Problem po podłączeniu masy

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Arnold_V69
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Arnold_V69 » pt mar 09, 2012 19:04

Problem polega na tym iż golfik z niewiadomego powodu normalnie pali mi 13l na 100km przez co zacząłem szukać przyczyny i zauważyłem iż masa doprowadzana do silnika jest w kiepskim stanie dla tego też wymieniłem kable od aku i przymocowałem masę w innym miejscu. Samochód zaczął o 50% ciszej pracować, zniknęło falowanie obrotów, płynność jazdy i dynamika zaskakująco wzrosła z tym że... teraz jara jak rudy 102... Z ciekawości zalałem golfrydza za 10zł i przejechałem uwaga całe 3km. Czy ktoś mi może wyjaśnić co może być przyczyną bo ja już nie mam pomysłów.

"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

carljohnson
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: carljohnson » sob mar 10, 2012 12:31

hehe ja miałem też coś takiego, z tym że u mnie wystarczyło odłączyć wtyczkę od ssania automatycznego i obroty jałowe z 3000 spadły na 900
nikt nie wie czemu :bigok:

Awatar użytkownika
Arnold_V69
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Arnold_V69 » pn mar 12, 2012 18:38

Był bym wdzięczny za wzrost zainteresowania moim tematem :) Może sterownik uległ uszkodzeniu przez wcześniejszą kiepską masę? Jeśli jest to możliwe to jak sprawdzić czy jest on uszkodzony bez zapożyczania się w ster z innego golfrydza?

"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » czw mar 15, 2012 12:30

Moim zdaniem ta masa nie miała znaczenia, pewnie coś ruszyłeś przy okazji jej wymiany.

armin84
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: armin84 » czw mar 15, 2012 21:25

Pamietaj zawsze masa od aku w pierwszej kolejnosci jest podlaczona do karoseri a nastepnie z tamtad idzie do silnika

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt mar 16, 2012 11:02

Arnold_V69, znany jest problem w NZ polegający na tym, że brak jednej z dwóch mas od sterownika silnika (jedna do silnika druga do blach) powoduje uwskodzenie sterownika silnika objawiające się "laniem" paliwa na potęgę. Wówczas tylko podmiana sterownika lub jego naprawa pomoże a na przyszłośc obie te masy najlepiej połączyć i zamocować porządnie. Oczywioście nie wiem czy tak u Ciebie jest ale na to wszystko wskazuje. (szukajka na przyszłość było wiele razy)

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Arnold_V69
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Arnold_V69 » ndz mar 18, 2012 03:28

Przyjarana ścieżka sterownika trochę cyny i problem rozwiązany, golfrydz śmiga jak nigdy dotąd a do tego mało pali :)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz mar 18, 2012 06:35

Ok. Mogłes kolego fotę zbliżeniową zrobić tej scieżki przydałoby się komuś.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”