[mk4]"Płyn chłodniczy."
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk4]"Płyn chłodniczy."
Mam pytanko, czy płyn chłodniczy w vw podlega wymianie czy nie. Jesli tak czy mozna stosowac inny niz zalecany przez serwis?
w kazdym samochodzie plyn chlodniczy podlega wymianie bo plyn sie starzeje i traci swoje wlasciwosci. Mozesz stosowac inne plyny nie koniecznie zalecane przez producenta. Nie wiem jak jest jesli masz jeszcze gwarancje na autko czy to nie bedzie robilo problemu. Jesli nie masz juz gwarancji nie musisz stosowac plunu zalecanego przerz vw
Przyznawanie punkcików za pomoc oznacza szacunek
Wymieniać nawet należy co jakiś czas, z powodów opisanych przez kolege powyżej. Na dzień dzisiejszy jest wiele różnych płynów chłodniczych, ja stosuje Borygo różowy, bo jest jeszcze zielony i niebieski ale one chyba mają mniejszą temperatury zamarzania w zimie... Ten płyn z tego co pamiętam jest do temperatury -32 lub -33 stopni...
[b] >>> www.4tun.vel.pl <<< [/b]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1114182#1114182][b] >>> MkIV by regitmc <<< [/b][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1114182#1114182][b] >>> MkIV by regitmc <<< [/b][/url]
A ja sie nie zgadzam że płyn chłodniczy sie wymienia. Jeśli masz oryginalny płyn jaki jest wlewany przez producenta G12 ( różowy) to z tego co wiem to tylko sie dolewa jak sa ubytki , a wcale (nawet w serwisie tak mówią) nie trzeba go wymieniać. Takie płyny mają wv , audi , seat , skoda. Jest to koncentrat który sie rozrabia z wodą.
Ależ oczywiście że się wymienia. Nawet bardzo trzeba go wymieniać. A najlepiej wymieniać w dwóch przypadkach:wodaa pisze:A ja sie nie zgadzam że płyn chłodniczy sie wymienia
1. Jak napisał TAZ, (sprawdza się to odpowiednim miernikiem)
2. Gdy nie wiadomo co jest wlane (kupujemu np używane auto - ale wtedy yeż możemy zastosować pkt 1)
[ Dodano: Czw Wrz 07, 2006 14:00 ]
Wpisz ten serwis na czarną listęwodaa pisze: a wcale (nawet w serwisie tak mówią) nie trzeba go wymieniać
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....