wymiana sprzęgła klimatyzacji
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- laputamadre
- Mały gagatek
Przy wymianie paska wierowkowego, okazało się że, mam luz na elektormagnesie przy spreżarce klimatyzacji.
Pytanie czy taki luz ma tam być?
A jeżeli nie czy wymiana takiego koło jest skomplikowana? czy trzeba mieć jakiś sciągacz? http://allegro.pl/sprzeglo-klimatyzacji ... 90870.html
pzdr
Pytanie czy taki luz ma tam być?
A jeżeli nie czy wymiana takiego koło jest skomplikowana? czy trzeba mieć jakiś sciągacz? http://allegro.pl/sprzeglo-klimatyzacji ... 90870.html
pzdr
VAG COM, VAG COMANDER
na kole pasowym kompresora , nie ma prawa być luzu , u Ciebie jest wyrobione łożysko koła pasowego , dasz radę to zdemontować sam bez odsysania gazu , musisz mieć ściągacz dwuramienny do ściągnięcia koła pasowego , ale najpierw po odkręceniu środkowej nakrętki 13 , musisz zdemontować sprzęgło , a do tego potrzebny jest specjalny ściągacz lub dorobiony z trzema otworami na śrubki i jednym centralnym otworem z gwintem
- laputamadre
- Mały gagatek
mis fazi
no ja nie mam luz na kole pasowym, mam luz na tym elektormagnesie, nie wiem czy się dobrze rozumiemy?
no ja nie mam luz na kole pasowym, mam luz na tym elektormagnesie, nie wiem czy się dobrze rozumiemy?
VAG COM, VAG COMANDER
czyli koło pasowe jest sztywno , tylko sprzęgło ma luz ? jeśli tak to na początek zobacz czy nakrętka w środku nie jest popuszczona , sprzęgło tak samo nie powinno mieć luzu
Żeby nie tworzyć nowych wątków- jadę i nagle coś trachnęło pod maską.
Przejechałem jeszcze z 10km i stwierdziłem, że to hałas ze sprzęgła od klimy.
Zawróciłem do domu a po drodze sprzęgło wypadło(nie znalazłem).
Wypadł sam środek, koło pasowe na miejscu.
Ze sprężarki wystaje wał z ząbkami zakończony gwintem(jego stan ocenię jutro dokładnie jeszcze).
Czy warto próbować dokupić na szrocie sam środek czy nie bawić się i dokupić całe sprzęgło?
Nowe sprzęgło to więcej roboty, bo zdejmować całą sprężarkę, pasek itp a środek mogę chyba nasunąć i dokręcić ustalając szczelinę 0,4-0,8mm.
Mam rację?
Przejechałem jeszcze z 10km i stwierdziłem, że to hałas ze sprzęgła od klimy.
Zawróciłem do domu a po drodze sprzęgło wypadło(nie znalazłem).
Wypadł sam środek, koło pasowe na miejscu.
Ze sprężarki wystaje wał z ząbkami zakończony gwintem(jego stan ocenię jutro dokładnie jeszcze).
Czy warto próbować dokupić na szrocie sam środek czy nie bawić się i dokupić całe sprzęgło?
Nowe sprzęgło to więcej roboty, bo zdejmować całą sprężarkę, pasek itp a środek mogę chyba nasunąć i dokręcić ustalając szczelinę 0,4-0,8mm.
Mam rację?
Dzisiaj sprawdziłem oś sprężarki- kręci się, gaz w instalacji jest, ząbki na sprzęgło są, gwint na śrubę dociskającą sprzęgło już gorzej ale jest.
Sama sprężarka jest sprawna, pokuszę się o kupienie rozwalonej, żeby przełożyć docisk. Jak nie to nową założę.
Podzielę się info jak poszło.
Sama sprężarka jest sprawna, pokuszę się o kupienie rozwalonej, żeby przełożyć docisk. Jak nie to nową założę.
To juz lepsze rozwiazanie, skoro masz kiepski gwint sprobuj wkleic nakretke na klej do srub
- maj0nez
- VR6 user
- Auto: Skoda Octavia 1.8T + DSG
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
Odp: Re: wymiana sprzęgła klimatyzacji
Troszkę walczyłem z tym tematem i jest 3rodzaje tych ząbków jest wieloklin, wieloklin z zębem szerokim i jeszcze jakiś.Eyk88 pisze:Dzisiaj sprawdziłem oś sprężarki- kręci się, gaz w instalacji jest, ząbki na sprzęgło są, gwint na śrubę dociskającą sprzęgło już gorzej ale jest.