1.4 16v APE, kontrolka EPC, nie odpala
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Wczoraj podczas jazdy na gazie (II generacji) zaświeciła się kontrolka EPC, wszystko było ok, ale po zgaszeniu silnika i ponownym włączeniu zapłonu kontrolka dalej się świeciła, a auto (na benzynie) nie chce odpalić. Co jakiś czas załapie na 2 sekundy wkręcając się do max 1tys obrotów a w tym czasie kontrolka gaśnie .
W czym jest problem? postaram się dodać błędy jak najszybciej.
Z góry dzięki, pozdrawiam.
Zajrzałem przed chwilą do przepustnicy powietrza, po włączeniu zapłonu lekko się odchyla i cofa, reaguje na położenie pedału gazu. Przy odpalaniu (dodaje i ujmuje gazu) przepustnica też reaguje lecz gdy silnik załapie na te 2 sekundy przepustnica nagle się zamyka i nie ma reakcji na pedał gazu. Czy to normalne czy to wina przepustnicy, dodaje że jest elektroniczna.
Wczoraj podczas jazdy na gazie (II generacji) zaświeciła się kontrolka EPC, wszystko było ok, ale po zgaszeniu silnika i ponownym włączeniu zapłonu kontrolka dalej się świeciła, a auto (na benzynie) nie chce odpalić. Co jakiś czas załapie na 2 sekundy wkręcając się do max 1tys obrotów a w tym czasie kontrolka gaśnie .
W czym jest problem? postaram się dodać błędy jak najszybciej.
Z góry dzięki, pozdrawiam.
Zajrzałem przed chwilą do przepustnicy powietrza, po włączeniu zapłonu lekko się odchyla i cofa, reaguje na położenie pedału gazu. Przy odpalaniu (dodaje i ujmuje gazu) przepustnica też reaguje lecz gdy silnik załapie na te 2 sekundy przepustnica nagle się zamyka i nie ma reakcji na pedał gazu. Czy to normalne czy to wina przepustnicy, dodaje że jest elektroniczna.
Błędy wskazane przez VAG'a
17953 Nieznany kod błędu
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
17978 Moduł sterujący zablokowany
17953 Nieznany kod błędu
17978 Moduł sterujący zablokowany
sterowanie przepustnicą nie działaProgrameR pisze:17953
nie dopasowany sterownik silnika do immo - nie dłubane było nic przy liczniku lub przewodach przy nim?ProgrameR pisze:17978
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Przyczyny błedy:17953 Nieznany kod błędu
* uszkodzone zasilanie elektryczne lub połaczenie z masą potencjometru przepustnicy i nastawnika
* przerwa w przewodzie sygnałowym do przepustnicy
* brudna przepustnica lub porusza się z oporem
Zalecenia:
* wyczyścić i sprawdzić przepustnicę
* sprawdzić okablowanie
marcin7x5, już wczoraj wymontowałem przepustnicę, okazało się że te plastikowe tryby się wycięły, założyłem nową, zrobiłem adaptacje i odpala i jeździ.
A takie pytanie poza tematem, czemu po zaślepieniu EGR jak z 2 minuty silnik popracował to zaczęła migać na czerwono lampka od oleju?
A takie pytanie poza tematem, czemu po zaślepieniu EGR jak z 2 minuty silnik popracował to zaczęła migać na czerwono lampka od oleju?
A czy jak wyjmowałes i zaslepiałes egr to nie uwaliłeś czujnika lub wtyczki od niego? Jest w poblizu więc moze cos tam naruszyłes.
marcin7x5, ten czujnik nad egr rozpinałem ale później dobrze założyłem
Może cos tam nie styka dobrze lub gdzies jest kabelek przerwany. U mnie te kabelki to są dosyc krótko zrobione w oryginale i bardzo łatwo jest je wyrwać z wtyczki. Czujnik raczej sam z siebie nie popsuł się. Zawsze możesz odetkać egr i zobaczyć czy wtedy problem ze smarowaniem zniknie.