Wysokie spalanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wysokie spalanie
Witam. Mam problem ze swoim golfem mk3 1.8 90km... autko dużo pali... bierze mi 13/14l na 100km ... nie mam już pomysłów co może być przyczyną takiego wysokiego spalania.. świece są ok, kable też, sonda lambda wymieniona ale też nie pomogło, map wgrany i też nic... po podłączeniu do kompa pokazuje że auto ciągle dostaje wysoką mieszanke tj silnik był maksymalnie obciążony.. Uprzedze pytania.. Noga nie jest ciężka, staram się jeździć dość ekonomicznie jednak i to nie pomaga.. drugim problemem jest to że silnik strasznie długo się grzeje.. robiąc autostradą 80km silnik nie zagrzał mi się do 90 stopni... tak do 80 i koniec.. podejrzewałem że to wina termostatu jednak mechanik twierdzi że jest ok. Ma ktoś jakąś rade co z tym fantem zrobić? Z góry dzięki za podpowiedzi
- jjaworskyy
- Użytkownik
Wysokie spalanie
Spróbuj wymienić czujnik temperatury na krućcu, bo on jest odpowiedzialny za spalanie oraz za temp pokazywana na liczniku
Wysokie spalanie
Dzięki bardzo za odpowiedź kwestia temperatury już opanowana po wymianie filtrów i oleju jest wszystko ok. Mam nadzieje że za tym pójdzie również mniejsze spalanie, bo silnik w końcu osiąga normalną temperaturę...
Wysokie spalanie
Za szybko sie ucieszyłem.. faktycznie autko się zagrzeje do tych 90 po przejechaniu jakiś 10km.. ale gdy jade na 3/4 biegu mając 2tyś obrotów.. dziś po zagrzaniu autka chciałem go troszkę przegonić i na odcinku 2 km temp momentalnie spadła do 75 stopni...
- jjaworskyy
- Użytkownik
Wysokie spalanie
no wymiana filtrów i oleju raczej niema nic wspólnego ze spalaniem... mówie ja obstawiam ten czujnik, koszt okolo 30 zł, warto wymienić, zreszta mam taki czujnik uzywany sprawny, moge ci go wysłać za darmo.