9a na osprzęcie adl
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Re: 9a na osprzęcie adl
Pany a czy TPSy w ABF/ADL są takie same? Sprawidzłem nr dla ABFa i jest taki 037907385Q, a jeden kolega sprawdził mi w Etce dla ADLa i jest podany 037907385N ale poniżej jest też 037907385Q czy można je stosować zamiennie?
9a na osprzęcie adl
mysle że są takie same tylko widziałem że rożnią sie wyglądem sa wieksze i mniejsze
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
9a na osprzęcie adl
W ABFie były 2 rodzaje TPSów w zależności od rodzaju przepustnicy, może podobnie jest w ADLu
Właśnie przy ABFie pokazuje ten 037907385Q, taki sam jak np. w 2.9 a ten z ADLa 037907385N ciężko namierzyć chociaż niby taki sam jest w silniku 2.0 ABA
- maxgt
- Gadatliwa bestia
- Auto: mk4 2.8 4m, lupo
- Silnik: BDE
- Kontakt:
9a na osprzęcie adl
i w jednym i drugim pokazuje i jeden i drugi rodzaj,też się z tym zmagam teraz czy oba są wymienne za siebie, z mojej obserwacji wynika że zależne są one od rocznika, w ABF-ie pierwsze miały nr z literą N na końcu a późniejsze z Q, przepustnice są takie same chyba i tak samo od rocznika występują z dwiema numeracjami
- maxgt
- Gadatliwa bestia
- Auto: mk4 2.8 4m, lupo
- Silnik: BDE
- Kontakt:
9a na osprzęcie adl
te pierwsze mają nr 037 133 061N te późniejsze 037 133 061BQ, uszczelka pomiędzy przepustnice a kolektor w obu przypadkach jest jednakowa, czyli przepustnica też do kolektora jest jednakowo montowana,ale pytanie brzmi czy TPS nowszy i starszy da się zamontować na przemian
niby w 9A też był taki TPS
w 9a to nie jest TPS, ten czujnik działa tak jak swiche czyli pokazuje tylko zamknięcie i pełen otwarcie przepustnicymaxgt pisze:te pierwsze mają nr 037 133 061N te późniejsze 037 133 061BQ, uszczelka pomiędzy przepustnice a kolektor w obu przypadkach jest jednakowa, czyli przepustnica też do kolektora jest jednakowo montowana,ale pytanie brzmi czy TPS nowszy i starszy da się zamontować na przemian
Uszczelka jest ta sama ale w środku przepustnice mają inne garby, a do tego nie da sie zamienic TPSu (ale nie pamiętam z której do której, bo w jedną strone działa, a w drugą nie)maxgt pisze:te pierwsze mają nr 037 133 061N te późniejsze 037 133 061BQ, uszczelka pomiędzy przepustnice a kolektor w obu przypadkach jest jednakowa, czyli przepustnica też do kolektora jest jednakowo montowana,ale pytanie brzmi czy TPS nowszy i starszy da się zamontować na przemian