Temperatura na klimatroniku- dziwny objaw.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich,
Sprawa dotyczy VW Bora 1.9 TDI AJM '99 a raczej klimatyzacji. Dziś po odpaleniu samochodu i klimatronika wskazywał on temperature zewnetrzną -51stopni, natomiast wskaźnik temperatury na zegarze właściwą temperature na zewnatrz (około 1 stopnia). Po przejechaniu ok 3km temperatura na klimatroniku zaczynała gwałtownie rosnąc w końcu wyrównując sie do temperatury na zegarze. Akcja powtórzyła sie 3-krotnie po uruchomieniu samochodu ( po kilkugodzinnym postoju) - za każdym razem wskazywał -51st. Proszę o ewentualnie sugestie w czym tkwi problem, gdzie szukać usterki. Przetrząsnąłem internet i nie znalazłem podobnej sytuacji.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
Sprawa dotyczy VW Bora 1.9 TDI AJM '99 a raczej klimatyzacji. Dziś po odpaleniu samochodu i klimatronika wskazywał on temperature zewnetrzną -51stopni, natomiast wskaźnik temperatury na zegarze właściwą temperature na zewnatrz (około 1 stopnia). Po przejechaniu ok 3km temperatura na klimatroniku zaczynała gwałtownie rosnąc w końcu wyrównując sie do temperatury na zegarze. Akcja powtórzyła sie 3-krotnie po uruchomieniu samochodu ( po kilkugodzinnym postoju) - za każdym razem wskazywał -51st. Proszę o ewentualnie sugestie w czym tkwi problem, gdzie szukać usterki. Przetrząsnąłem internet i nie znalazłem podobnej sytuacji.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Sprwdz jak wyglada czujnik temp przy zderzaku, jak z kostka itp.
Postęp w temacie taki, że wskaźnik temperatury MFA przy zegarach też zwariował i przy starcie wskazuje -45 stopni. Po chwili jazdy obydwa równolegle zaczynają sie wyrównywać do rzeczywistej temperatury..
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Do kontroli czujniki i ich okablowanie:
G17 - w lewej kratce zderzaka
G89 - pod filtrem kabinowym
...częściej problemów przysparza oczywiście G17
Po podłączeniu pod kompa można sprawdzić który czujnik, jakie wartości podaje...
Po podłączeniu pod kompa można sprawdzić który czujnik, jakie wartości podaje...
Dzięki za rady. Jutro spróbuje namierzyć ten czujnik, zobaczyć jak wygląda i obadac styki jak przykazał agral, a w poniedziałek lub wtorek znajomy podepnie borówe pod kompa i spróbujemy coś zdiagnozować.
- martinezz123
- DZIADZIA
- Kontakt:
Re: Temperatura na klimatroniku- dziwny objaw.
dokładnie kolego wyżej wyczerpał temat jak zwykle wcześniej , ja oczywiście tez obstawiam ten czujnik w kratce zderzaka od strony kierowcy G17Qto pisze:Do kontroli czujniki i ich okablowanie:
vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
Musze powiedziec, ze mam identyczny problem i po wyciagnieciu G17 mam tak samo i nic sie nie zmienia. Musze sprawdzic G89
MK IV AJM
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Przeciez jak nie ma czujnika to bedzie pokazywal dziwaczna temperature.
Wiec jak Ci pokazuje np -45 to do wymiany czujnik badz do sprawdzenia okablowanie
Wiec jak Ci pokazuje np -45 to do wymiany czujnik badz do sprawdzenia okablowanie