Jeszcze jedno mianowicie gdy przestało ładowac mi auto przestał działac licznik dzis po wymianie alternatora na inny licznik działa.?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Czyli nie świeci kontrolka ładowania, czy wogóle żadna? Musisz zwrócić uwagę na wtyczkę i złącze w alternatorze. Z instalacji dochodzi Ci 2 cienkie kabelki: niebieski - od kontrolki ładowania w liczniku, i czerwony z paskiem szarym(?) do sygnału predkości obrotowej silnika. Czy może przypadkiem w złaczu alternatora masz jedną blaszkę, a we wtyczce dwie wsówki?Floru pisze:nic nie swieci
Kontrolka ladowania nie swieci reszta jest ok. Kable sprawdze jutro bo nie posiadam garazu a juz ciemno jest, wiec jutro napisze co i jak.stonefree pisze:Czyli nie świeci kontrolka ładowania, czy wogóle żadna? Musisz zwrócić uwagę na wtyczkę i złącze w alternatorze. Z instalacji dochodzi Ci 2 cienkie kabelki: niebieski - od kontrolki ładowania w liczniku, i czerwony z paskiem szarym(?) do sygnału predkości obrotowej silnika. Czy może przypadkiem w złaczu alternatora masz jedną blaszkę, a we wtyczce dwie wsówki?Floru pisze:nic nie swieci
skaktus Nie strasz Floru, jeżeli nie właczył zapłonu, to nic się nie stałoskaktus pisze:może uszkodziłeś coś w kompie
11,7 bylo na zepsutym alternatorze a 11,4 na tym ktorego kupiłem uzywanego. Nie popatrzyłem tylko na pamiec chciałem podłaczyc... zdarza sie heheskaktus pisze:Kiedy pokazywało 11,4 a kiedy 11,7 ?
Być może uszkodziłeś coś w kompie, liczniku itd. Nie wiem jak to zrobiłeś, ale na klemach i na aku są oznaczenia...
Popraw temat. Piszesz bardzo niezrozumiale, z błędami i ciężko coś więcej zrozumieć z tego bełkotu.
Sprawdziłem i w zlaczu w alternatorze mam 2blaszki i w wtyczce 2wsowki byly one zasniedziałe wyczysciłem je i popsikałem kontaktem ale nadal nic to nie dało. Jest jakis sposob na sprawdzenie alternatora ? podpiac go na krotko do aku czy wszystko działa wtedy bede wiedziec ze mam cos z kablami, wydaje mi sie ze to najprostrze rozwiazanie(?)stonefree pisze:Musisz zwrócić uwagę na wtyczkę i złącze w alternatorze. Z instalacji dochodzi Ci 2 cienkie kabelki: niebieski - od kontrolki ładowania w liczniku, i czerwony z paskiem szarym(?) do sygnału predkości obrotowej silnika. Czy może przypadkiem w złaczu alternatora masz jedną blaszkę, a we wtyczce dwie wsówki?Floru pisze:nic nie swieci
Albo stół probierczy, albo na piechotę miernikiem. Ale ja bym zaczął od podmienienia na próbę regulatora napięcia razem ze szczotkami ...Floru pisze:Jest jakis sposob na sprawdzenie alternatora ?
Szczotki i diody sa dobre wlasnie skonczylem sie bawic alternatorem. Moglbys jasniej napisac co oznacza na piechote miernikiem? Dokladniej bym prosił powoli sie uczestonefree pisze:Albo stół probierczy, albo na piechotę miernikiem. Ale ja bym zaczął od podmienienia na próbę regulatora napięcia razem ze szczotkami ...Floru pisze:Jest jakis sposob na sprawdzenie alternatora ?
Hmmm..w miare ogarniam takze jutro sprobuje to zrobic co piszesz. Zauwazyłem jeszcze ze jak podłaczam kabelek do alternatora od masy(poprawcie jak sie myle) to jest jakby zwarcie bo ida iskry, moze w tym rzecz czy tak ma byc ?stonefree pisze:Hmm. Masz tam mostek diodowy - 6 dużych diod, 3 z anodą , a 3 z katodą na obudowie. Musisz rozlutować albo odkręcić stojan i wtedy je sprawdzasz miernikiem ustawionym na diodę, przykładasz kabelki miernika, w jednym kierunku maja mieć około 600 omów, w drugim nieskończoność. To samo z diodami wzbudzenia, jest 3 małe diodki. Stojan można tylko obejrzeć, czy nie przegrzany i czy izolacja jest ok, no i pomiędzy uzwojeniami a masą ( rdzeniem) miernikiem, czy nie ma przebicia. To samo z wirnikiem - mierzysz pomiędzy pierścieniami, i pomiędzy pierścieniami a masą. Regulatora nie sprawdzisz, trzeba podmienić.
Altek nie ma kabelka od masy. Gruby kabel czerwony pod srubą na klucz 13 to + z akumulatora. Masa jest z obudowy. + nie powinien iskrzyć przy podłączaniu do alternatora, jeżeli jest sprawny, inaczej akumulator sam by sie rozładowywał kiedy silnik nie pracuje.Floru pisze:kabelek do alternatora od masy
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 26 gości