[MK3] Zapłon w GTI 2.0 ADC - da się ustawić??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3] Zapłon w GTI 2.0 ADC - da się ustawić??
Witam. Czy jest możliwość ręcznie wyprzedzić zapłon w tym silniku?. Z tego co wiem to chyba nie ale chcę się dowiedzieć czegoś od was.
- Paweł Marek
- V.I.P.
masz jakiś amerykański silnik? Jaśli masz tam wielpunktowy wtrysk Simosa to z tego co wiem nie robi sie tego. Główne informacje silnik zbiera z czujnika obrotów wału korbowego a nie z czujnika halla. Sprawdza sie tylko wyprzedzenie czy jest prawidłowe przy 4000 obrotów, a tolerancja jest duża: 32-42 stopnie. Resztę robi elektronika i trzeba by pewnie nową mapę wgrać do komputera żeby coś przyspieszyć.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Bo w polskich książkach serwisowych go nie spotkałem, a w spisie silników który znajdziesz na tej stronie u góry pisze, że to wersja meksykańska lub brazylijska.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Marihuana Man
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.
- Marihuana Man
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.
Przepraszam, ale narobiłem bigosu, samemu coś mi się nie widziało to oznaczenie:)
Najprawdopodobniej mój silnik to 2E robiony przez 3 lata. Zapłon to VW Digifant ML 1.7 mówię najprawdopodobniej bo nie jestem pewien. Mój golf to MK3 z 93 roku 8V 2.0 GTI. Czy dobrze trafiłem z tym oznaczeniem? Jak tak to przy okazji powiedzcie mi co to za silnik:)
I jeszcze raz sorry bo widze ze zaczęliście strasznie rozkminiać o co chodzi z tym silnikiem:) 
Najprawdopodobniej mój silnik to 2E robiony przez 3 lata. Zapłon to VW Digifant ML 1.7 mówię najprawdopodobniej bo nie jestem pewien. Mój golf to MK3 z 93 roku 8V 2.0 GTI. Czy dobrze trafiłem z tym oznaczeniem? Jak tak to przy okazji powiedzcie mi co to za silnik:)

- Marihuana Man
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Eeee tam... to zupelnie inna gadka... 2E jest na forum mnóstwo...$limak pisze:rzepraszam, ale narobiłem bigosu, samemu coś mi się nie widziało to oznaczenie:)
Najprawdopodobniej mój silnik to 2E robiony przez 3 lata. Zapłon to VW Digifant ML 1.7 mówię najprawdopodobniej bo nie jestem pewien. Mój golf to MK3 z 93 roku 8V 2.0 GTI. Czy dobrze trafiłem z tym oznaczeniem? Jak tak to przy okazji powiedzcie mi co to za silnik:)I jeszcze raz sorry bo widze ze zaczęliście strasznie rozkminiać o co chodzi z tym silnikiem:)
[img]http://dvprogram.pl/vw.jpg[/img]
- Paweł Marek
- V.I.P.
i tam sobie możesz stroboskopem ustawić zapłon jak chcesz . Kręcąc aparatem zapłonowym. Tylko nie cofaj za dużo. z minus 10 do 14, bo jak więcej cofniesz to sie zrobią nierówne jałowe obroty. Dla pewności zrobiłbyś jakieś fotki tego silnika żeby rozwiać wątpliwości.