szyby sie opuścily i nie chca sie podniesc
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam wszystkich dzisiaj w moim golfiku powstal meega problem. w momencie otwarcia auta pilotem opadly mi obydwie szyby elektryczne z przodu i za chiny ludowe nie chca wrocic, odpinalem aku zeby zresetowac kompa, sprawdzilem bezpieczniki, probowalem je zamknac chyba na milion sposobów ( z kluczykiem w stacyjce, bez kluczyka w stacyjce, na zapalonym na zgaszonym. przy otwartych drzwiach i przy zamknietych) i . centralny dziala i z pilota i z kluczyka dziala rowniez szyberdach, szperalem troche po forum ale nie znalazlem zadowalającej odpowiedzi, dlatego bardzo prosze o pomoc auto jest mi potrzebne na codzien. dodam ze gdy wciskam przyciski do opuszcania po obu stronach auta to slychac cykanie ale gdy probuje podniesc to jest cisza nic nie cyka/ szyby stoja w miejscu (spalony silniczek x 2???) . zanim to sie stalo obie szyby dzialaly bez problemu, wie ktoś ocb?
- Paweł Marek
- V.I.P.
szyby sie opuścily i nie chca sie podniesc :/
może przyblokowała się od mrozu wkładka w drzwiach pasażera lub kierowcy i została w pozycji otwierania, albo będzie to jakaś awaria dokładanego pilota, czy raczej jego sterownika. Trochę ciężko wskazać konkretne miejsce uszkodzenie bo może być i wewnątrz sterownika i na okablowaniu
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
a masz moze jakies zdjecia tej wkladki? jak wyglada, gdzie dokladnie sie znajduje? do drzwi akurat nigdy sie nie dobieralem a musze szybko znalezc przyczyne - auto stoi pod chmurką z otwartymi oknami nie bylo juz nawet gdzie kupic jakiejs folii i tasmy klejącej bo o tej porze ju wszystko u mnie zamkniete ;/ , dobrze ze na uboczu i praktycznie nikt tu nie chodzi bo zaraz pewnie by sie ktos "zainteresowal" lipa bedzie calkiem jak padac deszcz zacznie w nocy :/ w razie gdyby sie okazalo ze to nie wkladka to czy da rade podmienic ten sterownik? bo watpie zeby kable siadly po obu stronach jednoczesnie, chyba ze obie szyby są jakos zalezne od siebie... ?
Ja mam podobny problem, tylko że z szybą od pasażera. Jeżeli sam opuszczę trochę szybę czasem nie mogę jej zamknąć, w dół idzie, ale do góry już nie. Szyba ponownie zamyka się na chybił trafił, tzn, po ponownym odpaleniu samochodu, lub po przejechaniu nawet 40 km :/ Teraz w ogóle jej nie otwieram i jest git. Jedynie czasem przy otwieraniu/zamykaniu sama opadnie - albo trochę albo do połowy.
Skoro nie masz jak zabezpieczyć samochodu, odpal silnik, od czasu do czasu przygazuj i cały czas próbuj zamknąć szybę. W dół nie dawaj, bo tak jak pisałeś będzie cykać (raz siedziałem z piętnaście minut zanim mi się zamknęła).
Masz moduł komfortu? Próbuj zamknąć bądź otworzyć szyby z pilota (bądź kluczykiem, przytrzymując trochę dłużej kluczyk podczas otwierania/zamykania) - może się odblokuje.
Być może jest coś nie teges z przewodami na zgięciu drzwi (w miejscu gdzie wychodzą z samochodu do drzwi w takiej osłonce na wysokości głośników).
Powodzenia
Skoro nie masz jak zabezpieczyć samochodu, odpal silnik, od czasu do czasu przygazuj i cały czas próbuj zamknąć szybę. W dół nie dawaj, bo tak jak pisałeś będzie cykać (raz siedziałem z piętnaście minut zanim mi się zamknęła).
Masz moduł komfortu? Próbuj zamknąć bądź otworzyć szyby z pilota (bądź kluczykiem, przytrzymując trochę dłużej kluczyk podczas otwierania/zamykania) - może się odblokuje.
