Dogrzewanie silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dogrzewanie silnika
Witam. Czy może mi ktoś odpowiedzieć czy w MK4 1,9tdi PD ,silnik AJM 2000r. oprócz świec żarowych do podgrzewania układu "wodnego" była montowana elektryczna pompa wody wymuszająca jej przepływ i jeśli jest to gdzie może być zamontowana. Z "podgrzewacza z 3 świecami przewód wodny idzie do nagrzewnicy i wraca do silnika. Czy za ścianą grodziową jest tylko nagrzewnica czy może być tam też elektryczna pompa ? Podobne info jakie szukam znalazłem na " elektroda.pl- vw sharan 1.9 tdi 115km - dogrzewacz". Ale sharan to nie golf. Proszę o info .Z góry dzięki.
Dogrzewanie silnika
Podepnę się do tematu U mnie w mk4 1.9sdi też są takie świece , ale czy działają to nie wiem? Ale teraz jak jest zimno i odpalę golfa to przez pewien czas coś słychać tak jakby wiatrak(przy wyłączonej dmuchawie) czy coś podobnego-strasznie mnie to wkurza ,nie mam radia więc mi to przeszkadza,słychać to w okolicy nagrzewnicy , potem jak auto dostanie temperatury o tak już tego nie słychać.I tu właśnie jest moje pytanie - czy taki szum może powodować krążący płyn w małym obiegu? potem jak otworzy się termostat to nie jest to słyszalne.Pozdrawiam.
Seat Mii 1.O CHYA
Dogrzewanie silnika
to chrobotanie to raczej nie płyn czy słyszysz to na wyłączonym nawiewie ?? czy tylko jak działa dmuchawa ?
NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)
Dogrzewanie silnika
Słyszę to przy wyłączonej dmuchawie.Na początku myślałem że to buczy jakiś przekaźnik ,ale nie wiem 2 razy miałem cyrki z golfem zdychał podczas jazdy ,myślałem że to właśnie to buczenie od przekaźnika pompy - ale okazało się że ''fachowcy'' zrobili mnie w konia ,wzięli kasę za wymianę filtra , a go nie wymienili-przymarzał mi ,teraz sam go zmieniłem i na powrocie przy tym niby podgrzewaczu filtra dałem dodatkową opaskę bo łapał powietrze.Pali od strzała i chodzi normalnie - tylko to buczenie/szum mnie wkurza bo nie wiem co go powoduje, a nie chcę rozkraczyć się gdzieś na trasie
Czasem też mruga mi kontrolka od świec żarowych w czasie jazdy ,ale przyuważyłem że tak się dzieje gdy świecą się światła hamulcowe-pewnie czujnik się przycina?
Czasem też mruga mi kontrolka od świec żarowych w czasie jazdy ,ale przyuważyłem że tak się dzieje gdy świecą się światła hamulcowe-pewnie czujnik się przycina?
Seat Mii 1.O CHYA
Dogrzewanie silnika
usterki czujnika stopu objawiają sie właśnie mruganiem lampki od świec może podłącz auto pod vaga ? będziesz więcej wiedział
NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)
Dogrzewanie silnika
Jeżeli nie ma zadnej pompy jak napisał Fahoo to mam pytanie na jakiej zasadzie odbywa się obieg płynu i dogrzania układu chłodzenia ? U mnie 3 świece żarowe grzeją (można sobie ręce poparzyć ), wąż idący do nagrzewnicy jest ciepły ale wychodzący z niej zimny a mimo to ciepłe powietrze z kratek nie leci. Przeczytałem chyba wszystkie posty , każdy zachwala jaka to super sprawa i że ciepłe powietrze leci po ok 30s lub 200 metrach a u mnie nic. Gdzie mam szukać przyczyny lub co mam popsute lub czego mi brakuje do prawidłowego działania urządzenia ? Proszę o odpowiedz konkretnego fachowca i opisanie co i jak. Z góry dziękuję
Dogrzewanie silnika
Działa to grawitacyjnie bez pomocy pompy dodatkowej wymuszającej obieg wody.Trzy świece podgrzewają wstępnie wodę w ukł chłodzenia aby przyśpieszyć nagrzewanie silnika a tym samym przyspieszają działanie ogrzewania w aucie.
