Zwiększenie profilu opon
Zwiększenie profilu opon
Witam serdecznie. Mam pytanie w kwestii zwiększenia profilu opon. Samochód sharan 97r. Obecnie alusy 7 cali i opony 215/60/15R. Czy mogę założyć o wyższym profilu np. 215/65/15R. Chodzi mi o to, że w tym profilu jest większy asortyment. Czy większy profil może jakoś wpłynąć na jazdę. Wiem tyle że różnica średnicy koła między profilem 60 a 65 wynosi 21,5 mm. Dzięki za porady. Pozdrawiam.
VW Sharan 1,9 tdi 110 KM, AFN, 97/98r.
Zwiększenie profilu opon
I tak masz już opony za wysokie więc po co jeszcze większe montować ?? Oryginalnie z tym silnikiem sharan miał opony 195/65R15 i taką oponę bez problemów i ujemnych skutków zamontujesz na 7 calowych felgach.
Zwiększenie profilu opon
http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/" onclick="window.open(this.href);return false;
Zwiększenie profilu opon
i w takich oponach jest duży wybór i stosunkowo niskie cenyTAZ pisze:195/65R15 i taką oponę bez problemów i ujemnych skutków zamontujesz na 7 calowych felgach.
Zwiększenie profilu opon
Jeżeli chodzi o większy profil i jazdę to może to mieć znaczenie w zakrętach, gdzie opona się "ugina". Może wpływać to na komfort jazdy szczególnie, że Sharan ma raczej wysoko położony środek ciężkości. Wrzucam obrazek ilustrujący, co mam na myśli.