok 100-150 km.
Jutro jadę na dignostykę to będę wiedział coś więcej.
A z paliwem to rzeczywiście coś jest na rzeczy. Bo wywala każdorazowo po zatankowaniu po przejechaniu ok 100-150 km.