słabe hamulce golf 2 1.6TD
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam. mam problem z hamulcami w golf 2 bez abs-u. Od jakiś 3 tygodni zaczęły się problemy. aby zahamować musiałem nacisnąć pedał 2 razy. za pierwszym razem pedał jest miękki i muszę go mocna wcisnąć a siła hamowania jest nieduża, a jak drugi raz go nacisnę to hamował normalnie. wczoraj niestety po 2 mocniejszych naciśnięciach za 3 razem zrobił się b. twardy i prawie w ogóle nie hamował. i teraz jak nacisnę kilka razy to robi się twardy. Dodam, że po odpaleniu pedał schodzi w dół, ale jak na zapalonym silniku nacisnę 2 raz i trzymam to też pomału schodzi. trochę poczytałem już na forum, ale chciałbym się upewnić za co się zabrać. jutro sprawdzę wężyki do serwa, ale byłbym wdzięczny za podpowiedzi.
-
- Użytkownik
sprawdź te wężyki, pompę, uszczelkę pod zbiorniczkiem wyrównawczym, może być przeżarta, sprawdź szczelność odpowietrzników, czy płyn nie ucieka, na koniec odpowietrz układ,
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Zdjąć każde koło i zoabczyć czy nie ma wycieków. Sprawdzić też stan płynu. Lecz jak go nie bedzie to wyciek musi być. Dolać płynu pod sam korek. Zabrać przeźroczysty węzyk, napić na odpowietrznik i dusić pedał puki znikną bomble powietrza. Odpowietrzyć każde koło, Gdy pedał już nie bedzie uciekał to sprawdzamy jak hamuje. Gdy nie bedzie chciał nadal blokować kół to sprawdzamy stan klocków i w ogóle trzeba ściągnąć zaciski i zobaczyć czy prowadnice nie są zapieczone bo zacisk bedzie hamował tylko jedną stroną czyli na każdym kole spada sprawność hamowania o 50%
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: słabe hamulce golf 2 1.6TD
płyn jest specjalnie nie dolewałem i też nie ubywa go. węże koło serwa szczelne żadnych wycieków. w tym tygodniu odpowietrze układ i zobacze co się stanie.
- DamianBorek
- I <3 VAG
Witam;)
Problem podobny do mojego więc się podepnę.
Odpowietrzyłem układ po wymianie szczęk z tyłu, i teraz objaw taki, na zgaszonym pedał twardy, hamuje dobrze, nie wpada.
Po odpaleniu auta hamulec jest, ale po dłuższym jego przytrzymaniu (około 3 sek) zaczyna powoli wpadać.
Jaka przyczynę sugerujecie??;?D
Problem podobny do mojego więc się podepnę.
Odpowietrzyłem układ po wymianie szczęk z tyłu, i teraz objaw taki, na zgaszonym pedał twardy, hamuje dobrze, nie wpada.
Po odpaleniu auta hamulec jest, ale po dłuższym jego przytrzymaniu (około 3 sek) zaczyna powoli wpadać.
Jaka przyczynę sugerujecie??;?D
Witam,
Szkoda, że nikt nie odpowiedział na powyższy post.
Niestety w moim Golfie mam taki sam objaw. Układ jest szczelny i odpowietrzony, a pedał hamulca na pracującym silniku powolutku wpada. Przy staniu na światłach po ok. 20sek. muszę jeszcze raz nacisnąć pedał hamulca żeby samochód stał w miejscu.
Podejrzewam pompę, ale to spory wydatek - więc mam nadzieję, że może ktoś z praktyków podpowie co może być tego przyczyną?
Pozdrawiam Piotr36
Szkoda, że nikt nie odpowiedział na powyższy post.
Niestety w moim Golfie mam taki sam objaw. Układ jest szczelny i odpowietrzony, a pedał hamulca na pracującym silniku powolutku wpada. Przy staniu na światłach po ok. 20sek. muszę jeszcze raz nacisnąć pedał hamulca żeby samochód stał w miejscu.
Podejrzewam pompę, ale to spory wydatek - więc mam nadzieję, że może ktoś z praktyków podpowie co może być tego przyczyną?
Pozdrawiam Piotr36