Dogrzewanie silnika

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

slepy96
Nowicjusz
Nowicjusz

Dogrzewanie silnika

Post autor: slepy96 » śr lut 01, 2012 22:01

Witam. Czy może mi ktoś odpowiedzieć czy w MK4 1,9tdi PD ,silnik AJM 2000r. oprócz świec żarowych do podgrzewania układu "wodnego" była montowana elektryczna pompa wody wymuszająca jej przepływ i jeśli jest to gdzie może być zamontowana. Z "podgrzewacza z 3 świecami przewód wodny idzie do nagrzewnicy i wraca do silnika. Czy za ścianą grodziową jest tylko nagrzewnica czy może być tam też elektryczna pompa ? Podobne info jakie szukam znalazłem na " elektroda.pl- vw sharan 1.9 tdi 115km - dogrzewacz". Ale sharan to nie golf. Proszę o info .Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
Fahoo
TDI Power
TDI Power
Kontakt:

Dogrzewanie silnika

Post autor: Fahoo » czw lut 02, 2012 09:30

nie ma zadnej pompy

https://www.facebook.com/fahoo.jedker
Kupię klape tył Golf IV/Bora Variant PW

DejaVu
Użytkownik
Użytkownik

Dogrzewanie silnika

Post autor: DejaVu » czw lut 02, 2012 09:40

Podepnę się do tematu :pub: U mnie w mk4 1.9sdi też są takie świece , ale czy działają to nie wiem? Ale teraz jak jest zimno i odpalę golfa to przez pewien czas coś słychać tak jakby wiatrak(przy wyłączonej dmuchawie) czy coś podobnego-strasznie mnie to wkurza ,nie mam radia więc mi to przeszkadza,słychać to w okolicy nagrzewnicy , potem jak auto dostanie temperatury o tak już tego nie słychać.I tu właśnie jest moje pytanie - czy taki szum może powodować krążący płyn w małym obiegu? potem jak otworzy się termostat to nie jest to słyszalne.Pozdrawiam.

Seat Mii 1.O CHYA

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Dogrzewanie silnika

Post autor: Neoarti » czw lut 02, 2012 21:16

to chrobotanie to raczej nie płyn czy słyszysz to na wyłączonym nawiewie ?? czy tylko jak działa dmuchawa ?

NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)

DejaVu
Użytkownik
Użytkownik

Dogrzewanie silnika

Post autor: DejaVu » czw lut 02, 2012 21:35

Słyszę to przy wyłączonej dmuchawie.Na początku myślałem że to buczy jakiś przekaźnik ,ale nie wiem 2 razy miałem cyrki z golfem zdychał podczas jazdy ,myślałem że to właśnie to buczenie od przekaźnika pompy - ale okazało się że ''fachowcy'' zrobili mnie w konia ,wzięli kasę za wymianę filtra , a go nie wymienili-przymarzał mi ,teraz sam go zmieniłem i na powrocie przy tym niby podgrzewaczu filtra dałem dodatkową opaskę bo łapał powietrze.Pali od strzała i chodzi normalnie - tylko to buczenie/szum mnie wkurza bo nie wiem co go powoduje, a nie chcę rozkraczyć się gdzieś na trasie :rozpacz:
Czasem też mruga mi kontrolka od świec żarowych w czasie jazdy ,ale przyuważyłem że tak się dzieje gdy świecą się światła hamulcowe-pewnie czujnik się przycina?

Seat Mii 1.O CHYA

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Dogrzewanie silnika

Post autor: Neoarti » czw lut 02, 2012 21:46

usterki czujnika stopu objawiają sie właśnie mruganiem lampki od świec może podłącz auto pod vaga ? będziesz więcej wiedział

NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)

slepy96
Nowicjusz
Nowicjusz

Dogrzewanie silnika

Post autor: slepy96 » sob lut 04, 2012 01:07

Jeżeli nie ma zadnej pompy jak napisał Fahoo to mam pytanie na jakiej zasadzie odbywa się obieg płynu i dogrzania układu chłodzenia ? U mnie 3 świece żarowe grzeją (można sobie ręce poparzyć ), wąż idący do nagrzewnicy jest ciepły ale wychodzący z niej zimny a mimo to ciepłe powietrze z kratek nie leci. Przeczytałem chyba wszystkie posty , każdy zachwala jaka to super sprawa i że ciepłe powietrze leci po ok 30s lub 200 metrach a u mnie nic. Gdzie mam szukać przyczyny lub co mam popsute lub czego mi brakuje do prawidłowego działania urządzenia ? Proszę o odpowiedz konkretnego fachowca i opisanie co i jak. Z góry dziękuję :-)

Awatar użytkownika
Fahoo
TDI Power
TDI Power
Kontakt:

Dogrzewanie silnika

Post autor: Fahoo » sob lut 04, 2012 09:01

Działa to grawitacyjnie bez pomocy pompy dodatkowej wymuszającej obieg wody.Trzy świece podgrzewają wstępnie wodę w ukł chłodzenia aby przyśpieszyć nagrzewanie silnika a tym samym przyspieszają działanie ogrzewania w aucie.

