Wypadanie zapłonu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Wypadanie zapłonu
Witam wszystkich forumowiczów. W dniu wczorajszym po nastaniu odwilży silnik w moim mk5 1,4 FSI z 2004 r. po porannym odpaleniu zaczął dziwnie pracować. Odgłos jego pracy świadczył o tym jakby nie palił na wszystkie cylindry. Znajomy mechanik stwierdził że cewka na drugim cylindrze nie pracuje co zostało potwierdzone podpięciem pod Vag-a i określone jako tzw. okresowe wypadanie zapłonu na 2 cylindrze. Uszkodzona cewka została wymieniona na nową firmy Bosch. Jednak po odpaleniu auta silnik znowu zaczął pracować głośno i nierówno. Po ponownym podpięciu pod vag-a okazało się, że uszkodzeniu uległa z kolei cewka na 1 cylindrze (okresowe wypadaniem zapłonu na 1 cylindrze) a co się z tym wiąże konieczność zakupu następnej. W związku z tym mam do kolegów pytanie czy rzeczą normalną jest, że cewki padają jedna za drugą, a może należy wymieniać wszystkie tak jak świece zapłonowe? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.
Wypadanie zapłonu
Zbieg okoliczności,jednak wypadanie zapłonów nie zawsze wina cewki,świece,wtryski ,a nawet szcelność dolotu ,czy cisnienie paliwa.
Wypadanie zapłonu
Pojawiło się to zaraz na zimnym jeszcze silniku czy już lekko rozgrzanym ?
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
-
- Mały gagatek
Re: Wypadanie zapłonu
Problem pojawił się na zimnym silniku po nocnym postoju w garażu. Odpalałem go kilkukrotnie ale za każdym razem praca silnika wyglądała tak samo. Ciekawi mnie dlaczego po wymianie cewki na 2 cylindrze problem ten pojawił się z kolei na 1 cylindrze, dodam że są zamontowane jeszcze pierwsze oryginalne cewki oznaczone jako 03/04 czyli mniemam że z 2004r. (rok m.in. produkcji auta).
Wypadanie zapłonu
Jeżeli już na zimnym to poległ mój pomysł z dmuchniętą uszczelką głowicy między 1 a 2gim cylindrem. To siadanie cewek to może być faktycznie zbieg okoliczności a może i też elementarne zużycie. Ma to swoją żywotność, silnik swoje lata, cewki liczbę godzin pracy czy cykli i zaczynają siadać - może się okazać ze po kolei będą siadać pozostałe. Podobnie jak żarówki H7... jak świecą to świecą. Jak siądzie jedna to za 2-3 dni siada druga. Trzeba wymieniać parami.
-
- Mały gagatek
Wypadanie zapłonu
A czy jest rzeczą możliwą, że w wyniku uszkodzenia świecy zapłonowej padła cewka zapłonowa. Chcę jeszcze spróbować z wymianą wszystkich świec na nowe bo może w nich jest przyczyna - zrobiłem na nich około 25 tys. km więc teoretycznie powinny być jeszcze dobre.
Wypadanie zapłonu
Ja wiem... jakiś większy opór na świecy teoretycznie może nadwyrężać delikatną jednak cewkę, zwłąszcza nieprawidłowe wartości przerw na świecach - korygowałeś ? Ale wydaje mi się że to klasyczne zużycie eksploatacyjne.
25tys km na świecach to nic wielkiego. Serwis pewnie przewiduje ich wymianę co 60 tyś km...
25tys km na świecach to nic wielkiego. Serwis pewnie przewiduje ich wymianę co 60 tyś km...
-
- Mały gagatek
Wypadanie zapłonu
Znajomy doradził abym przed kolejną wymianą cewki podjechał do elektromechanika i sprawdził prawidłowość napięcia podawanego na cewki i uniknąć ewentualnego uszkodzenia nowych cewek.
-
- Mały gagatek
Re: Wypadanie zapłonu
Witam. Wymieniłem wszystkie świece na nowe firmy Bosch i wszystkie cewki zapłonowe również na Boscha i jak na razie jest ok.
Wypadanie zapłonu
Może tylko wina świec ,wypadanie zapłonów to wielki temat.W dzisiejszych czasach nowe nie znaczy dobre,spotkałem się kilka razy.
Wypadanie zapłonu
Trzeba było popytac w aso vw o te cewki. Mają teraz akcje serwisowa na cewki zapłonowe więc może załapałbys się na tą akcję.
Wypadanie zapłonu
Auto z 2004 roku... to już raczej żadna akcja serwisowa nie obejmuje nawet jeżeli były wadliwe.