[MK3] Klimatyzacja Golf III 1.6 55kW
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3] Klimatyzacja Golf III 1.6 55kW
Witam,
Mam Golfa III 1,6 benzyna 55kW, Klima dokładana taki zakupiłem. Wszystko było ok. Az do teraz. Gdy włączę klimatyzacje i jadę na trasie to chłodzi super i nie ma rzadnych problemów. Niestety w mieście gdy dojeżdżam do skrzyżowania (ściągam nogę z gazu) to po prostu mi gaśnie samochód !!! Jest to naprawdę uciążliwe, stojąc w korku gaśnie co tylko ruszę i się zatrzymuje. W zeszłym roku jak gdy włączyłem klimatyzacje to automatycznie mi podnosiły się obroty silnika i było wszystko OK. Proszę o poradę gdzie może być usterka i czego szukać.
ps. Szukałem na tym forum i odpowiedzi nie znalazłem
Pozdrawiam
Dariusz
Mam Golfa III 1,6 benzyna 55kW, Klima dokładana taki zakupiłem. Wszystko było ok. Az do teraz. Gdy włączę klimatyzacje i jadę na trasie to chłodzi super i nie ma rzadnych problemów. Niestety w mieście gdy dojeżdżam do skrzyżowania (ściągam nogę z gazu) to po prostu mi gaśnie samochód !!! Jest to naprawdę uciążliwe, stojąc w korku gaśnie co tylko ruszę i się zatrzymuje. W zeszłym roku jak gdy włączyłem klimatyzacje to automatycznie mi podnosiły się obroty silnika i było wszystko OK. Proszę o poradę gdzie może być usterka i czego szukać.
ps. Szukałem na tym forum i odpowiedzi nie znalazłem
Pozdrawiam
Dariusz
Wydaje mi się że najszybszym sposobem jest podłączenie sie do VAG-a i on pokarze czy z klimą jest ok od strony elektroniczne i częściowo mechanicznej ..a jesli będzie ok to trzeba szukac co jest nie tak....
www.juniorwwa.fotosik.pl zapraszam
VR-ka zmieniła właściciela.....
pojawiło sie E46 by BMW no cóż życie...
wkrótce toledo 2.3V5 do zmodyfikowania:):)
http://www.forum.auto-moto.sklep.pl/profile.php?mode=register&refer_id=178] [img]http://e-numizmatyka.pl/phpBB2/img/41788.jpg[/img][/url]
VR-ka zmieniła właściciela.....
pojawiło sie E46 by BMW no cóż życie...
wkrótce toledo 2.3V5 do zmodyfikowania:):)
http://www.forum.auto-moto.sklep.pl/profile.php?mode=register&refer_id=178] [img]http://e-numizmatyka.pl/phpBB2/img/41788.jpg[/img][/url]
Tak Był na stacji gdzie zajmują się klimą i po sparwdzeniu okazało się że padł bezpiecznik dokładnie nie wiem jaki (bo ja tam nie byłem a on się nie fatygował dowiedzieć) Zobacz w skrzynce wszystkie po koleidarkom pisze:Pada bezpiecznik ?? Prosze o dokładne sprecyzowanie odpowiedzi.Kand pisze:Mój znajomy też to ma Za każdym razem pada mu bezpiecznik
- Paweł Marek
- V.I.P.
sterownik wtrysku jest "informowany" o uruchomieniu klimy i podnosi wtedy obroty silnika. Zwykle jest to realizowane jednym kablem. Podaj jaki masz wtrysk to popatrzymy do którego pinu sterownika ma ten kabel dochodzić. Potem sprawdzisz sobie czy jest wpięty jak należy. Chociaż to trochę dziwne że aż gaśnie, bo sam silnik krokowy cz regulator wolnych powinien sobie z tym radzić.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Czyli prawdopodobnie masz silnik AEE, na wtrysku motronica lub Magneti Marelli. Akurat kurcze nie mam schematu tego sterownika. poszperam jeszcze
[ Dodano: Sro Lip 05, 2006 5:29 pm ]
Niestety na razie nie znalazłem. W digifancie oryginalnie to jest kabelek zielony.
[ Dodano: Sro Lip 05, 2006 5:29 pm ]
Niestety na razie nie znalazłem. W digifancie oryginalnie to jest kabelek zielony.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Zgadza sie silnik AEE, czekam na jakas solucje
Dziekuje za zainteresowanie tym przypadkiem
ps. oczywisce posprawdzam wszystkie bezpieczniki
Pozdrawiam
Darek
[ Dodano: 06 Lip 2006 09:49 ]
Wczoraj sprawdzałem bezpieczniki i są w porządku.
Samochód zachwuje sie tak:
-odpalam silnik (chodzi 5min)
-włączam klimatyzacje (obroty pływają między 600 do 900, ale nie gaśnie)
Przy tym wszystkim próbuje skręcić kierownica (za duże obciążenie i gaśnie)
Dziekuje za zainteresowanie tym przypadkiem
ps. oczywisce posprawdzam wszystkie bezpieczniki
Pozdrawiam
Darek
[ Dodano: 06 Lip 2006 09:49 ]
Wczoraj sprawdzałem bezpieczniki i są w porządku.
Samochód zachwuje sie tak:
-odpalam silnik (chodzi 5min)
-włączam klimatyzacje (obroty pływają między 600 do 900, ale nie gaśnie)
Przy tym wszystkim próbuje skręcić kierownica (za duże obciążenie i gaśnie)