https://www.facebook.com/fahoo.jedker
Kupię klape tył Golf IV/Bora Variant PW

DejaVu
Użytkownik
Użytkownik

Dogrzewanie silnika

Post autor: DejaVu » sob lut 04, 2012 09:21

@slepy96 jak sprawdzasz te świece? też je mam i nie wiem czy działają , u mnie ciepło się robi po kilkunastu kilometrach , wkurza mnie taki dźwięk/ szum jak gdyby coś chodziło i nie wiem co to jest! Słychać tylko jak zimny potem już nie-albo po prostu już później nie jest to takie głośne? Też myślałem że jest jakaś pompka która gania płyn-wszyscy jednak twierdzą że nie ma.

Seat Mii 1.O CHYA

slepy96
Nowicjusz
Nowicjusz

Dogrzewanie silnika

Post autor: slepy96 » sob lut 04, 2012 12:19

Słuchaj DejaVu. Ja u siebie uruchomiłem silnik i przy obecnej temperaturze na dworze po ok.10-15 sek. świece zaczęły się robić ciepłe i momentalnie gorące (palce można poparzyć ). Po ok 30s wszystkie 3 były gorące. A jak u Ciebie nie działają to spróbuj na krótko czyli ściągnij fajki i daj im plus z aku i patrz czy jest iskra-tyle. Co do dziwnego odgłosu to może tak dziwnie chodzi wętylator- u mnie szumi i piszczy ale jak auto zagrzeję to dzwięk ten ustaje.

DejaVu
Użytkownik
Użytkownik

Dogrzewanie silnika

Post autor: DejaVu » sob lut 04, 2012 12:43

slepy96 pisze: Co do dziwnego odgłosu to może tak dziwnie chodzi wętylator- u mnie szumi i piszczy ale jak auto zagrzeję to dzwięk ten ustaje.
Ale u mnie słychać ten dźwięk przy wyłączonym wentylatorze! i wydaje mi się że dobiega z okolicy nagrzewnicy - myślałem że może jak termostat jest zamknięty i jest mały obieg to płyn szybciej krąży i powoduje ten dźwięk? Co do tych świec to dotykasz je jak są tam wkręcone? Zimno jest boję się więc je wykręcać aby nie pourywać.Tydzień nie jeździłem , mam wolne , ale dziś mam zamiar sprawdzić czy golf odpali - aku miałem wyjęte ale postawiłem do ładowania.Pozdrawiam.

Seat Mii 1.O CHYA

slepy96
Nowicjusz
Nowicjusz

Dogrzewanie silnika

Post autor: slepy96 » sob lut 04, 2012 18:43

DejaVu ściągnij fajki z 3 świec jak pisałem wcześniej , z aku daj plus i patrz czy iskrzy.Zwróć uwagę czy świece nie są zaśniedziałe. Świece miej cały czas wkręcone w króciec przy głowicy bo w ten sposób mają masę. Jak nie iskrzą to do wymiany i wtedy je wykręcisz.Ale przed wymianą spuść płyn lub miej przygotowane nowe na szybką podmianę. Ja dziś u siebie przy -20 czekałem ok 1min zanim były dobrze ciepłe ale pozniej były gorące.

Awatar użytkownika
szadrak
Mały gagatek
Mały gagatek
Auto: Seat Leon ST

Dogrzewanie silnika

Post autor: szadrak » pn paź 29, 2012 21:37

Czy ktoś mi może jednoznacznie powiedziec kiedy te świece podgrzewające płyn się załączają. Jedni pisali, że temp. silnika musi być pon 70* inni ze trzeba właczyć ogrzewanie szyby itp. Ja dziśiaj odpalam silnik-na zewnątrz temp. ok 5-6 stopni i czekam kiedy te świece zaczną być ciepłe. Silnik pochodził ze 2 min. na luzie i nic. Żadna nawet nie była ciepła. I już nie wiem czy mam wymienić te świece i jeszcze nie wiem czy płynu też trzeba spuścić trochę?

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Dogrzewanie silnika

Post autor: italiano_83 » pn paź 29, 2012 21:56

szadrak pisze:Czy ktoś mi może jednoznacznie powiedziec kiedy te świece podgrzewające płyn się załączają. Jedni pisali, że temp. silnika musi być pon 70* inni ze trzeba właczyć ogrzewanie szyby itp. Ja dziśiaj odpalam silnik-na zewnątrz temp. ok 5-6 stopni i czekam kiedy te świece zaczną być ciepłe. Silnik pochodził ze 2 min. na luzie i nic. Żadna nawet nie była ciepła. I już nie wiem czy mam wymienić te świece i jeszcze nie wiem czy płynu też trzeba spuścić trochę
Przecież jest to opisane na forum :bajer: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... zewacz+tdi" onclick="window.open(this.href);return false;

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”