Być może jest coś nie teges z przewodami na zgięciu drzwi (w miejscu gdzie wychodzą z samochodu do drzwi w takiej osłonce na wysokości głośników).
Powodzenia
rozebralem dzisiaj tapicerke drzwi wszystko wygląda ok (wszystkie wtyczki są czyste/nie zaśniedziałe, kable rowniez są cale nie poprzecierane, nie poprzecinane, nie pozaginane jakos nienaturalnie) wie ktos moze jak te szyby mozna zamknać "na krótko", do ktorego kabelka przy wtyczce czy tez silniczku podac napiecie aby zamknal on szybe? zebym chociaz mial jak do elektryka z tym podjechac?
kolejny objaw - po calej nocy stania z tymi opuszczonymi szybami padł aku :/
kolejny objaw - po calej nocy stania z tymi opuszczonymi szybami padł aku :/
- Paweł Marek
- V.I.P.
podaj plusa na szary, jeśli będzie uparcie chciała zjeżdżać odłącz wtyczkę zanim zjedzie, sprawdź czy nie masz jakiegoś zwarcia do zielonego - odpowiada za otwieranie, normalnie ma nie mieć napięcia, jeśli ma plus jak w aku to gdzieś jest zwarcie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
nie mam miernika wiec posprawdzalem te kabelki przy wtyczcce za pomocą zarowki i wyglada to tak: calego zielonego nie bylo, byl jeden zielono-czerwony a drugi zielono-czarny, zielono-czerwony ma caly czas plus, dodatkowo dwa żółto-czarne tez go cały czas maja, na zielono czarny kabelek zarowka wgl nie reagowala natomiast gdy podlaczylem do niego mase to cykal silniczek w drzwiach pasazera. stałą mase posiada kabelek brązowo-żółty natomisat biało-czerwony przekazuje ja do żarówki podczas gdy wcisne opuszczanie szyby kierowcy. wszystko sprawdzane na włączonej stacyjce w drzwiach kierowcy ponizej zdjecie z rozmieszczeniem kabelkow na wtyczce.
P.s na szary nie dalem plusa bo szyby sa opuszczone do maximum wiec i tak bym sie nie dowiedzial czy zaczely po tym zjeżdżać
P.s na szary nie dalem plusa bo szyby sa opuszczone do maximum wiec i tak bym sie nie dowiedzial czy zaczely po tym zjeżdżać
- Paweł Marek
- V.I.P.
to będzie winny zielono czerwony w takim razie, nie powinien mieć stałego plusa. Przyczyny jak pisałem, wkładka przyblokowana cały czas łączy plus na ten kabel albo nie wiem co - może pompke centrala odłącz na próbe też tam ten kabel leci może mieć uszkodzone zalane ścieżki, albo zwarcie sosodowane niefachową instalacją jakiegoś sterownika na pilota. Z podania plusa na szary byś się coś też dowiedział bo przekaźnik w module by cyknął 2x i tak powinno być. .
Brązowo- żółty to raczej ma miec mase przy otwrtych drzwiach kierowcy
Tyle że niektóre kolory sa powtarzalne, musisz sie oprzec na schamacie oraz na numeracji pinów modułu, zdjęcie tego wtyku z mumerkami wklejałem kiedyś na forum może znajdziesz.
Zielono czarny jest do domykania dachu, pojawia sią na nim plus po zamknięciu szyb z kluczyka lub pilota.
Brązowo- żółty to raczej ma miec mase przy otwrtych drzwiach kierowcy
Tyle że niektóre kolory sa powtarzalne, musisz sie oprzec na schamacie oraz na numeracji pinów modułu, zdjęcie tego wtyku z mumerkami wklejałem kiedyś na forum może znajdziesz.
