Manualna klima przestała działać
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Po wymianie nagrzewnicy pojechałem nabić czynnik. Koleś sprawdził szczelność było ok. Nabił klimę. Jako że było to pod koniec lutego, temp poniżej 5* więc nie można było przy nim uruchomić klimy. Na drugi dzień było trochę cieplej i klima się załączyła. Co prawda długo nie miałem jej włączonej, może jakieś 5 minut, ale działała. Wczoraj chcę uruchomić klimę a tu przy 15* nie działa po wciśnięciu przycisku AC zapala się kontrolka ale klima nie działa, wentylator też nie działa. Sprawdziłem bezpiecznik na aku i jest ok. Czy to może być coś z elektryką czy raczej uszkodzenie mechaniczne? Proszę o pomoc
Po wymianie nagrzewnicy pojechałem nabić czynnik. Koleś sprawdził szczelność było ok. Nabił klimę. Jako że było to pod koniec lutego, temp poniżej 5* więc nie można było przy nim uruchomić klimy. Na drugi dzień było trochę cieplej i klima się załączyła. Co prawda długo nie miałem jej włączonej, może jakieś 5 minut, ale działała. Wczoraj chcę uruchomić klimę a tu przy 15* nie działa po wciśnięciu przycisku AC zapala się kontrolka ale klima nie działa, wentylator też nie działa. Sprawdziłem bezpiecznik na aku i jest ok. Czy to może być coś z elektryką czy raczej uszkodzenie mechaniczne? Proszę o pomoc
ALH + 205 + chip
Nie widać żeby w tym miejscu co rurki od klimy były rozłączane było mokro, no chyba że już wyschło... ale przed nabiciem była sprawdzana szczelność i koleś powiedział, że szczelna, więc teraz nie wiem
ALH + 205 + chip
sprawdzałeś bezpiecznik 16?
jak masz vag to wejdź w błędy na sterowniku silnika
jak masz vag to wejdź w błędy na sterowniku silnika
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Podłączyłem kompa i błędów brak.
Odkręciłem osłonę pod silnikiem, odpiąłem wtyczkę od klimy i napięcie na wtyczce wynosi 5V, niezależnie czy przycisk AC włączony czy nie... a chyba jak się włączy AC to powinno być 12V? Koledzy co teraz?
Odkręciłem osłonę pod silnikiem, odpiąłem wtyczkę od klimy i napięcie na wtyczce wynosi 5V, niezależnie czy przycisk AC włączony czy nie... a chyba jak się włączy AC to powinno być 12V? Koledzy co teraz?
ALH + 205 + chip
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Za male cisnienie i nie wlacza kompresora. Jak wlaczasz AC to powinny tez wiatraki chodzic. Jak nie chodza to znaczy ze sterownik nie pozwala na wlaczenie kompresora.
Nacisnij wentyl od klimy i przytrzymaj z 5 sek - zobacz czy jest czynnik.
Nacisnij wentyl od klimy i przytrzymaj z 5 sek - zobacz czy jest czynnik.
- daniel.wwe
- TDI PoweR
Najprawdopodobniej brak czynnika. Tylko ciekawe jak im wyszło, że jest wszystko szczelne
“Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty dla szybkich kierowców”
Ten wentyl wcisnąć na uruchomionym silniku czy nie? Wystarczy go tylko wcisnąć i czynnik powinien się wydobywać czy trzeba przytrzymać? Bo przed chwilą wciskałem oba wentylki na wyłączonym silniku i nic się nie dzieje
ALH + 205 + chip
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Manualna klima przestała działać
Mało profesjonalna metoda. Jak ma ten czynnik, t go wypuści i tyle zyska, jak nie ma to się dowie, ale czy tym sposobem warto?agrala pisze: Nacisnij wentyl od klimy i przytrzymaj z 5 sek - zobacz czy jest czynnik.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Re: Manualna klima przestała działać
Inne metoda to jechac do specjalisty.guziolek pisze:Mało profesjonalna metoda. Jak ma ten czynnik, t go wypuści i tyle zyska, jak nie ma to się dowie, ale czy tym sposobem warto?agrala pisze: Nacisnij wentyl od klimy i przytrzymaj z 5 sek - zobacz czy jest czynnik.
Ja mialem pdobny problem tyle ze klimatronik. Bledow zero.
Auto po zakupie, na wiosne okazalo sie ze nie dziala klima.
Zaczalem sprawdzac po kolei i okazalo sie ze nie dzialaja wentylatory ani nie wlacza sie sprzeglo na kompresorzez. Z pomiarow wychodzilo mi ze walniety sterownik wentylatorow bo na sprzeglo dochodzilo tyle co koledze wyszlo z pomiarow. W wentylatorach pokonczyly sie szczotki. Zamowilem wentylatory, sterownik. Zalozylem wentylatory, wlaczam klime, wentylatory nie chodza. Test licznika i tu zaczely pieknie chodzic a wczesniej nie. Wiec odeslalem sterownik wentylatorow bo usnzalem ze moj jest ok.
Wczesniej wkladalem zapalke w wentyl i bylo cisnienie. Wkurzony sytuacja ze nie wiadomo co z tym g....em jest wlozylem zapalke w wentyl jeszcze raz i przytrzymalem ok 5 sekund. Cisnienie bylo ale w ciagu tych 5 sekund wylecialo to co mialo wyleciec i cisza. Okazalo sie ze czynnik nic nie bylo. NAbicie klimy i po problemie.
W cisgu 5 sekund nie ucieknie duzo czynnika a nie ma innego domowego sposobu zeby sprawdzic cisnienie. Na VAGu nie pokaze jakie jest cisnienie.
Tam jest ok 700gram czynnika i zanim to ucieknie to pare minut musi minac.
Moje zdanie takie ze brak czynnik badz uszkodzony czujnik cisnienia.
No to u mnie chyba nie ma czynnika... po naciśnięciu tego wentyla cisza (nie ma żadnego ciśnienia), chyba że na uruchomionym silniku trzeba sprawdzać? I mam rozumieć że chodzi o ten wentyl przez który nabijają klimę?
ALH + 205 + chip
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Tak, chodzi o ten wentyl co nabijali klime, czy silnik odpalony czy zgaszony nie ma znaczenia.
Jezeli nabiles wczesniej klime z tym czynnikiem UV to bedzie widac dziure, jezeli nie to 150zl w plecy.
Jezeli nabiles wczesniej klime z tym czynnikiem UV to bedzie widac dziure, jezeli nie to 150zl w plecy.
-
- ->|<-
Obojętne czy silnik pracuje, wychodzi na to, że czynnik się ulotnił. Pytania gdzie i dlaczego... Jest też możliwość, że spieprzyli robotę.
Kupię:
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- kratki nawiewów z Bory.
" What does the World, mean to You ? "
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- kratki nawiewów z Bory.
" What does the World, mean to You ? "