Dogrzewanie silnika
@slepy96 jak sprawdzasz te świece? też je mam i nie wiem czy działają , u mnie ciepło się robi po kilkunastu kilometrach , wkurza mnie taki dźwięk/ szum jak gdyby coś chodziło i nie wiem co to jest! Słychać tylko jak zimny potem już nie-albo po prostu już później nie jest to takie głośne? Też myślałem że jest jakaś pompka która gania płyn-wszyscy jednak twierdzą że nie ma.
Seat Mii 1.O CHYA
Dogrzewanie silnika
Słuchaj DejaVu. Ja u siebie uruchomiłem silnik i przy obecnej temperaturze na dworze po ok.10-15 sek. świece zaczęły się robić ciepłe i momentalnie gorące (palce można poparzyć ). Po ok 30s wszystkie 3 były gorące. A jak u Ciebie nie działają to spróbuj na krótko czyli ściągnij fajki i daj im plus z aku i patrz czy jest iskra-tyle. Co do dziwnego odgłosu to może tak dziwnie chodzi wętylator- u mnie szumi i piszczy ale jak auto zagrzeję to dzwięk ten ustaje.
Dogrzewanie silnika
Ale u mnie słychać ten dźwięk przy wyłączonym wentylatorze! i wydaje mi się że dobiega z okolicy nagrzewnicy - myślałem że może jak termostat jest zamknięty i jest mały obieg to płyn szybciej krąży i powoduje ten dźwięk? Co do tych świec to dotykasz je jak są tam wkręcone? Zimno jest boję się więc je wykręcać aby nie pourywać.Tydzień nie jeździłem , mam wolne , ale dziś mam zamiar sprawdzić czy golf odpali - aku miałem wyjęte ale postawiłem do ładowania.Pozdrawiam.slepy96 pisze: Co do dziwnego odgłosu to może tak dziwnie chodzi wętylator- u mnie szumi i piszczy ale jak auto zagrzeję to dzwięk ten ustaje.
Seat Mii 1.O CHYA
Dogrzewanie silnika
DejaVu ściągnij fajki z 3 świec jak pisałem wcześniej , z aku daj plus i patrz czy iskrzy.Zwróć uwagę czy świece nie są zaśniedziałe. Świece miej cały czas wkręcone w króciec przy głowicy bo w ten sposób mają masę. Jak nie iskrzą to do wymiany i wtedy je wykręcisz.Ale przed wymianą spuść płyn lub miej przygotowane nowe na szybką podmianę. Ja dziś u siebie przy -20 czekałem ok 1min zanim były dobrze ciepłe ale pozniej były gorące.
- szadrak
- Mały gagatek
- Auto: Seat Leon ST
Dogrzewanie silnika
Czy ktoś mi może jednoznacznie powiedziec kiedy te świece podgrzewające płyn się załączają. Jedni pisali, że temp. silnika musi być pon 70* inni ze trzeba właczyć ogrzewanie szyby itp. Ja dziśiaj odpalam silnik-na zewnątrz temp. ok 5-6 stopni i czekam kiedy te świece zaczną być ciepłe. Silnik pochodził ze 2 min. na luzie i nic. Żadna nawet nie była ciepła. I już nie wiem czy mam wymienić te świece i jeszcze nie wiem czy płynu też trzeba spuścić trochę?
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Dogrzewanie silnika
Przecież jest to opisane na forum http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... zewacz+tdi" onclick="window.open(this.href);return false;szadrak pisze:Czy ktoś mi może jednoznacznie powiedziec kiedy te świece podgrzewające płyn się załączają. Jedni pisali, że temp. silnika musi być pon 70* inni ze trzeba właczyć ogrzewanie szyby itp. Ja dziśiaj odpalam silnik-na zewnątrz temp. ok 5-6 stopni i czekam kiedy te świece zaczną być ciepłe. Silnik pochodził ze 2 min. na luzie i nic. Żadna nawet nie była ciepła. I już nie wiem czy mam wymienić te świece i jeszcze nie wiem czy płynu też trzeba spuścić trochę