Czujnik temperatury płynu chłodzącego

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

modell85
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: modell85 » ndz lut 26, 2012 02:18

Witam,
mam ogromny problem i postanowiłem napisać na forum. Posiadam vw golfa IV z silnikiem 1,9 tdi 101KM rocznik 2002 r. Otóż w moim golfie zaczął uciekać płyn chłodniczy i jak się okazało przyczyną była nieszczelna uszczelka na czujniku temperatury płynu chłodniczego. Wymieniając ją postanowiłem wymienić również sam czujnik, ponieważ ostatnimi czasy szwankował. Jak się okazało wtyczka też nadaje się do wymiany i tutaj pojawia się mój problem w trakcie wymiany wtyczki pomieszałem kable i nie wiem który wpiąć w który otwór (kable są cztery). Jeśli istnieje taka możliwość to proszę o wrzucenie zdjęcia na którym widać dokładnie jak kable są wpięte we wtyczkę lub opis jak to u Was wygląda. Kolory kabli które posiadam to:

1.) żółto-brązowy
2.) niebiesko-biały
3.) fioletowy
4.) brązowo-zielony

Proszę bardzo o pomoc bo nie wiem co mam zrobić, kolega przeglądnął u siebie etkę, ale nigdzie nie znalazł informacji na ten temat. z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony ndz lut 26, 2012 14:11 przez modell85, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » ndz lut 26, 2012 18:25

podaj kod literowy silnika. Do AXR nie mam schematu a do np ATD 0d 03.00 są inne kolory...

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » ndz lut 26, 2012 20:48

1 brazowo-zolty (pin 54 ECU) - czujnik dla ECU
3 niebiesko-brazowy (pin70 ECU) - czujniuk dla ECU

Pozostale 2 i 4 to czujnik dla wskaznika temperatury:
fioletowy i brazowo-bialu (lub czarno-brazowy).
Kolejnosc nie ma znaczenia bo to zwykle rezystory NTC.

Takie kolory sa u mnie na schemacie.
Mozna tez to sprawdzic miernikiem. Wystarczy odlaczyc wtyczke od ECU i zobaczyc jaki przewod wychodzi z pinu 54 i 70 - te kolory nalezy podlaczyc pod wtyczke na piny 1 i 3.

modell85
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: modell85 » pn lut 27, 2012 20:27

Dziękuje bardzo za informacje. Jutro podepnę wszystko według opisu i dam znać czy działa. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję :D

modell85
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: modell85 » śr lut 29, 2012 00:41

Witam ponownie,
posiedziałem trochę w garażu i poskładałem wszystko według opisu i chyba działa...piszę chyba dlatego, że po wyjechaniu na testy i kilkunastominutowej ostrej jeździe uciekł mi płyn przez uszczelkę na czujniku...dziwne to trochę bo uszczelka była zupełnie nowa, a czujnik w moim mniemaniu został przeze mnie poprawnie zamontowany...kto wie może przez te kilkakrotne montowanie i demontowanie czujnika uszczelka uległa przetarciu...nie wiem już sam...jutro zamówię nową, zamontuje ją i dam znać czy to pomogło

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » śr lut 29, 2012 15:00

Sprawdź tez dobrze ten kruciec w który montuje się czujnik. Może jest gdzies pęknięty. Ogolnie czujnik powinien siedziec dośc sztywno w tym oringu.

modell85
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: modell85 » sob mar 03, 2012 00:26

Zmieniłem uszczelkę na inną ( również nową), przeglądnąłem całą instalację (wraz z demontażem krućca i sprawdzeniem czy jest cały) i okazało się, że czujnik jest już OK, ale jeden z przewodów doprowadzających płyn chłodniczy ma małą dziurkę przez którą ucieka płyn. Zamówiłem już w volkswagenie nowy przewód i w poniedziałek go zamontuję. Dziękuję jeszcze raz za wszystkie rady i pozdrawiam :pub:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”