Zielono czarny jest do domykania dachu, pojawia sią na nim plus po zamknięciu szyb z kluczyka lub pilota.
ok dzięki wielkie za info, jesli jutro nadal bd mial wolne to poszperam i gdy tylko dojde co go bolało to od razu napisze. schematy juz dzis przegladalem wiec mysle ze dam rade do tego dojść, dzięki jeszcze raz za wskazówki i pozdro
więc tak, dzis nadal mam wolne, poszedlem szukać i znalazlem przy mechanizmie centralnego zamka taką oto wtyczke jak na zdjeciu ponizej, po jej odpięciu wszystko dziala jak nalezy, wygląda to tak jakby byla zupelnie niepotrzebna, alarm dziala, centralny dziala, szyberdach i obie szyby tak samo, łącznie z domykaniem ich z pilota. do czego ona zatem służy? bo nie wiem teraz czy szukac jakiegos zwarcia w jej obrębie czy poprostu skoro wszystko jest jak powinno, zostawic i poskladac
bez jej podłączania
bez jej podłączania
- Paweł Marek
- V.I.P.
bez niej centralnego nie uruchomisz z kluczyka. Tzn uruchomisz ale te drzwi musisz otworzyć mechanicznie i dopiero wówczas drugi włącznik zadziała z wtyczką na 4 kable. Mniejsza z tym, przyczyna jest w tym maleńkim włączniku z którego tą wtyczkę odpiąłeś: zwiera cały czas plus stały który jest zawsze w biało czerwonym do zielonego. A w zielonym powinien być tylko w chwili przytrzymania kluczyka w tych drzwiach "na otwarcie", czyli czyli po puszczeniu kluczyka włącznik nie wraca do pozycji neutralnej tylko cały czas łączy. Do rozebrania i naprawienia - robota z lupą styki są mikroskopijne. Ewentualnie wkładka klamki lub zamek nie wraca po puszczeniu kluczyka do pozycji neutralnej - efekt ten sam tylko wówczas nie sam w sobie włącznik winny tylko bębenek klamki lub ta obrotowa część zamka w którą wchodzi wiosełko klamki
hmm byc moze ktos tam juz wczesniej cos grzebal w tym zamku i cos nie tak poskladal. ja ta wtyczke zostawilem odpietą i poskladalem wszystko bez niej. wszystkie fukncje zamka dzialaja bez problemu wiec mysle ze nie bylo sensu bawic sie z tym wlacznikiem. tak jak pisalem - otwieranie dziala zarowno kluczykiem jak i pilotem zamykanie rowniez. zamykanie kluczykiem dziala we wszytskich drzwiach, domykanie szyb i szybra tez. dziwna sprawa ale skoro wszystko dziala to mozna zamknac temat bo wedlug mnie nie ma co dociekać kto to wczesniej co nagrzebal, bo dopiero wtedy by zapewne wynikly przeboje. dzieki wielkie za pomoc i pozdrawiam
Re: szyby sie opuścily i nie chca sie podniesc
Hmm, wypiąłem tę wtyczkę tak jak kolega Decy_bel i faktycznie szyba poszła do góry. Ba! Wcześniej od strony pasażera nie dało się ani opuścić ani podnieść a teraz śmiga
No tak, po odpięciu wtyczki zamykają się tylko drzwi prawe (wersja trzydrzwiowa) i alarm się nie uzbraja. Martwi mnie natomiast zamknięcie od strony kierowcy (nie mam pilota) a mianowicie, dioda od alarmu miga normalnie przez około 30 sekund (normalnie tzn. świeci się przez jakieś 1,5 sekundy), następnie szybciej, przez jakieś 0,5 sekundy. Wcześniej tak szybko dioda migała mi tylko przy baaaaardzo słabym aku. Na początku było jeszcze słychać ponowne działanie centralki, ale po kilku zamknięciach pompka przestała buczeć, tylko dioda tak szybko zapierdziela. Pytanie: czy może tak to zostać, tak jak kolega Decy_bel stwierdził, czy raczej próbować naprawić włącznik z którego została wypięta wtyczka? Może rozładować akumulator?Paweł Marek pisze:bez niej centralnego nie uruchomisz z kluczyka. Tzn uruchomisz ale te drzwi musisz otworzyć mechanicznie i dopiero wówczas drugi włącznik zadziała z wtyczką na 4 kable.