[mk2] Splywajacy olej
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Tylko jeden przewód tam dochodzi Idzie od pokrywy jest po prostu nałożony na króciec tej pokrywy i zaciśnięty opaska metalową która się poluzowuje albo poprzez odkręcanie śrubki albo ściska się kombinerkami Nic tam się nie da zepsuć NAPRAWDE nie ma co się bać Do mycia silnika sa preparaty do dostania w sklepach lub stacjach paliw Odczepiasz klemy od akumulatora pryskasz cały silnik a po paru minutach spłukujesz wodą pod dużym ciśnieniuMrUkAs pisze:Dzieki wielkie Panowie. Juz prawie wszystko rozumiem, poza tym przewodem od krocca, nie wiem gdzie on sie znajduje i nie wiem jak go odczepic. Powiedzcie mi jeszcze, czy wymieniajac to mozna cos zepsuc?? No i czym najlepiej wyczyscic silnik ubrudzony od oleju??
[ Dodano: 13 Lip 2006 21:27 ]
na obrazku od piotr2 pod oznaczeniem nr 20 widać takie coś wystające Na to wchodzi przewód gumowy (odma)
Ja bym Ci polecił z myciem silnika myjkę na rogu Obywatelskiej a Włukniarzy <a moze teraz Jana Pawła >taka wielka niebieska.Jakbys sie zdecydowal to popros o umycie srodkiem o nazwie "GODEX" ,srodek naprawde godny polecenia,a jak masz alusy to za 2-3 zeta napiwku tak CI odpicuja alu srodeczkiem ze jak nowe beda wygladac ,a wiem bo wlasnie tam ja swojego Golfera myje
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[b]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1138868#1138868 - moje kochanie[/b]
- MrUkAs
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Wlasnie sobie zobaczylem pod maske, aby obczaic sobie co mnie czeka i cos czuje, ze to przerasta moje umiejetnosci... :/ Mam 3 sruby, jedna po lewej stronie, druga po srodku, 3 po prawej stronie. Mam rowniez ten przewod, ktory trzyma obroczka, ktora przykrecona jest sruba. To wszystko jest tak nasciskane, zaraz obok tego rozrzad, kopulka, etc.
Z tym przewodem to rozumiem, ze odkrecam srobke, sciagam obraczke i normalnie przewod wyciagam??
Z tym przewodem to rozumiem, ze odkrecam srobke, sciagam obraczke i normalnie przewod wyciagam??
www.SportCom.PL
Spokojnie Odkręcasz te 3 śruby i już a z tą obrączką to dokładnie tak jak mówiszMrUkAs pisze:Wlasnie sobie zobaczylem pod maske, aby obczaic sobie co mnie czeka i cos czuje, ze to przerasta moje umiejetnosci... :/ Mam 3 sruby, jedna po lewej stronie, druga po srodku, 3 po prawej stronie. Mam rowniez ten przewod, ktory trzyma obroczka, ktora przykrecona jest sruba. To wszystko jest tak nasciskane, zaraz obok tego rozrzad, kopulka, etc.
Odwagi trochę
Chłopie, to wymiana uszczelki a nie przeszczep wątroby.
Wytrzyj czystą szmatką.
Przed robotą spróbuj trochę obetrzeć z syfu okolice tej uszczelki, żeby przy zdejmowaniu nie nasypało ci się piachu do środka.
Obrączka ze śrubką = opaska zaciskowa
A jak już zdejmiesz dekiel głowicy, nie zemdlej z wrażenia
Wytrzyj czystą szmatką.
Przed robotą spróbuj trochę obetrzeć z syfu okolice tej uszczelki, żeby przy zdejmowaniu nie nasypało ci się piachu do środka.
czyś pisze:Chłopie, to wymiana uszczelki a nie przeszczep wątroby.
Wytrzyj czystą szmatką.
MrUkAs, a tak właściwie to powinieneś zacząć od umycia silnika, i wtedy zobaczysz skąd cieknie, bo z tego co piszesz to wynika, że nie bardzo wiesz.Po umyciu przejedź kawałek i popatzr gdzie pojawi się olej. Dowiesz się skąd cieknie i co trzeba wymienić. Podejrzewam,że jest to uszczelka klawiatury, i z wymianą kłopotów żadnych miał nie będziesz.Bardziej łopatologicznie już tego nie można opisać.
Mrukas to czas zaczac a nie tylko mechaniorom za wszystko placic Ja nawet zamierzam w czasie urlopu wymienic nagrzewnice ktora mi strzelila jakies 2 miechy temuMrUkAs pisze:Heheh tak juz sie ma, gdy sie nigdy w aucie nic nie robilo... oprocz podstawowych rzeczy, to strach jest by czegos nie popsuc.
Pozdrawiam
[b]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1138868#1138868 - moje kochanie[/b]
- MrUkAs
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
No trzeba bedzie Silnik boje sie myc, gdyz mialem problemy w deszczowe dniz autem, na szczescie po wymianie cewki problem zniknal... Zdaje mi sie, ze troche oleju bierze mi (spala), a troche gdzies wycieka. Najwiecej oleju jest wlasnie w miejscu pod ta kopula (gdzie jest pokrywa klawiatury). Olej az dostaje sie na alternator.
www.SportCom.PL