Wymiana głośnika w drzwiach przednich MK4
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Witam!
Mam taki mały problemik - jadąc zauważyłem że w lewych drzwiach przednich głośnik mi troszkę trzeszczy i raz gra a raz nie. Czytałem w innych tematach jak się dostać do głośnika i znalazłem że trzeba ściągnąć tapicerkę, więc tak zrobiłem i zauważyłem że głośnik jest przynitowany (dodam: oryginalne głośniki). Moje pytanie: jak wyciągnąć ten głośnik na wierzch? Czy trzeba odkręcić tą "blachę" pod tapicerką?
Szukałem na forum jak to zrobić ale znalazłem tylko taką odpowiedź: aby wymienić głośnik trzeba ściągnąć tapicerkę z drzwi.
Tak właśnie zrobiłem i zauważyłem że głośnik jest przynitowany, więc popsykałem wtyczkę WD-40 i tyle
Proszę o pomoc!
Pozdrawiam!
/Golf IV 98r./
Mam taki mały problemik - jadąc zauważyłem że w lewych drzwiach przednich głośnik mi troszkę trzeszczy i raz gra a raz nie. Czytałem w innych tematach jak się dostać do głośnika i znalazłem że trzeba ściągnąć tapicerkę, więc tak zrobiłem i zauważyłem że głośnik jest przynitowany (dodam: oryginalne głośniki). Moje pytanie: jak wyciągnąć ten głośnik na wierzch? Czy trzeba odkręcić tą "blachę" pod tapicerką?
Szukałem na forum jak to zrobić ale znalazłem tylko taką odpowiedź: aby wymienić głośnik trzeba ściągnąć tapicerkę z drzwi.
Tak właśnie zrobiłem i zauważyłem że głośnik jest przynitowany, więc popsykałem wtyczkę WD-40 i tyle
Proszę o pomoc!
Pozdrawiam!
/Golf IV 98r./
ściąć nity lub rozwiercić delikatnie. Innej metody na nity nie ma
http://www.dcichonski.eu fotografia motoryzacyjna i nie tylko
właśnie tak myślałem zrobić, ale chciałem wiedzieć czy nie da się jakoś prościej tego zrobić. Dlaczego VW zrobił takie coś....
wkrętarka wiertło i jedziesz. 2 minuty roboty, głośnik zdemontowany.
więcej schodzi ściągnąć tapicerke no i później trzeba spowrotem zanitować..... a znając życie jeszcze się coś przy okazji urwie i zejdzie godzine
zamiast nitow mozna walnąc po wkręcie i po ptokach;) no chyba że idzie kolega w zmianę fabrycznych głosników, to od razu załozyc dystanse z mdf`u:)
-
- Forum Master
- Kontakt:
Tyle, że po nitach masz otwory 5-6mm a wkręty tej średnicy raczej nie podpasują pod całość i dziechta wyjdzie..JacekTDI pisze:zamiast nitow mozna walnąc po wkręcie i po ptokach;)
a trzeszczący głośnik to może być tylko wina właśnie głośnika czy też jakieś kable, kostki itp?
Re: Wymiana głośnika w drzwiach przednich MK4
zawsze można w inne miejsce przykręcić. Kto powiedział że nie może być obokSlavwek.ie pisze:Tyle, że po nitach masz otwory 5-6mm a wkręty tej średnicy raczej nie podpasują pod całość i dziechta wyjdzie..JacekTDI pisze:zamiast nitow mozna walnąc po wkręcie i po ptokach;)
http://www.dcichonski.eu fotografia motoryzacyjna i nie tylko
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Re: Wymiana głośnika w drzwiach przednich MK4
W 90% przypadków sypią się fabryczne głośniki.Bruksel pisze:a trzeszczący głośnik to może być tylko wina właśnie głośnika czy też jakieś kable, kostki itp?
P.S. Podstawowa nitownica ręczna nie jest taka droga
a jakie głośniki polecacie? kupić jeden oryginalny czy dwa nowe nieoryginalne? jeżeli te drugie to mile widziane linki
nie kupuj oryginalnych przerabiałem to.... znowu gówniane piankowe zawieszenie się posypało i głośnik pierdzi nie miłosiernie jak pod samo radio to chyba te http://allegro.pl/phonocar-glosniki-bas ... 11959.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Głośniki można kupić różne. Kwestia ile pieniędzy jest do wydania...
tylko fabryczne maja dystanse (taka jakby tuba) i czy inne mi wejdą w te dystanse, czy może się je inaczej montuje?