Pokrywa urządzenia rozruchowego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, zdjąłem tą pokrywę przy gaźniku, a w niej jest sprężyna, jak ja założyć poprawnie?
-
- Użytkownik
co to za gaźnik?
jak 2E2 to są w niej 2 sprężyny, jedna z bimetali w kształcie ślimaka, a druga już normalna tuż pod nią.
jak 2E2 to są w niej 2 sprężyny, jedna z bimetali w kształcie ślimaka, a druga już normalna tuż pod nią.
Sprężyna pewnie ma takie ucho, ktore musi zaczepić o dzwignię przymykającą klapkę. Na obudowie i korpusie gaźnika powinny byc znaki do ustawienia.
Re: Pokrywa urządzenia rozruchowego
nie wiem jaki mam dokładnie gaźnik, jest to silnik o pojemności 1.3 rok prod. 1991, prawdopodobnie jest to Pierburg 2E2 albo 2E3. Zdjąłem kopułkę od od ssania tam zauważyłem, że jest sprężyna w kształcie ślimaka i jakaś druga , której nie widziałem. Urwałem elementy mocowania dwóch sprężynek na ośce tego urządzenia http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/732 ... 20624.html" onclick="window.open(this.href);return false;. Może ktoś pokazać jak wyglądaj poprawnie zamontowane te sprężynki?
w 2E3 też są dwie sprężyny?carljohnson pisze:co to za gaźnik?
jak 2E2 to są w niej 2 sprężyny,
-
- Użytkownik
nie różni się niczym szczególnym, inaczej tylko poprowadzone są kanały cieczy chłodzącej,
2E2 ma równolegle, a 2E3 bardziej pod kątem
2E2 ma równolegle, a 2E3 bardziej pod kątem
Witam, mam taki problem, a mianowicie nie wiem jak to urządzenie nazywa, ale znajduje się w miejscu, gdzie jest przykręcana ssawka wodno-elektryczna. Znajdują się tam dwie sprężynki. Za co odpowiada to urządzenie?
-
- Użytkownik
to jest automatyczne urządzenie rozruchowe, odpowiada za położenie przepustnicy tej która widoczna jest od góry gaźnika, przymknięcie oznacza włączenie ssania, całkowite otwarcie wyłączenie ssania, przykręcając to musisz odpowiednio wyregulować położenie tej przepustnicy, obracając tym urządzeniem, tak aby przepustnica była tak przymknięta aby szczelina miała ok. 2 lub 3 mm, tylko na zimnym silniku to ustawiaj
dlaczego przy tym chcesz grzebać? coś nie tak było z autem?
dlaczego przy tym chcesz grzebać? coś nie tak było z autem?
Ssanie działało poprawnie, dopóki nie dotknąłem się do tych sprężynek na ośce i pękło mocowanie tych sprężynek. Prowizorycznie przymocowałem sprężynki, założyłem i problem leży w tym czy to wszystko dobrze zamontowałem, bo na zimnym silniku obroty jakby delikatnie większe a jak się rozgrzeje to są tak małe, że potrafi zgasnąć.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Jedna to sprężyna bimetalowa druga spirala grzałki elektrycznej. Poprawność zmontowania poznasz patrząc na przepustnice rozruchową. Na zimnym zgaszonym zamknięta, po odpaleniu zimnego uchylona z zostawieniem szpary 3-4 mm dla przelotu powietrza. Teraz w miarę rozgrzewania silnika ma wstawać aż do pionu. Jeśli tak się dzieje to jest ok a dokładniejszej regulacji dokonuje się kręcąc troszkę w prawo lub lewo całą pokrywą urządzenia rozruchowego. W prawo - ssanie działa dłużej w lewo krócej, ruchy po 1-2 mm mają już odczuwalne znaczenie. Jeśli będzie działało za długo - zwiększy się spalanie, jeśli za krótko - będzie poszarpywał przy przyśpieszaniu na zimnym
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Witam, jak prawidłowo zamontować tą ślimakową sprężynę w pokrywie urządzenia rozruchowego, tzn. czy musi być odpowiednio naprężona, czy luźno nałożona na zbierak?