Wymiana bendiksa, zdjęcie zabezpieczenia?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Zabrałem się za wymianę panewek w rozruszniku, bo zima daje się w znaki. Ale natrafiłem na problem, bo nie mogę zdjąć zabezpieczenia łączącego przekładnie planetarną z bendiksem. Proszę o jakąś radę. Załączam też zdjęcie, żeby było wiadomo o jakie zabezpieczenie chodzi.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Nie wiem, jak w tym modelu, ale z reguły trzeba było wsunąć zębatkę głębiej, a następnie dopasowaną nasadka wbic ten pierścień tak, żeby zeskoczył ze sprężynki, a potem srubokretem wydłubać sprężynkę z rowka i zdjąć wszystko.
Re: Wymiana bendiksa, zdjęcie zabezpieczenia?
Ale to trzeba uderzać w wałek przekładni planetarnej czy w tą miseczkę? I czy zabezpieczeniem na tym wałku jest tylko ta miseczka czy jest tam jeszcze jedno jakieś zabezpieczenie? i w ogóle czy potem nie będzie problemu żeby założyć to zabezpieczenie, bo patrząc jak to jest założone przypuszczam, że trzeba będzie z tym trochę powalczyć?
Trzeba stuknąć w tę miseczkę, a później zdjąć zabezpieczenie w kształcie litery C.
Wymaga to odrobiny wprawy.
Wymaga to odrobiny wprawy.
Re: Wymiana bendiksa, zdjęcie zabezpieczenia?
Dziękuje za poradę ,ale chce jeszcze coś dodać dla tych ( jak ja ) którzy nigdy tego nie robili. To zabezpieczenie trzeba zbić w dół najlepiej rurką z pierścienia w kształcie litery C gdyż ono zabezpiecza to C .Następnie wyciągnąć śrubokrętami to zabezpieczenie C
- G0 Karcio
- ..::VWGolfExclusiveEdition::..
- Auto: Był: Volkswagen Golf IV GTI TDI Exclusive
Aktualnie: Brak
W planie: Volkswagen Golf IV VR6 2.8 może 3.2 - Silnik: AHF
Ściągnąć zawleczkę jakoś ściągnie, gorzej z jej wciśnięciem, ale jest to do ogarniecia. Zabezpieczenie nie może być za bardzo rozciągnìęte na boki, ścisnąć ją kombinerkami i dopiero zabezpieczyć. W sumie to kij z tym, widze, że remat stary dawno zapomniany.
-
- Nowicjusz
https://youtu.be/yaDjGY9Mx8s?t=6m28s" onclick="window.open(this.href);return false;