Rozwiert 9A robimy moc bez turba
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
1. wymiary sa zawsze podawane od promienia otworu
2. przy planowaniu 13mm pootwierasz wszystkie kanały wodne olejowe i pewnie tuleje cylindra wiec chronić je rozumiem bedzi ejedynie uszczelka głowicy?
3. głowica z V8 jest potrzebna gdyż ma rozstawione inaczej komory spalania a dlaczego? Bo nie da sie rozwiercić bloku 9A, 2E czy ABF na 84,5 mm aby scianka miedzy cylindrami miała 1mm lub mniej!
2. przy planowaniu 13mm pootwierasz wszystkie kanały wodne olejowe i pewnie tuleje cylindra wiec chronić je rozumiem bedzi ejedynie uszczelka głowicy?
3. głowica z V8 jest potrzebna gdyż ma rozstawione inaczej komory spalania a dlaczego? Bo nie da sie rozwiercić bloku 9A, 2E czy ABF na 84,5 mm aby scianka miedzy cylindrami miała 1mm lub mniej!
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
A w silniku ABK jak jest to rozwiązane?tam średnica cylindra to 86,5mm,z tego co mi wiadomo głowice są zamienne z 2e,chyba że te silniki są nieco dłuższe wtedy głowica z V8 podejdzie...
ABK/ABT to silnik audi,mam coś takiego ,chyba że się mylą.... Strona z http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/dane-silnikow/" onclick="window.open(this.href);return false;
Nieważne,dzwoniłem dzisiaj do tokarza i chociaż nie wiedział co to jest rozwiert mimośrodowy,powiedział że jest w stanie rozsunąć osie cylindrów,trzeba mu tylko powiedzieć o co kaman-facet jest starszej daty-chociaż robił już takie rzeczy że sam wymiękam .Powstaje jeszcze jeden problem odnośnie wału-jeżeli rozsuniemy cylindry to nie będą współ osiowe z wałem,trzeba więc będzie szlifować wał,a tego mój tokarz nie zrobi,więc wita się kolejna wizyta u kolejnego szlifierza-też wiem gdzie robią.Przesunięcie o kilka mm nie spowoduje większego ubytku w wytrzymałości.
Marszall,masz digi 1 czy nie lepiej za te pieniądze jest wstawić turbo?U ciebie to kwestia zakupu turbiny softu kolektora icka i przewodów,to wyjdzie poniżej 2k.
Nieważne,dzwoniłem dzisiaj do tokarza i chociaż nie wiedział co to jest rozwiert mimośrodowy,powiedział że jest w stanie rozsunąć osie cylindrów,trzeba mu tylko powiedzieć o co kaman-facet jest starszej daty-chociaż robił już takie rzeczy że sam wymiękam .Powstaje jeszcze jeden problem odnośnie wału-jeżeli rozsuniemy cylindry to nie będą współ osiowe z wałem,trzeba więc będzie szlifować wał,a tego mój tokarz nie zrobi,więc wita się kolejna wizyta u kolejnego szlifierza-też wiem gdzie robią.Przesunięcie o kilka mm nie spowoduje większego ubytku w wytrzymałości.
Marszall,masz digi 1 czy nie lepiej za te pieniądze jest wstawić turbo?U ciebie to kwestia zakupu turbiny softu kolektora icka i przewodów,to wyjdzie poniżej 2k.
a kto mówi że nie mam zamiaru tego zrobić?
własnie po to sa takie tematy żeby zbierac wiedze, ja juz dawno uznałem że rozwiert na tłoki z 3.6 jest nie opłacalny jezeli wogóle wykonalny,
BTW. tłoki przeciez maja troche luzu na sworznach
własnie po to sa takie tematy żeby zbierac wiedze, ja juz dawno uznałem że rozwiert na tłoki z 3.6 jest nie opłacalny jezeli wogóle wykonalny,
BTW. tłoki przeciez maja troche luzu na sworznach
ale i tak musisz dac głowice z V8
Może najlepszym rozwiązaniem będzie darowanie sobie tego rozwiertu a samo zastosowanie wału z AFN,zwiększenie skoku tłoka spowoduje zwiększenie pojemności oraz przyrost momentu obrotowego,chyba że ktoś myślał o zastosowaniu bloku z Audi i głowicy z V8.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Tak tylko że wtedy trzeba dać niższe tłoki bo wał ma większe wykorbienie. Ponoć tłoki z 9a są niższe ale nie pamietam ile. Jak nie to custom trzeba robić.
VW Bora TDI-sold
był już i ta kwestia przerabiana w innym temacie moim. Chyba problem jest w wałem (napewno nie z AFN'a bo on ma zębatkę na pompe oleju) trzeba go zcinac bo w blok nie wejdzie
Re: Rozwiert 9A robimy moc bez turba
kiedyś widziałem w jakimś zagranicznym sklepie strokera do ABFa i tam było ledwo co 2,1L za pare tysięcy więc nie warto chyba się bawić w zwiększenie pojemności, łatwiej jest to zrobić np w 1.8 20V gdzie zakłdają wał z 2.0 TFSI, który ma skok i średnice jak w 9a
http://forums.subdriven.com/showthread. ... p=67853745" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.eurospecsport.com/products/engines/4c-4v.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forums.subdriven.com/showthread. ... p=67853745" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.eurospecsport.com/products/engines/4c-4v.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
dokładnie z AAZ
82,5x92,8 1984ccm
82,5x95,5 2041ccm
84,5x95,5 2142ccm (tylko teoretycznie)
gra nie warta świeczki
82,5x95,5 2041ccm