Problem z głośnikami ProaSimplex
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Witam, posiadam takie cudo http://allegro.pl/zestaw-glosnikow-proa ... 19155.html" onclick="window.open(this.href);return false; tylko wcześniej całe audio siedziało w audi 80 po 2 głośniki basowe w drzwiach i gwizdki w tapicerce bez żadnego wzmacniacza grało tak świetnie że aż nie chciało się wychodzić z samochodu Niestety po problemach z silnikiem stwierdziłem że raczej przyszłość tego samochodu nie pisze się w pięknych barwach i przełożyłem w serwisie całość do mojego varianta i jest problem bo od samego początku całość grała strasznie płasko a basów to już praktycznie w ogóle nie było słychać nie mówiąc już o gwizdkach grających sekcję basową... w końcu postanowiłem zajrzeć pod zaślepki i kopara mi opadła ze złości.... mechanik podprowadził sobie kondensatory. Czy brak tych małych gadżetów może być spowodowany osłabieniem jakości dźwięku ?
Po treści zakładam że mechanior podprowadził Ci zwrotnice do zestawu, tak zestaw będzie grał inaczej...
Not 4 Movi'n Just 4 Crusi'n
Re: Problem z głośnikami ProaSimplex
Bez zwrotnic upalisz głośniki wysokotonowe ajeśli jakimś cudem wytrzymają jakiś czas to wtedy z połączenia głośników basowego i wysokotonowego będziesz miał 2 omy co przeciąża radio (jeśli masz pod nie podpięte głośniki a nie pod wzmaka).
szkoda było by popalić takie głośniki, ładny worek pieniędzy mnie kosztowały :/ czyli najlepszym wyjściem jest dokupienie tych kondensatorów ? http://www.poweraudio.pl/mundorf-mcap-p-16.html" onclick="window.open(this.href);return false; właśnie nie mam żadnego wzmaka wszystko leci pod radio, póki co gwizdki grają czysto nic nie pierdzi
Jeśli rzeczywiście ich tam nie ma to trzeba coś wstawić żeby nie zrobić wysokotonowcom i radyjkowi krzywdy. Tylko ja bym to zrobił trochę inaczej zanim zaczniesz kupować tą drożyznę upewnij się że to tu jest problem znaczy się przejdź sie do najbliższego sklepu elektronicznego i kup 2 kondensatory elektrolityczne 3,3uF/16V i wepnij je w szereg z wysokotonowymi głośniczkami (koszt koło 2 zł ) i zobacz czy to pomoże.
2 zł a 50 zł to w sumie jest różnica :p i jeśli będzie widać różnicę to znak że tu jest pies pogrzebany i wtedy będę mógł kupić te kondensatory dedykowane do tego zestawu tak ?
Sory że zadaje jak najmożliwiej głupie pytania ale, jeżeli chodzi o te tematy to jestem kompletnie zielony a dopiero teraz zacząłem się interesować swoją golfiną co znaczy że mam masę pytań . A i jeszcze podpinanie tych kondensatorów to jakiś skomplikowany rytuał ?
Sory że zadaje jak najmożliwiej głupie pytania ale, jeżeli chodzi o te tematy to jestem kompletnie zielony a dopiero teraz zacząłem się interesować swoją golfiną co znaczy że mam masę pytań . A i jeszcze podpinanie tych kondensatorów to jakiś skomplikowany rytuał ?
już byłem .... warsztat już nie istnieje a w między czasie samochód stał rok na parkingu w warszawie bo za dużo pocztówek od panów w błękicie dostałem. to było za czasów jak jeździłem audi 80 v6 młody i głupi
Rytuał jest :
1 Otworzyć piwo
2 Upić piwo
3 Odpiąć plus od głośnika wysokotonowego i między kabel a głośniczek wpiąć kondensator (jedna nóżka kondensatora do kabelka druga do głośnika)
4 Dokończyć piwo
1 Otworzyć piwo
2 Upić piwo
3 Odpiąć plus od głośnika wysokotonowego i między kabel a głośniczek wpiąć kondensator (jedna nóżka kondensatora do kabelka druga do głośnika)
4 Dokończyć piwo
hehe elegancko jutro zabiorę się za to i zobaczymy co z tego wyniknie a i jeszcze jedno pytanie mam trochę nie związane z tematem i są do tego inne działy ale wiążę z tym Variantem wiele nadziei tylko niestety powiem krótko w zimie jak samochód stał rok zastałem go całego przysypanego śniegiem z solą uliczną co zbiera swoje żniwa porobiłem oczywiście zaprawki ale jak tylko znajdę dobrego mechanika który powie mi w jakim stanie jest nadwozie i czy widzi sens w pomalowaniu całego samochodu tak żeby wyglądał jak nówka z salonu to z chęcią go pomaluje. Tylko wcześniej chciałem wygłuszyć drzwi żeby poprawić jakość dźwięku a że jestem muzykiem to korba siada na głowę z radości jak słyszę coś co ładnie gra i pytanie brzmi czy jak dam samochód do malowania to całe staranie które włożyłem w wygłuszenie drzwi szlak trafi czy w żadnym wypadku nie mam się o co martwić ?
jest git facet w sklepie za głowę się złapał jak powiedziałem mu o tych kondensatorach założyłem i szafa gra, może zafundować sobie jakąś zwrotnicę do tego zestawu ? Bo już tak mi bialscy spece namoncili w głowie że zwrotnicę do takich głośników muszę sobie koniecznie kupić a ten kondensator to swoją drogą
ps. Piwko odhaczone
ps. Piwko odhaczone
Ciesze się że moje wypociny komuś pomogły a apropo zwrotnic to najlepiej żeby były orginalne do tego zestawu głośników
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Co do lakiernika, to jak dobrze wygłuszysz drzwi, to żeby rozebrać drzwi do malowania, trzeba będzie maty drzeć, żeby się do wyjęcia szyby zabrać, więc będzie delikatny problem.
czyli dam sobie spokój z wytłumianiem samochodu póki nie ruszę lakieru, chociaż korci mnie niesamowicie
a ma ktoś jakiś pomysł jaką by tu zwrotnice do tego zestawu wsadzić ? bo szczerze mówiąc mam jeszcze jedną parę głośników basowych do tego zestawu które leżą na półce, może gdzieś by je tak sprytnie zamontować ?
a ma ktoś jakiś pomysł jaką by tu zwrotnice do tego zestawu wsadzić ? bo szczerze mówiąc mam jeszcze jedną parę głośników basowych do tego zestawu które leżą na półce, może gdzieś by je tak sprytnie zamontować ?