Pali bezpecznik od pompy paliwa

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
sebastianc1989
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: sebastianc1989 » wt mar 06, 2012 16:41

Witam! Mam od dziś problem ze swoim 1.8 ADZ odpaliłem go rano chodził na benzynie z dobre 10 min po czym zgasł i poleciało dosłownie troszkę dymku z pod maski. Po tym incydencie nie było wogóle słychać pompy paliwa dobrałem się od razu do bezpieczników i przekaźników i wniosek taki:
-przy wyjętej kostce przy pompie paliwa w bagażniku nadal pai bezpiecznik po przekręceniu kluczyka
-przy wyjętym przekaźniku pompy paliwa odziwo nie przepala bezpiecznika wiec udałem się do sklepu po nowy przekaźnik
-po włożeniu nowego przekaźnika nadal pali bezpiecznik jak jest wyjęta kostka do pompy paliwa
Nie wiem co dalej robić Golf ma też Gaz AL700 i na gazie odpala mi normalnie,a na benzynie pali bezpiecznik pompy. Jutro jak nic nie zdziałam to daje go do elektromechanika!

Awatar użytkownika
skaktus
Mirafioli
Mirafioli

Post autor: skaktus » wt mar 06, 2012 18:18

To ostatnie zdanie brzmi jak groźba. Skoro pali bezpiecznik po odłączeniu pompy to należały by sprawdzić CAŁĄ wiązkę idącą do pompy.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt mar 06, 2012 18:38

Szukaj co wg schematu (kórego nie mam akurat pod reką ale znajdziesz gdzieś na forum) siedzi na tym samym bezpieczniku. O ile pamiętam grzałka sondy, więc po pierwsze ją wypnij dla testu, oraz przy kablach sondy pooglądaj miejsce gdzie jest wpięta do nich instalacja do LPG, tam tez mogło dojść do zwarcia. Te dwa miejsca sa najbardziej prawdopodobne. I następna sprawa: możesz miec dodatkowo przez gaziownika założone odcięcie zasilania pompy podczas pracy na LPG za pomoca dodatkowego przekaźnika, gdzie on jest zamontowany jesli jest nie wiem, ale kable i wsuwki od niego też sa do obejrzenia

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
sebastianc1989
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: sebastianc1989 » wt mar 06, 2012 20:38

Dzięki Marek za poradę właśnie był przetarty kabelek od sondy i robił mi zwarcie taki pech ,że przewód od gazu z korkowcem dociskał wiązkę kabli do głowicy i się tak kabelek upalił. Szkoda że nie pomyślałem wcześniej objawem tego upalenia kabelka był lekki dymek z pod maski jak mi zgasł silnik bo wtedy siedziałem w środku jeszcze raz dzięki! Dzięki wam nie oddałem do mechanika talko sam naprawiłem :bigok:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”