od pewnego czasu w środku podczas jazdy na nierównościach/dziurach słychać dochodzące z tylnych kielichów stuki. jakby metal o metal, trudno wytłumaczyć
wczoraj przyjrzałem się temu z bliska bo irytująca sprawa.. ściągnąłem poduchę amortyzatora, dokręcałem kolumnę zawieszenia, nawet wsadziłem kilka podkładek tłumiących gdzie się dało tylko żeby zlokalizować co to i czy to coś zmieni i zmieniło, nie słychać już tak metalu ale tak być nie może, poczytałem po forach rożne tematy i dyszlem do wniosku ze przydałoby się wymienić poduszkę amortyzatora najlepiej na oryginalna bo podczas jazdy widać ze podczas gdy słychać stuki wyraźnie się podnosi i opada podczas jazdy,pomimo ze dokręcałem wszystko na max. miał ktoś takie problemy u siebie?
czy to mogą być poduszki? bo nie jestem przekonany, tylko podejrzewam, wstępnie zapytam jakiej firmy oryginalne były takie poduszki w mk3. może kupiłbym i sprawdził. bo na jednym z forów znalazłem wypowiedz pewnego użytkownika
"Dla przyszłych użytkowników z tym problemem - stuki spowodowane są innymi niż fabryczne gumami i dodatkowo dołożonymi metalowymi podkładkami od spodu. Oryginał nad odbojem ma jedną gumę wraz z metalową tulejką która wchodzi w otwór amortyzatora w górnym mocowaniu i do tego od strony bagażnika w gniazdo wchodzi kolejna guma dociskana metalową podkładką i śrubą. Zamienniki mają zazwyczaj inny kształt gumy i dodatkową metalową podkładkę zaraz za odbojem. Gumy te nie leżą idealnie i ciasno w gnieździe jak oryginał a dodatkowo są zbyt twarde i przenoszą drgania powodując stuki. Wystarczy wymienić je na fabryczne i będzie cisza"
Stuki w tylnych kielichach
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- danielson10
- Użytkownik
- areczek0000000
- Gadatliwa bestia
Re: Stuki w tylnych kielichach
Nie wiem czy wiesz,że stukać mogą same amortyzatory jak są wyrobione.Tak na odległość komuś trudno stwierdzić co ci tam stuka???Trzeba stwierdzić to samemu.
Miarą inteligencji człowieka jest odpowiednie rozumowanie
https://auto-doctorek.jimdo.com/
https://auto-doctorek.jimdo.com/
- danielson10
- Użytkownik