Problem z zamkami... Wszystko sprawdzone i dalej lipa

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
RUMBA
Pussy Wagon
Pussy Wagon
Kontakt:

Post autor: RUMBA » pt lut 17, 2012 12:50

Problem jest następujący:
Zamykając drzwi kluczykiem od strony kierowcy, zamykają się wszystkie zamki oprócz drzwi kierowcy, a po puszczeniu kluczyka i powrocie do pozycji pionowej otwierają się szyby. Zamykając od pasażera zamykają się wszystkie zamki oprócz drzwi kierowcy jednak szyby się nie otwierają.
Sprawdziłem chyba wszystko co tylko przychodziło mi do głowy i przeczytałem stos podobnych tematów i nic... W przelotce między drzwiami, a karoserią były uwalone 3 kable, polutowane i zabezpieczone. Sprawdziłem całą wiązkę kabelek po kabelku i wszystko ok. W miejscu wpięcia kostki do modułu w silniczku szyby były zaśniedziałe 3 styki, które po ruszeniu odleciały więc kupiłem drugi kompletny silniczek o identycznych numerach i dalej to samo... Kupiłem nawet nowy zamek do drzwi kierowcy, ale po jego podłączeniu zero reakcji... Przy starym chociaż zamyka wszytko poza kierowcą i szyby się same odmykają, a tu nic... Sprawdzałem także moduł komfortu, wzrokowo idealny jednak pod VAG'a jeszcze go nie podpinałem...
Jeśli ma ktoś jakieś pomysły to bardzo proszę o pomoc bo moje już się wyczerpały. Będę bardzo wdzięczny w pomocy w rozwiązaniu problemu
Ostatnio zmieniony sob lut 18, 2012 00:52 przez RUMBA, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Problem z zamkami... Gdzie teraz mam zajrzeć????

Post autor: stonefree » pt lut 17, 2012 19:52

RUMBA pisze:za co mam się zabrać?
Zdiagnozuj moduł komfortu VAGiem.
RUMBA pisze:z poziomu drzwi pasażera przekręcając kluczyk wszystkie drzwi się zamykają i otwierają poza drzwiami kierowcy
Czyli mechaniczna usterka w zamku?

Awatar użytkownika
RUMBA
Pussy Wagon
Pussy Wagon
Kontakt:

Post autor: RUMBA » pt lut 17, 2012 20:08

VAG'a niestety nie posiadam... Dzisiaj ponownie zabrałem się za tą nieszczęsną elektrykę. Zamek na bank odpada bo dzisiaj ponownie podłączałem cały nowy zamek i nic, zero odzewu na nowym zamku... Natomiast na starym zamku, zamyka wszystkie drzwi oprócz kierowcy, po czym otwiera wszystkie szyby i tak w kółko... Moduł komfortu też wyciągałem i rozebrałem, wzrokowo wszystko w porządku, wszystkie luty ok, a cały układ wygląda jak nowy. Ma ktoś inne pomysły? :crazy:

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » pt lut 17, 2012 20:45

RUMBA pisze:inne pomysły?
Forum/grupa regionalna/twoje miasto i szukac kogoś z kabelkiem do diagnostyki

Awatar użytkownika
RUMBA
Pussy Wagon
Pussy Wagon
Kontakt:

Problem z zamkami... Wszystko sprawdzone i dalej lipa POMOCY

Post autor: RUMBA » sob lut 18, 2012 00:53

Jak nic nie znajdę to jutro jadę na diagnostykę, ale zanim to zrobię czekam na inne sugestie

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » sob lut 18, 2012 11:24

jedyną sugestią może być uwalony zamek lub zimne luty w nim - otóż zamek przedni posiada o ile pamiętam 4 mikrostyki które odpowiadaja za otwieranie/zamykanie/ blokadę itd. Dodatkowo jest mikrostyk odpowiadający za info o otwartych drzwiach. Teraz uwaga - informacja że drzwi kierowcy nie są zamkniete = nie zamknięcie tych drzwi i tylko tych drzwi. W przypadku pozostałych drzwi - nawet jak będą uchylone to się zamkną

