GTI 1.8 PF przerywa/szarpie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Silnik to 1.8 PF 107km sama bęzyna . Silnik szarpie i przerywa w zakresie obrotów od 2 do 3 tys . Po odłaczeniu niebieskiego czujnika temp wody usterka ustepuje lecz wolne obroty wskakuja na 1200 . Po zmianie czujnika nadal sa te same objawy . Dodam ze zostało pare rzeczy przełozone ze sprawnego PFa i nadal nie ma poprawy ( komp , przepływka , reg cisnienia paliwa , pompka paliwa , silniczek krokowy , sonda lambda ) Co moze byc przyczyną?
- Micjusz
- I LOVE GERMAN CARS
- Kontakt:
Świece aparat zapłonowy cewka
Pierwsze co to zmień świece
Pierwsze co to zmień świece
Było:
Golf II Fire&Ice 1991, MK3 1.8AAM - 1993, MK2 1.3NZ - 1991, BMW E34 2.8 - 1992
Jest:
Bora - 1999, ETZ 150 - 1991, Komar 2352 - 1979
Golf II Fire&Ice 1991, MK3 1.8AAM - 1993, MK2 1.3NZ - 1991, BMW E34 2.8 - 1992
Jest:
Bora - 1999, ETZ 150 - 1991, Komar 2352 - 1979
- rikuelle
- skowyrny szczękoczułek. ;D
- Kontakt:
jak dla mnie mogą to być też kable zapłonowe.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=429466 -my MK2 Boston ♪
! ! ! https://www.facebook.com/rmkproduction ! ! !
kupię ramkę zegarów Votex
! ! ! https://www.facebook.com/rmkproduction ! ! !
kupię ramkę zegarów Votex
to samo mialem i zadne kable zadne swiece. Swieca odrazu przy odpaleniu szwankuje. Zmieniles czujnik na inny ? u mnie wina tego byly wtryski
-
- Nowicjusz
Swiece kable itd sa ok . Czujnik był zmieniany , kolego mozesz rozwinac temat o tych wtryskach? Ostatnio chyba ktoryś zaczoł sie lekko pocić .
- Paweł Marek
- V.I.P.
ADIkrot, może to byc objaw lewego powietrza, może ono dostawac się nawet przez uszczelke wtryskiwacza, spróbuj go na razie prowizorycznie uszczelnić na około silikonem - tak dla testu jeśli pomoże to zmienisz uszczelnienie. Ale obejrzyj też cały dolot łącznie z odmą i podciśnieniami każda nieszczelność da taki objaw.
Następnie możesz trochę wzbogacić mieszankę przez wkręcenie śruby pod korkiem w rogu przeplywomierza, albo od razu jechac na analizator spalin i ustawiać skład mieszanki , pomiaru dokonuje sie w rurce z kolektora wylotowego, chyba że niema katalizatora to można z tyłu. I znajdź sobie na forum opis regulacji tego silnika , chodzi o dość specyficzny sposób ustawiania zapłonu.
Następnie możesz trochę wzbogacić mieszankę przez wkręcenie śruby pod korkiem w rogu przeplywomierza, albo od razu jechac na analizator spalin i ustawiać skład mieszanki , pomiaru dokonuje sie w rurce z kolektora wylotowego, chyba że niema katalizatora to można z tyłu. I znajdź sobie na forum opis regulacji tego silnika , chodzi o dość specyficzny sposób ustawiania zapłonu.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
zadnym silikonem. Jezeli chodzi o wtryski moze byc jeden padniety i lipa. U mnie poprostu padly dwa wtryski zmienilem na nowe uszczelki itp nie pomoglo. Wiec wstawilem nowe i chodzi jak marzenie. po pierwszym uruchomieniu silnika na nowych wtryskach tez sie dlawil ale pogazowalem go troche pochodzil z pol godzin i bylo ok. mi samochod tylko sie nagrzal i juz nie chodzil szarpal zalewalo go strasznie, brak mocy.
- Paweł Marek
- V.I.P.
GTI_II, napisałem na próbę, dla oceny czy pomoże żeby wykluczyć nieszczelność i branie lewego powietrza. Zdaje mi się że Twoje autko też niedomaga?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
jednak nie do konca u mnie jest ok, a u Ciebie ? od dwoch zaczal znowu mi szarpac na benzynie. ale wtryski sa ok, dostaje za duza mieszanke nie mam pojecia co z nim jest
Mam ten sam problem w swoim PF-ie czuć nie spalaną benzynę, wymieniałem już wszystko tak jak koledzy wyżej piszą, nie brałem się jeszcze tylko za wtryski, czy podejdą od jakiegoś innego silnika czy muszę od pf-a załatwiać?
- stonebridge69
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
emil429, od 2H wiem,ze podchodza,a z jakiego innego jeszcze nie mam pojecia.
Usterka została usunięta Okazało się że gumki na wtryskach były popękane i ciągły lewe powietrze. Wymieniłem na nowe i dalej cieszę się z jazdy PF-kiem.
Witam
Panowie kupiłem mk2 GTI 1.8 Pf wszystko ok ale było ślizgnięte sprzegło gdy je wymieniłem to wtedy można było sprawdzić co fura potrafi i było wielkie rozczarowanie. Zmieniłem kopułke, palec, świece, przewody, troche lepiej ale to nie to gdy jest podpięta sonda lambda to wogóle strzela prycha i nie jedzie, podmieniłem sonde nadal to samo. Wstawiłem komp od PB i jest lepiej ale ma jakieś takie przerywanie w okolicach 3-4 tys obrotów. Pryskałem w koło wtrysków plakiem i ogólnie przepustnicy i nie wykazało to zeby były jakieś nieszczelności. Nie wiem jeszcze jak z zapłonem (jak mechanik sprawdzał na lampe to mówił ze jest ustawiony cacy ) lecz chyba to nie prawda bo gdy dam mu po obrotach to strzela z tłumika żywym ogniem ( dodam też ze katalizator został wywalony) Pomysły mi się kończą funduszy nieograniczonych też nie mam. Podejrzewam ze trzeba przyspieszyć zapłon ale jest tak zapieczony ze ani drgnie no i chyba wtryski mogą coś krzaczyć, już sam nie wiem może nacie jakieś pomysły
Pozdrawiam
Panowie kupiłem mk2 GTI 1.8 Pf wszystko ok ale było ślizgnięte sprzegło gdy je wymieniłem to wtedy można było sprawdzić co fura potrafi i było wielkie rozczarowanie. Zmieniłem kopułke, palec, świece, przewody, troche lepiej ale to nie to gdy jest podpięta sonda lambda to wogóle strzela prycha i nie jedzie, podmieniłem sonde nadal to samo. Wstawiłem komp od PB i jest lepiej ale ma jakieś takie przerywanie w okolicach 3-4 tys obrotów. Pryskałem w koło wtrysków plakiem i ogólnie przepustnicy i nie wykazało to zeby były jakieś nieszczelności. Nie wiem jeszcze jak z zapłonem (jak mechanik sprawdzał na lampe to mówił ze jest ustawiony cacy ) lecz chyba to nie prawda bo gdy dam mu po obrotach to strzela z tłumika żywym ogniem ( dodam też ze katalizator został wywalony) Pomysły mi się kończą funduszy nieograniczonych też nie mam. Podejrzewam ze trzeba przyspieszyć zapłon ale jest tak zapieczony ze ani drgnie no i chyba wtryski mogą coś krzaczyć, już sam nie wiem może nacie jakieś pomysły
Pozdrawiam
Mój MK2 ABF
viewtopic.php?f=87&t=499866
viewtopic.php?f=87&t=499866