A,B,C Lakierowania
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia
Miqi, Lakiery położonego ze sprayu nie da się dobrze wypolerować. A to z uwagi na to że w pojemniku(spray) z lakierem, znajduje się bardzo mało utwardzacza. Taka powłoka jest zawsze trochę miękka, musi minąć kupę czasu by się to jako tako utwardziło.
Co do pędzelków w mieszalniach to zwykła ściema, nie ma czegoś takiego jak pędzelek do zaprawek. Oferowane tam pędzle to zwykłe shity malarskie, kiepskiej jakości i dla tego miałeś efekt taki jak opisałeś.
Co do pędzelków w mieszalniach to zwykła ściema, nie ma czegoś takiego jak pędzelek do zaprawek. Oferowane tam pędzle to zwykłe shity malarskie, kiepskiej jakości i dla tego miałeś efekt taki jak opisałeś.
i tu się z tobą nie zgodzę (foto poniżej)duzy_przemo pisze:Lakiery położonego ze sprayu nie da się dobrze wypolerować
duzy_przemo pisze:aka powłoka jest zawsze trochę miękka, musi minąć kupę czasu by się to jako tako utwardziło.
tu, jak najbardziej się zgodzę - dlatego polecam jak najpóźniejsze polerowanie
a co do polerowanych powłok sprajem, przedstawiam obudowę lustra prawego malowanego sprajem (jaszczur świadkiem) po polerce
inną sprawą jest że po malowaniu sprajem zostaje "skórka pomarańczy" (niestety lakiernikom zawodowym też - jest to spowodowane złym doborem mieszaki lakieru, utwardzaczy i za małym ciś. powietrza z pistoletu lakierniczego, itp.) a to dlatego że w puszcze jest za małe ciś. gazu i inna mieszanka jak w profesjonalnej lakierni, ale jest owa "skórka" do zniwelowania w pewnym stopniu, poza tym -->> przypominam jest to temat o zrobieniu niewielkich zaprawek tanim kosztem , nie należny się spodziewać po tym efektu zrobionego przez profesjonalny zakład lak.
Ostatnio zmieniony czw lip 09, 2009 20:40 przez misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
...
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
misiek10111, albo masz zajebisty aparat który uchwycił te niedoskonałości które ja widzę albo efekt nie jest do końca zadowalajcy - przynajmniej dla mnie.
Mnie czasem takie różne rzeczy wkurzają czasem jak coś polakieruje i mi coś nie wyjdzie (bo nie ukrywam ze sie ciągle ucze tego fachu tak samo jak polerowania) ale nie jestem w stanie uchwycić tego aparatem !
Mnie czasem takie różne rzeczy wkurzają czasem jak coś polakieruje i mi coś nie wyjdzie (bo nie ukrywam ze sie ciągle ucze tego fachu tak samo jak polerowania) ale nie jestem w stanie uchwycić tego aparatem !
tu masz racje i dlatego zawsze będę uważał ze spray jest domisiek10111 pisze:lakierowanie profesjonalne to co innego i nie należny tego porównywać
wszystko zależy od portfela - jest kasora robimy pofi -- nie ma robimy co się da prawie "profeska"duzy_przemo pisze:Trochę jestem uprzedzony do sprayów, szczególnie jak później próbujesz potem poprawić taki element już z pistoletu.
chciał bym miećTo_mas pisze:albo masz zajebisty aparat który uchwycił te niedoskonałości
hmm... to zależy co koga zadowala... to nie jest temat o profesjonalnym lakierowaniuTo_mas pisze:efekt nie jest do końca zadowalajcy - przynajmniej dla mnie.
to stary zapodawaj uwagi które pomogą -- ja absolutnie nie uważam się za mistrza zaprawki itp. sam czerpię z tego tematu ile mogęTo_mas pisze:bo nie ukrywam ze sie ciągle ucze tego fachu tak samo jak polerowania)
...
- Bucus
- Mały gagatek
- Kontakt:
Ma taki problem, przygotowałem wszystko do pomalowania, stara farba zmatowiona papierem, wszystko odtłuszczone Nitro i jak prysnąłem Akrylem, to porobiło się takie krycie, że kółka są w farbie a w środku pusto, nie wiem jak to opisać i te kółka są koło siebie, o może coś takiego
o o o o o o o o
.o o o o o o o o
czarne to farba, a środki puste.
co robię źle?
oraz jaka powinna być dysza w pistolecie do Akrylu?
o o o o o o o o
.o o o o o o o o
czarne to farba, a środki puste.
co robię źle?
oraz jaka powinna być dysza w pistolecie do Akrylu?
Ostatnio zmieniony wt lip 21, 2009 21:41 przez Bucus, łącznie zmieniany 2 razy.
do lakierowania dysza 1,4 wieksze to raczej do podkladu
a co do tych kropek kraterow itp. zamiast nitro ( ktorego nie zaleca sie stosowac ani do odtluszczania ani do rozcienczania lakierow podkladow ) przemyj wszystko zmywaczem antysilikonowym dostepny w lakierniczych 1L okolo 10zl ewentualnie woda badz olej w instalacji ( jesli nie masz odwadniacza/odolejacza )
a co do tych kropek kraterow itp. zamiast nitro ( ktorego nie zaleca sie stosowac ani do odtluszczania ani do rozcienczania lakierow podkladow ) przemyj wszystko zmywaczem antysilikonowym dostepny w lakierniczych 1L okolo 10zl ewentualnie woda badz olej w instalacji ( jesli nie masz odwadniacza/odolejacza )
- Bucus
- Mały gagatek
- Kontakt:
A jeszcze jedno pytanie, akryl się miesza 2:1 z utwardzaczem, ale po takiej mieszance ona jest bardzo wodnista, strasznie się leje, można jakoś inaczej wymieszać?
Ostatnio zmieniony śr lip 22, 2009 08:57 przez Bucus, łącznie zmieniany 1 raz.
tak ma byc, a nawet dodaje sie okolo 20% rozpuszczalnika ( np. 1L lakieru+0,5L utwardzacza+0,2L rozpuszczalnika) w zaleznosci od producenta lakieru w karcie technicznej wszystko jest napisanei do niej proponuje sie stosowac, jesli zmniejszysz proporcje np z 2:1 na 1,5-1 lakier bedzie gestszy ale wyjdzie wieksza ilosc utwardzacza w mieszance i lakier moze sie po jakims czasie zluszczyc/spekac a jak dasz za malo utwrdzacza to lakier bedzie miekki
Ostatnio zmieniony śr lip 22, 2009 10:19 przez lmb4020, łącznie zmieniany 1 raz.