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Awatar użytkownika
RUMBA
Pussy Wagon
Pussy Wagon
Kontakt:

Post autor: RUMBA » sob lut 18, 2012 12:18

Spoko też miałem takie myśli, ale co powiesz na to, że na nowym zamku w ogóle nie ma żadnego odzewu? No rozumiem, ten może być uwalony, ale żeby nowy też nic nie dał... W dodatku na nowym kompletnie zero reakcji, a na starym dzieją się cuda, ale chociaż coś się dzieje :kac: Jadę na miasto może dostanę gdzieś na próbę jeszcze jeden zamek to zobaczymy co dalej będzie się działo, a jak nie to prosto do kumpla pod VAG'a i będę pisał czy są jakieś nowe wnioski

Ryszard M
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Ryszard M » sob lut 18, 2012 15:52

Witam
Zamek nowy z serwisu, czy regenerowany,jak regenerowany to może być
zwałka, przerabiałem te buble po regeneracji.
Pozdrawiam

NIXON

Awatar użytkownika
RUMBA
Pussy Wagon
Pussy Wagon
Kontakt:

Post autor: RUMBA » sob lut 18, 2012 16:55

A więc tak, jeździłem i sprawdzałem jeszcze jeden sprawny oryginalny zamek na którym wszystko zamyka oprócz drzwi kierowcy czyli tak samo jak na moim tyle, że nie otwiera już szyb... Zamek o który pytasz to nówka zamiennik, ale po próbie drugiego oryginały zacząłem wątpić w jego działanie...

Byłem u kumpla na diagnostyce pod VAG'iem, wykasowałem wszystkie błędy, podłączyłem kompa, parę razy pozamykałem i otwierałem i oto jakie błędy mi wypluło:

01329 Magistrala danych układu komfortu w trybie awaryjnym
00928 Mechanizm zamka centralnego, drzwi kierowcy - F220
00930 Mechanizm zamka centralnego, drzwi tylne lewe - F222
00931 Mechanizm zamka centralnego, drzwi tylne prawe - F223
00949 Silnik zamknięcia klapy bagażnika LOCK

I co teraz powiecie? Przypominam, że wszystkie zamki poza zamkiem kierowcy działają poprawnie. Czyżby usrany moduł?

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: edzio » sob lut 18, 2012 18:28

Jeśli kable ok.to masz zły moduł podnoszenia szyb,który wymieniałeś ..Podłączenie vaga i widać po numerach czy jest odpowiedni.

Awatar użytkownika
RUMBA
Pussy Wagon
Pussy Wagon
Kontakt:

Post autor: RUMBA » sob lut 18, 2012 20:12

Moduł jest w porządku, ma identyczne numery serwisowe jak ten który był przed wymianą

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: edzio » sob lut 18, 2012 20:26

RUMBA pisze:I co teraz powiecie? Przypominam, że wszystkie zamki poza zamkiem kierowcy działają poprawnie. Czyżby usrany moduł?
Akurat ten moduł nie ma wpływu na centralny,działa nawet jak go wypniesz.Raczej ten w drzwiach masz uszkodzony.

Awatar użytkownika
RUMBA
Pussy Wagon
Pussy Wagon
Kontakt:

Re: Problem z zamkami... Wszystko sprawdzone i dalej lipa

Post autor: RUMBA » sob lut 18, 2012 20:38

Akurat ten moduł nie ma wpływu na centralny,działa nawet jak go wypniesz.Raczej ten w drzwiach masz uszkodzony.
No masz rację,jak go wypnę to jest prawie tak samo tyle, że już nie domyka drugi raz. Ale w to, że moduł przy silniczku jest zły raczej nie uwierzę :kac: W tamtym były zaśniedziałe styki więc wymieniłem na drugi sprawdzany, ale mimo to nic się nie zmieniło.

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: edzio » sob lut 18, 2012 20:53

Zasilanie masz ?,chyba czerwony z żółtym paskiem stały plus i brązowy masa.Bo tam często kable gniły.Jak sprawdzisz daj znać powiem gdzie szukać zgniłych połaczeń.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”