Kłopot z przednimi wycieraczkami
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
Dziś rano w dość dużym pośpiechu zaskoczony śniegiem na przedniej szybie - zgarnąłem go wycieraczkami.. a raczej tylko do połowy bo więcej nie uciągnęły :/ tak to głupie ale naprawdę nie było czasu
Wycieraczki stanęły i nie reagują na nic. Bezpiecznik OK.
czy może być coś jak z postojówkami że ockną się następnego dnia? Czy raczej po silniku?
Dziś rano w dość dużym pośpiechu zaskoczony śniegiem na przedniej szybie - zgarnąłem go wycieraczkami.. a raczej tylko do połowy bo więcej nie uciągnęły :/ tak to głupie ale naprawdę nie było czasu
Wycieraczki stanęły i nie reagują na nic. Bezpiecznik OK.
czy może być coś jak z postojówkami że ockną się następnego dnia? Czy raczej po silniku?
Hmm wątpię by silnik padł - chyba ,że był już na wykończeniu a taka akcja jaką zrobiłeś ( tzw przeciążenie ) nie była 1sza.... możesz do wymontować i sprawdzić ,,, może ale nie wiem jak jest w MK V , że mechanizm po których poruszają się ramiona zwyczajnie wymaga wyczyszczenia i smarowania ( w MK IV - częsta usterka ) tzw zapiekających się ramion ..
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Dwa osobne silniki ,synchronizowane na podstawie wysyłanych do siebie sygnałów.Jest to diagnozowalne poprzez centralna elektrykę.Jesli jednemu cos dolega nie działa nic,takie zabezpieczenie przed kolizją ramion wycieraczek.Haki pisze:ale nie wiem jak jest w MK V
edzio, noo na 2 raz będę wiedział ^^
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
Re: Kłopot z przednimi wycieraczkami
Problem rozwiązany.
Dla informacji - podczas przeciążenia przepalił się bezpiecznik.. Nie wiedziałem, że jest jeszcze takowy pod maską i to właśnie on padł
pozdrawiam!
Dla informacji - podczas przeciążenia przepalił się bezpiecznik.. Nie wiedziałem, że jest jeszcze takowy pod maską i to właśnie on padł
pozdrawiam!
- Pablo Corrado
- Forum Master
Re: Kłopot z przednimi wycieraczkami
W Turanie na pewno są dwa, ale w Golfie 5 też ? Pytam na przyszlość, bo dzięki bogu na razie nie musiałem tam zaglądać.edzio pisze:Dwa osobne silniki ,synchronizowane na podstawie wysyłanych do siebie sygnałów.Jest to diagnozowalne poprzez centralna elektrykę.Jesli jednemu cos dolega nie działa nic,takie zabezpieczenie przed kolizją ramion wycieraczek.Haki pisze:ale nie wiem jak jest w MK V
Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
Sprzedam:
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
jak smarowałem tulejki mechanizmu w swoim Mk5 to widziałem jeden silniczek z poprowadzonym mechanizmem do drugiej
Głowy nie dam ,może faktycznie pomyliłem z turanem ,bo turan ma na pewno.Dzieki za sprostowanie.
W moim plusie są dwa niezależne mechanizmy wycieraczek ze swoimi silnikami. Osie wycieraczek przy słupkach bocznych, a ramiona pracują jednocześnie naprzemian do wewnątrz i na zewnątrz.
- Pablo Corrado
- Forum Master
Ale w Mk5 wycieraczki chodzą inaczej. Czyli tak jak napisał Doggie, zwykłe MK5 - jeden silniczek, Touran i Golf Plus - dwa silniczki.
Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
Sprzedam:
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
Mam również problem z wycieraczkami w Golfie plusie, mianowicie jeden silniczek lewej podnosi do góry wycieraczkę i nie opuszcza, a prawa w tym czasie pracuje jak szalona. Co to może być?
Mam VAG-a i VAG TACHO, w razie potrzeby pisać na PW :-)
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
Dla potomnych: problemem był mechanizm lewej wycieraczki, który zatarł się. Po wyjęciu, rozebraniu i wyczyszczeniu z rdzy działa idealnie
Mam VAG-a i VAG TACHO, w razie potrzeby pisać na PW :-)