Kabel zasilania świateł dziennych.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- slawek987
- Gadatliwa bestia
- Auto: GOLF SV
- Silnik: DCYA
Witam! Zamierzam zamontować światła dzienne w mk4. Potrzebuje odszukać kabla w którym pojawia się zasilanie dopiero po uruchomieniu silnika.bardzo proszę o pomoc.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
np. wzbudzenie alternatora, tylko dla bezpieczeństwa wykorzystaj ten kabelek jako sterowanie przekaźnika...i z przekaźnika dopiero prąd na lampki
jest kilka tematów o światłach dziennych, poszukaj i poczytaj jak ludzie podłączali
jest kilka tematów o światłach dziennych, poszukaj i poczytaj jak ludzie podłączali
- slawek987
- Gadatliwa bestia
A dlaczego dla bezpieczeństwa?mam takie światła z zbudowanym już automatem.
- Qto
- _
- Kontakt:
no to ok...nie pisałeś o tymslawek987 pisze:mam takie światła z zbudowanym już automatem.
światła dzienne dużego poboru prądu nie mają...ale po co dodatkowe obciążanie wyżej wymienionego kabelka - ja bym dał przekaźnik, masz go przy lampkach więc jest ok.slawek987 pisze:A dlaczego dla bezpieczeństwa?
Może to nie duże obciążenie, ale 1 - 1,5 A to całkiem sporo.
Najlepszy sposób to albo zakup dodatkowego automatycznego startera lub podpięcie się pod stacyjkę.
Najlepszy sposób to albo zakup dodatkowego automatycznego startera lub podpięcie się pod stacyjkę.
- Qto
- _
- Kontakt:
no dlatego ja bym dał przekaźnik dla pewnościskaktus pisze:Może to nie duże obciążenie, ale 1 - 1,5 A to całkiem sporo.
pod skrzynką z przekaźnikami mamy żółte złącze z tzw plusem po stacyjce, tam się można spokojnie podłączaćskaktus pisze:podpięcie się pod stacyjkę
- slawek987
- Gadatliwa bestia
Narazie podłączyłem pod to wzbudzenie alternatora i działa. Jak będzie się coś dziać to zmienię to.
A jaki to miałby byc przekaźnik? jaki numer, albo symbol, schemat?
A jaki to miałby byc przekaźnik? jaki numer, albo symbol, schemat?
Zwykły przekaźnik na 12V ze stykiem NO. Możesz zastosować samochodowy lub taki mały montażowy tylko, że do niego trzeba dolutować przewody. Jak co to służę pomocą w sprawie świateł dziennych bo mam już zamontowane 3 lata i hulają po dziś dzień.
- Qto
- _
- Kontakt:
z oznaczeniami 30, 85, 86, 87. W sklepie wystarczy jak powiesz przekaźnik samochodowy...można dodać że do świateł. Przekaźnik VW może mieć oznaczenie np 53slawek987 pisze:A jaki to miałby byc przekaźnik? jaki numer, albo symbol, schemat?
30 - do aku, czy zasilanie skąd tam chcesz - po drodze dać bezpiecznik
85 - masa
86 - dajesz ten kabelek który obecnie wykorzystałeś do sterowania lampkami
87 - do tego miejsca gdzie obecnie jest podłączony ww kabelek