Niestabilna praca świateł po odpaleniu + dziwny dźwięk
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam serdecznie, chciałbym poradzić się w sprawie mojego golfa mk4 1.9 tdi.
Zimą (nie wiem czy to ma znaczenie czy to kwestia przypadku) zauważyłem, że po odpaleniu silnika (zimnego) i włączeniu świateł mijania one zaczynają "falować". Zmienia się również jasność jeżeli podkręce obroty silnika. Z silnika z okolicy alternatora wydziela się jakiś dźwięk jakby szurania. Jak golf trochę pochodzi to miganie świateł ustępuje i wydaje mi się, że w tym samym czasie ustaje dźwięk tego szurania.
Prosiłbym o podpowiedź od czego powinienem sprawdzać oraz co może być przyczyną takiej usterki. Dodam, że zdążyłem już wymienić 2 x żarówki h7 i 2 x postojowe z tyłu. Usterka podejrzewam, że przyczyniła się do szybszego zużywania żarówek.
Pozdrawiam buning88
Zimą (nie wiem czy to ma znaczenie czy to kwestia przypadku) zauważyłem, że po odpaleniu silnika (zimnego) i włączeniu świateł mijania one zaczynają "falować". Zmienia się również jasność jeżeli podkręce obroty silnika. Z silnika z okolicy alternatora wydziela się jakiś dźwięk jakby szurania. Jak golf trochę pochodzi to miganie świateł ustępuje i wydaje mi się, że w tym samym czasie ustaje dźwięk tego szurania.
Prosiłbym o podpowiedź od czego powinienem sprawdzać oraz co może być przyczyną takiej usterki. Dodam, że zdążyłem już wymienić 2 x żarówki h7 i 2 x postojowe z tyłu. Usterka podejrzewam, że przyczyniła się do szybszego zużywania żarówek.
Pozdrawiam buning88
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Usterka nie w lampach a ładowaniu...musisz zlokalizować owe "szuranie", być może sprzęgło alternatora. Jest słabe ładowanie to i światła przygasają...
Światła to objaw. Również przypuszczam alternator ewentualnie jakieś stabilizatory.Usterka nie w lampach a ładowaniu...musisz zlokalizować owe "szuranie", być może sprzęgło alternatora. Jest słabe ładowanie to i światła przygasają...
W jaki sposób mogę łatwo sprawdzić sprzęgło alternatora?
Ewentualnie jeszcze sprawdź regulator napięcia na alternatorze, być może to szuranie to dźwięk szczotek których już powoli nie ma.
jak szczotek nie ma to szuranie zwykleustępuje, bo szczotka nie dotyka pierścienia...skaktus pisze:szuranie to dźwięk szczotek których już powoli nie ma.
Nie wiadomo jaki ma regulator. Miałem raz taką tandetę w której w szczotkach były jakieś ochłapy i cudo tarło nieźle...
Częsta usterka w autach z silnikiem tdi. Do wymiany sprzęgielko alternatora.